Всеки от нас се е сблъсквал с дилемата "А днес какво да обядвам?" Най-често притичваме до близкия магазин или закусвалня и започваме да се чудим дали да е сух сандвич или сладка кифла. А защо да не си приготвим от къщи вкусна и засищаща салата и нея да си вземем на работа.
Специално за онези, които искат да се хранят здравословно сме подбрали няколко необичайни и апетитни салати, които да си носите в бурканче или кутийка.
С домат и авокадо
Продукти:
За соса: 2 суп. лъж. прясно изцеден сок от лайм (лимон), 1 суп. лъж. ситно нарязан кориандър, лют сос (по желание), 3 суп. лъж. зехтин, сол на вкус
За салатата: 3 суп. лъж. нарязан червен лук, 1 ч. лъж. ситно нарязано халапеньо или друг вид сладка чушка, 1 домат нарязан на кубчета, 3 суп. лъж. нарязани зелени подправки, 1 суп. лъж. нарязан кориандър, 1 авокадо, сок от половин лайм (лимон)
Приготвяне: Разбъркайте сока от лайм, кориандъра, лютия сос и щипка сол в малко купичка. Излейте соса в буркан с винтова капачка. Добавете лука, чущката и домата. Поръсете със зелените подправки и кориандъра.
На авокадото отстранете ядката и с помощта на лъжичка отделите меката част от кората. Нарежете на кубчета и сложете в буркана. Напръскайте с лимоновия сок и затворете плътно.
С шунка и спанак
Продукти(за 5 буркана): 10 суп. лъж. американски сос (можете да си го приготвите сами като смесите кетчуп, горчица и майонеза), 600 г чери-домати нарязани на половинки, 4 краставички, 1/2 глава кромид лук, 200 г твърдо сирене, 250 г шунка, 3 чаши рукола или нарязан пресен спанак
Приготвяне: В бурканите поставете последователно соса, доматите, нарязаните краставички, лука, сиренето, шунката и спанака. Затворете плътно.
С юфка и броколи
Продукти (за 4 буркана): за соса: 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. винен оцет, 1 суп. лъж. фъстъчено масло, 1 суп. лъж. чили-сос, 2 суп. лъж. соев сос, 1/4 ч. лъж. джинджифил, 1 скилидка ситно нарязан чесън, 2 суп. лъж. мед, сок от лимон
За салатата: 2 моркова, зелен лук, 1 жълта чушка, 8 чери-домата, 1 чаша броколи, 1 и 1/2 чаша сварена юфка, 200 г шунка (сварено телешко, риба или пилешко), кориандър, 1 ч. лъж. сусам
Приготвяне: Всички продукти за соса се разбъркват. Морковът се настъргва на ренде. Зеленият лук, чушката и доматине се нарязват. В буркана сипете от соса, а след това последователно сложете броколито, юфката, шунката, зеления лук, морков,кориандър, чушка,домати и сусам. Затворете плътно.
С нар и сирене Фета
Продукти за 5 буркана:
2/3 ч. чаша майонеза, 1/4 чаша балсамов оцет, 2 глави броколи, семена от нар, 1/2 глава червен лук, 400 г сварено пилешко месо, 1 чаша сирене Фета (може и козе сирене)
Приготвяне: В голяма тенджера с подсолена вряща вода сварете броколито. Излейте водата и оставете да изстине. Смесете майонезата и балсамовия оцет. В бурканите редете последователно сос, броколи, нарязания червен лук, нарязаното пилешко месо, нара и сиренето нарязано на кубчета. Затворете.
С картофи, пилешко и ананас
Продукти за 4 буркана:
3 големи картофа, нарязани на кубчета, 1 голям сварен морков, 1 сварено или запечено парче пилешки гърди, 1/2 чаша нарязана целина (или друга зеленина на вкус), 200 г ананас, нарязан на кубчета, сол и черен пипер на вкус
Месото се нарязва на кубчета. В бурканите слагате последователно майонеза, картофи, морков, месо, ананас и зеленина. Подправете със сол и черен пипер и затворете плътно.
Лятна салата с диня, сирене фета и рукола
Продукти за 4 буркана:
За соса: 1/4 чаша винен оцет, 1/4 чаша зехтин, 1 ч. лъж. дижонска горчица, 4 ч. лъж. захар
За салатата: 500 г диня без семки, нарязан на кубчета, 200 г сирене фета, нарязано на кубчета, 4 суп. лъж. нарязани бадеми, 4 ч. лъж. мента, 150 г рукола
Приготвяне: Смесете продуктите за соса. В бурканите поставете последователно сос, диня, сирене фета, бадеми, мента и рукола. Плътно затворете капаците.
С тиквички и зелен грах
Продукти:
1/2 авокадо, 2 суп. лъж. кокосово мляко, сок от 1/2 лимон, 1/3 чаша сварено киноа, 2 ч. лъж. кориандър, 1,5 ч. лъж. кокосови стърготини, 3 стърка аспержи, нарязани на парчета, 1/4 чаша консервиран зелен грах, 1 средно голяма тиквичка, нарязана на ивици, 1 глава лук, нарязан на кубчета, 100 г сирене фета, нарязано на кубчета
Приготвяне: В комбайн разбийте авокадото, кокосовото мляко и сока от лимон. В купичка смесете киноато, кориандъра и кокосовите стърготини.
Сварете аспержите за 3-4 минути в кипяща подсолена вода. В буркан сложете последователно соса, тиквичките, киноа, лук, аспержи и грах. Отгоре подредете парченцата фета. Плътно затворете с капак.
Коментари (0)
Вашият коментар