ТОРТА "ЕГИПЕТ"
необходими продукти:
за блатовете: (продуктите са за 1 блат)
2 белтъка
1/2 с.л. захар
1/2 с.л. брашно
40 г смлени лешници (сурови)
за жълтия крем: (продуктите са за цялата торта)
10 жълтъка
10 с.л. захар
5 1/2 с.л. брашно
ванилова есенция или ванилия на прах
340 мл мляко
170 г масло
за белия крем:
200 мл сладкарска сметана
за карамеловия пълнеж:
200 г захар
1 с.л. оцет
5-6 с.л. вода
120 г едро смелени лешници
начин на приготвяне:
1 За да направите тортата, ще са ви необходими 3 белтъчни блата. Имайте предвид, че блатовете, направени предимно от белтък, не се надигат много и не бухват - това да не ви притеснява. Увеличете количеството продукти според блатовете. Разбийте белтъците на пяна, прибавете захарта и продължавайте с разбиването.
2 Накрая постепенно сложете брашното и ситно стритите лешници и разбъркайте сместа с лъжица. Не използвайте миксер, тъй като сместа ще спадне. За да не спада сместа и ако печете блатовете един след друг, е добре да разбивате продуктите за всеки блат отделно, а не да направите цялото количество и да го държите в хладилника.
3 Печете в тава, предварително покрита с хартия за печене, на 170С фурна около 25 мин. На 15-ата минута блатът започва да покафенява отстрани, оставете го да се изпече добре от всички страни, но да не прегори. Извадете и оставете да изстине. Повторете същото с останалите продукти и два блата.
4 За да направите така вкусния и приятен жълт крем, сложете жълтъците в малка тенджерка заедно със захарта, ванилията, брашното и млякото. Загрейте котлона постепенно и разбърквайте, докато се получи единна смес. Махнете от котлона и оставете да изстине добре - поне 1 час. Прибавете към изстиналия крем предварително разбитото масло. Разбийте с миксера, докато кремът стане гладък и без бучки.
5 Приготвянето на карамелените парчета става много лесно - оставете на котлона да заврят захарта, смесена с водата. Варете захарта, докато се разтопи напълно. Добавете оцета. Варете, докато се карамелизира. Най-накрая добавете лешниците. Сместа трябва да гъста. Изсипете сместа върху хартия за печене - на тънък пласт. След като се охлади, с помощта на точилка начупете карамелените парчета.
6 Разбийте сметаната на пяна и добавете карамелените парчета в нея.
7 Започваме да редим тортата: блат - жълт крем - бял крем; блат - жълт крем - бял крем. Отгоре измазваме с жълтия крем и слагаме парченцата карамел. Можее да украсите по желание.
ЛЕСНА ШОКОЛАДОВА ТОРТА
необходими продукти:
за блата:
3 ч.ч. захар
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. неподсладено какао
3 ч.л. сода
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 1/2 ч.л. сол
3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. бътърмилк (прясно мляко с 2 ч.л. лимонов сок, оставя се 10 мин да престои)
1 и 1/2 ч.ч. прясно сварено кафе
3/4 ч.ч. олио
3 ч.л. ванилов екстракт
за крема:
250 г масло
200 г течен шоколад
1 пудинг шоколад (сварен)
1/2 ч.ч. какао
начин на приготвяне:
1 Загрейте фурната на 180 С с вентилатор. Застелете тавата с хартия за печене. В купа слагаме захарта, брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта.
2 Добавяме към сухите съставки яйцата, млякото, кафето, олиото и ванилията. Разбъркваме добре с миксера. Сместа трябва да е подобна на брауни. Ако е по-рядка, добавете още брашно или какао, но не прекалявайте.
3 Изсипваме 1/3 от сместа и печем на 180 градуса С около 35-40 мин. Проверявайте готовността с клечка. След като първият блат е готов, редувайте с останалите два по същата схема. Охладете на решетка.
4 Маслото се разбива с течния шоколад, който е на стайна температура, като шоколадът се добавя постепенно. Лъжица по лъжица добавяме млечния крем (пудинга).
Пудингът трябва да е охладен, да не е топъл, за да не се разтопи маслото и да се втечни.
Пробвайте на вкус и преценете дали искате да добавите още течен шоколад. Кремът може да се ползва както за пълнеж на тортата, така и за намазване отгоре.
5 Сглобете тортата, намажете я добре от всички страни и оставете да се охлади за около 2 часа в хладилник. Украсете според вкуса и желанията си.
Не пропускайте още сега да се потопите в нейния чуден и вкусен свят на адрес: http://cooks-and-bakes.com.
Коментари (0)
Вашият коментар