Напишете дума/думи за търсене

Тарт с домати и моцарела

богато на калций

лесно

8 порции

120 мин

За 1 порция:

543 ккал

мазнини 30,6 г

холестерол 78 мг

въглехидрати 46,1 г

протеини 21,2 г

фибри 1,8 г

необходими продукти:

за кората:

1 1/4 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сол

8 с.л. охладено масло

4-5 с.л. ледена вода

за пълнежа:

200 г моцарела

1 домат

сол и пипер на вкус

1 с.л. зехтин

настърган пармезан

1-2 с.л. нарязан босилек

начин на приготвяне:

1 Сложете брашното и солта в купата на кухненския робот и разбъркайте. Добавете постепенно маслото на парченца, като междувременно разбърквате. Сложете 2-3 с.л. вода, разбъркайте и добавете останалото количество, ако тестото все още не се слепва и не се оформя на топка. Разточете го на кора с дебелина около 5 мм и застелете с нея форма за печене на тарт. Притиснете с ръце тестото по стените и дъното, изрежете излишното количество тесто. Сложете формата в хладилника за 60 мин.

2 Загрейте фурната на 220°. Покрийте кората с алуминиево фолио и я напълнете с тежести. Сложете я във фурната и печете около 15 мин. Извадете тарта от фурната, махнете тежестите и фолиото и върнете формата за още 5 мин във фурната.

3 Намалете температурата на 185°С. Нарежете моцарелата и я сложете в изпечения тарт. Покрийте я отгоре с нарязан на шайби домат и настърган пармезан. Добавете босилека, сол и пипер на вкус. Сложете тарта да се пече около 30 мин или до зачервяване.

Изчакайте поне 5-10 мин преди да разрежете и поднесете предястието.

За още вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X