БАБИНИЯТ КОЗУНАК
необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно или малко повече, докато лепне
1/2 кубче прясна мая или 21 г
150 мл топло прясно мляко
100 г краве масло
90 г захар + 1 с.л. захар
1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова захар
7 жълтъка и 1 белтък
2 щипки сол
за плънката:
100 г стафиди
2-3 с.л. коняк или ром
настъргана кора от 1 лимон
за глазиране:
жълтък + 1 с.л. прясно мляко за намазване
за украса - филинари бадеми, захар
начин на приготвяне:
1 Може да накиснете стафидите от предната вечер. В малка купа сложете стафидите и вътре добавете коняка, рома или бадемовия ликьор. Оставете настрана.
2 Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте 7 жълтъка със захарта на пухкав крем. Бийте с миксера около 4-5 мин - оставете купата настрана. В друга купа разбийте 1 белтък с щипка сол. Оставете също настрана.
3 Затоплете прясното мляко, като отделите половината от него. Към едната половина добавете 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Сложете маята и оставете на топло около 10-15 мин да се захване маята и да шупне. Към другата половина разтопете маслото и добавете и него.
4 Сложете в купа брашното, което предварително сте пресели. Добавете 1 щипка сол.
5 След като маята удвои обема си, направете кладенче в брашното. Сложете маята, сместа с жълтъци, сместа с белтъци, прясното мляко с маслото, ванилията. С две думи - всичко.
6 Като потапяте ръцете си в останалото краве масло, месете тестото върху работния плот 10-15 мин. По този начин трябва да поеме цялата останала мазнина.
7 Оформете тестото на топка, поставете го в намазана с мазнина купа. Покрийте купата с кърпа и оставете на топло тестото да втаса до удвояване на обема. Това зависи от топлината в помещението, но може би ще отнеме около 1 час. Следва второто втасване.
8 Подсушете стафидите, оваляйте ги в 1-2 с.л. брашно. Разтопете допълнителната лъжица масло, охладете го леко. Намажете с него ръцете си и работната повърхност. Премесете тестото, прибавете настърганата лимонова кора и стафидите. Оформете го на топка, поставете в купата и оставете на топло да втаса повторно до удвояване на обема. Следва третото втасване.
9 Извадете от купата тестото, разделете го на две равни части. Оформете фитили и ги усучете на венец. Поставете го в намазана с масло форма с подвижен борд и отвор в средата с големина d=26 см. Покрийте формата с прозрачно фолио и оставете козунака да втаса на топло за около 30-40 мин.
10 Загрейте фурната на 180 С. Извадете козунака и го намажете с глазурата. Разбийте яйцето + прясното мляко и намажете с четка. Поръсете с филираните бадеми и кристалната захар. Печете на най-ниското ниво на фурната около 30-40 мин до зачервяване.
11 След като изключите фурната, го оставете вътре за около 10 мин. Извадете след това и охладете върху решетка. Да ви е сладко!
БРАУНИ ЧИЙЗКЕЙК С КЪПИНИ
необходими продукти:
за брауни сместа:
170 г масло
4 яйца
220 г кристална захар
150 г брашно
30 г какао, или 2 сл.
230 г черен шоколад (с над 60% какао)
1 ванилия
1/4 ч.л. сол
2 с.л. ликьор Калуа (Kahlua)
за чийзкейк сместа:
400 г крем сирене
3 жълтъка от яйца размер L
120 г пудра захар
1 ванилия
100 г замразени къпини (ако не разполагате с тях, може да ги замените с друг плод или да ги пропуснете)
начин на приготвяне:
1 Натрошете шоколада и заедно с маслото ги разтопете на водна баня.
2 Към тях се прибавят захарта, ликьора, какаото, ванилията, солта, брашното и яйцата, разбива се с миксер.
3 Тестото се изсипва в правоъгълна форма, на дъното на която сте поставили незалепваща хартия за печене.
4 Разбийте жълтъците с пудрата захар с миксер. Сложете крем сиренето и ванилията.
5 Изсипете сместа върху шоколадовата смес. Добавете замразените плодове, като не ги размразявате предварително.
6 Печете в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор около 35 мин. Преди поднасяне оставете да се охлади добре.
Коментари (0)
Вашият коментар