Борим се цял живот ту с една, ту с друга болест, ходим от лекар на лекар и ни предлагат купища лекарства. А понякога здравето ни е в наши ръце и може да го поддържаме само с правилно хранене или пречистване. Как да се сприятелим с организма си и той да се самолекува обяснява д-р Гайдурков.
Плодове, зеленчуци и ядки за 2 седмици
„Ако искаме да се излекуваме, започваме със самопречистване”, обяснява д-р Гайдурков, който е изпитал първо на себе си своите лечебни методи. Казва, че на 31 години, докато е бил терапевт в Центъра по хемодиализа към Окръжна болница в София е имал „букет от заболявания”. Не му било приятно, че е лекар, а не може да помогне на себе си и точно тогава се среща с Лидия Ковачева.
Провежда няколко курса по лечебно гладуване, започва да се храни с по-простичка храна и „букетът от заболявания” изчезва. Сега помага на други да подобрят здравето си.
Първата стъпка е пречистване с плодове, зеленчуци и ядки, разиграни в различни кулинарни рецепти, за 2 седмици. По този начин на организма се дава възможност сам да преработи и изхвърли натрупаните отпадъчни вещества, които са причина за болестите. Често проблемът е един – интоксикиране и то води до различни симптоми. „Българинът от край време е пазил пости, които са били 200 дни в годината”, подсеща докторът, по когото няма грам тлъстинка.
Ядките са по-хранителни от парче пица
Закуската по време на прочистващите 2 седмици е пресен сок от грейпфрут, портокал, лимон или мандарина (те разтапят шлаки и токсини), след което се пийва и един от зеленчуци: моркови + червено цвекло или магданоз, спанак, тиква. Ако имате гастрит, прескочете цитрусовия сок, а след зеленчуковия хапнете пресен плод. „Усетите ли глад – вземете сурови ядки. Те са по-хранителни от парче пица или хот-дог. На обяд може да ядете салата с настъргани моркови, червено цвекло, целина, магданоз. Колкото по-пъстра е тя, толкова по-добре. За да е още по-вкусна, я поръсете с ядки или пък пасирайте всичко на каша”, казва д-р Гайдурков. Следобедната закуска нека е фреш или плод. Ако ви се дояде шоколад, се почерпете със сурови бонбони от смлени ядки, фурми, какао и канела. За вечеря пак си направете салата или пийнете фреш.
Захранване с варива
След като сме поизчистили организма си, го захранваме за около 10 дни, като към суровите плодове, зеленчуци и ядки добавяме зеленчуци, задушени или приготвени на пара, за обяд или вечеря. Редът е от тиква към зърнени и бобени варива. Избираме между киноа, ориз, царевица, лющено просо, елда, леща, но готвени без мазнина. „Черешката на тортата” е кафявият пълнозърнест ориз Басмати, който е много вкусен. За да не ни е блудкаво варивото, го готвим с целина, магданоз, лимон, чесън, люто чушле.
Пробиотик и антибиотик за всеки стомах са подправките: джоджен, мента, копър, босилек. Те подпомагат развитието на благоприятна флора в червата и успокояват раздразнения стомах. Следва изготвяне на режим на хранене, съобразен със здравето на всеки, и задължително - спорт. При хроничните проблеми лечението се повтаря. С този метод се лекува есенциална хипертония за 2 седмици, а се води за нелечима в цял свят, твърди лекарят. За хроничен хепатит е нужна около половин година. Значително се подобрява и състоянието на диабетиците.
Малък съвет:
Д-р Гайдурков препоръчва не повече от 2 пъти седмично да се хапва месо и не повече от 3 пъти - млечни продукти, 1 ден да e за пречистване и 1 за глезотии. Обяснява, че млечните продукти дават много отпадни вещества като слуз, която е идеална среда за развитие на микроби в организма.
Ако прекаляваме със сиренето и кашкавала, пренасищаме организма си с калций и той се натрупва под формата на шипове, камъни в бъбреците, вкалцени склеротични плаки по съдовете. Факт е, че в индустриално развитите страни, където се ядат много млечни продукти, остеопорозата е в най-висок процент. Страдащите от нея не се подобряват с повече мляко, а със сусам, червени морски водорасли, натрошени черупки от сурово яйце.
Търсете списание "Рецепти за здраве", за да имате винаги под ръка многообразие от вкусни и здравословни рецепти, както и съвети за готвене и хранене от любими кулинари, блогъри и здравни специалисти.
Коментари (0)
Вашият коментар