Напишете дума/думи за търсене

Как да отгледаме чери домати на балкона (+рецепта)

Как да се грижим за черитата

1. Поливането е на 1-2 дена, а мястото за отглеждане – светло и топло.

2. Два пъти месечно торете със специален тор за домати.

3. Редовно премахвайте израстъците в основата. Излишните листа се наричат колтуци, а премахването им - колтучене. То започва около месец след засаждането и се прави на всеки 5 дена. Колтученето предпазва растението от болести и ускорява зреенето. Когато започнат да зреят първите доматки, започнете да премахвате листата под първата китка. След това – тези под втората и третата, докато стеблото остане без листа на височина 25-50 см.

4. Когато доматите поизраснат, забийте към всяко стебло подпора и ги превържете внимателно към нея, за да растат еднопосочно.

5. Върховете им отстранявайте над един или два листа над съцветие.

6. Събирането на реколтата става, когато доматките придобият яркочервен цвят.

Може да отгледате чери домати и с главата надолу, но ще ви е необходима специална саксия, в която да ги посадите наобратно.

В новия брой на сп. "Рецепти за здраве" ще откриете още съвети за вашето здравословно хранене и над 50 неустоими и много лесни рецепти за всеки вкус.

Пържени пици с чери домати

Необходими продукти:

За тестото:

15 г прясна мая или 1 пакетче суха

150 мл хладка вода

300 г брашно

1 ч.л. сол

За плънката:

270 г нарязана моцарела или друго сирене

шепа нарязани чери домати

4 нарязани на ситно филета аншоа

2 с.л. нарязан магданоз или босилек

сол и черен пипер на вкус

500 мл мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

1. Сипете маята в чаша с половината вода (сгрята) и оставете за 10 мин на топло да шупне.

2. Сипете брашното и солта в купа и ги разбъркайте заедно с втасалата мая, останалата вода и другите съставки.

3. Оформете тестото на стегната топка и я прехвърлете на кухненския плот, поръсен с брашно. Омесете добре тестото (минимум 5 мин).

4. Прехвърлете го в голяма купа, загърнете с кърпа и го оставете на топло (например във фурната, включена на 50 градуса) за 1 час, докато удвои обема си.

5. Върнете го на набрашнения плот, размесете го отново и го разделете на 4 еднакви части. Разточете тестото на кръгове с диаметър 23 см.

6. Покрийте половината от всеки кръг с резени сирене и домати, като оставите 2,5 см празно място по края. Поръсете с аншоа, магданоз/босилек, сол и пипер. Сгънете другата половина от кръга върху плънката, като внимателно притискате ръба, за да се затвори.

7. Загрейте мазнината в голям тиган до много висока температура и пържете пиците по две, докато станат златистокафяви.

Сервирайте горещи с още пресни чери доматки и босилек от своята домашна градина на балкона.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X