Напишете дума/думи за търсене

Мира от „Хляб и сол“ меси цял живот с любов, насадена от баба (+рецепти)

В нейния блог „Хляб и сол“ има толкова изумителни погачи, баници, хлебчета, торти, че огладняваш с два клика на мишката. Добромира Атанасова работи в сферата на образованието и вероятно, без дори да съзнава, си остава в същата сфера и по линия на своето хоби – кулинарията. Адресът, на който може да се научиш да готвиш по-добре, да месиш по-чевръсто и да украсяваш торти по-впечатляващо, е www.qni.blogspot.bg.

Мира, каква е историята на вашия кулинарен блог „Хляб и сол“?

История е силно казано. Идеята ми беше да съхраня рецепти, които са ми допаднали. Нещо като старите тефтери, но с опция за снимков материал.

Името на блога възникна спонтанно. Хлябът като основна храна, а солта в миналото е била изключително важна за запазването и съхраняването на продуктите.

А каква е историята на любовта ви към кулинарията?

Историята започва от моята баба. Тя ми предаде първите уроци по точене. На двора под асмата есента точеше домашна юфка. Оттам започна всичко. Много неосъзнато в началото, тъй като бях 6-7-годишна. Зрънцето, което тя пося обаче, покълна и така до ден днешен.

С какво се занимавате извън блога?

Работя в сферата на образованието, но съм човек с разностранни интереси - освен кулинарията обичам да пътувам, да релаксирам в планината, а цветята в дома ми ме зареждат ежедневно с положителна енергия. Никога не бездействам.

Кое е любимото ви нещо за приготвяне през студените месеци?

Зимните месеци традиционно приготвям сарми, сгряващи супи, домашен хляб.

В блога ви има доста разнообразни рецепти за салати, което е чудесно, защото обичайно се сещаме за 2-3 вида. Може ли да ни споделите как да си приготвим нещо нетрадиционно, но много лесно и вкусно?

Настъргвате червено цвекло,зеле и моркови. Добавяте царевица и всичко заливате с дресинг от лимон, сол, зехтин и пресована скилидка чесън.

Имате и страхотни рецепти за тестени вкуснотии. Това е в известен смисъл „висша лига“ в кулинарията. Може ли да се изведат няколко основни съвета за приготвяне на вкусен хляб/погача например?

Първо е желанието, после е важно да усетиш тестото, да му предадеш положителна енергия и не на последно място са качествените продукти. Месете с любов!

Ще ни дадете ли рецепта за много бързи хлебчета, които може да приготвим, ако ни дойдат неочаквани гости?

Содени питки

1ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сода за хляб

1 ч.л. сол

1 с.л. олио

2 ч.ч. брашно

Замесва се нелепнещо тесто. Оформят се топчета. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.

А коя е любимата закуска у вас?

У дома бърза закуска са сварените овесени трици в прясно мляко, подсладени с мед и поръсени с канела и орехи.

Макар блогът да се нарича „Хлуб и сол“, в него са силно застъпени тортите и въобще десертите. Коя е вашата торта-звезда, която жъне успех пред всякаква публика?

Торти много, но най-харесвана си остава медената ми торта по стара изпитана семейна рецепта.

На пазара се предлага вече огромно изобилие от подправки, с които все още свикваме. Коя е любимата ви подправка от „ново поколение“ и в какво я ползвате?

Подправките са изключително важни за всяко ястие и затова обичам да експериментирам с тях. Едно от последните ми открития е сумакът. Използвам го при овкусяване на супи, подправяне на ориз, в състава на маринати за месо, пиле, риба и в дресинги за салати.

Може ли да кажете нещо за здравословните навици в процеса на готвене – например с каква мазнина готвите, в какви съдове, по какви методи и т.н.?

Здравословното хранене в нашето семейство е свързано най-вече с използването на домашни продукти – мляко, яйца, месо, плодове и зеленчуци. Стремим се да не загубваме връзката със земята. През последните години незаменим помощник в кухнята ми е уредът за бавно готвене. Ястията, приготвени в него, са не само здравословни, но и изключително вкусни.

Самоса

необходими продукти:

1 яйце

1ч.ч. топла вода

80 г масло

? ч.л. сол

около 4 ч.ч. брашно

50 г масло за намазване

за плънката:

400 г телешка кайма

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 ч.ч. домати от консерва

3-4 кисели краставички

2 печени червени чушки

2-3 с.л. олио

черен пипер

кимион

ронена чубрица

начин на приготвяне:

1 Разбива се яйцето с тел и се добавят солта, леко затоплената вода и мекото масло (80г).

2 С брашното се замесва твърдо тесто. Оставя се в хладилника за половин час.

През това време се запържват в малко олио нарязаните на ситно лук, чесън и червени чушки.

3 Към тях се добавя каймата, смесена предварително с доматите.

Оставя се на котлона, докато се изпари течността.

Добавят се подправките.

4 След като сместа се отстрани от котлона, се прибавят нарязани на кубчета кисели краставички.

5 Плънката се оставя да изстива.

6 Тестото се премесва и се разделя на три топки.

7 Всяка се точи на кора с дебелина 2-3мм и се намазва с разтопено масло.

8 Отгоре се слага следващата и пак се намазва. Като се намаже и последната, се навиват заедно на руло. Оставят се в хладилника най-малко половин час да стегнат добре.

9 Рулото се нарязва на кръгчета с дебелина 2 см.

Всяко се разточва с диаметър 10-12 см.

10 Слага се лъжица от изстиналата плънка и се прищипва на триъгълник. Триъгълниците се обръщат с ръбовете надолу и се редят в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.

Великолепна солена торта

необходими продукти за тестото:

500 г брашно

300 г топла вода

3 с.л. масло

20 г мая

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

за плънката:

500 г бланшира спанак

500 г извара

100 г сирене

сол на вкус

черен пипер

индийско орехче

6 сварени яйца

разтопено масло за намазване

начин на приготвяне:

1 Замесва се тесто от изброените продукти и се оставя на топло да удвои обема си.

През това време се нарязва на ситно бланшираният спанак и се обърква с изварата и сиренето.

2 Всичко се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче.

3 Бухналото тесто се дели на едно по-голямо топче и три еднакви по-малки.

4 Голямото се разточва на кора с дебелина около 0,5 см и се поставя в намазана (ползвах хартия за печене) дълбока тава с диаметър 20/22/см (ползвах ринг за торта/)

5 Кората трябва да покрие стените и да излиза извън тях.

6 Намазва се с разтопено масло навсякъде.

7 Две от малките топчета се разточват колкото да покрият дъното. Поставят се, като също се мажат с масло.

8 Върху тях се разпределя плънката и се правят 6 вдлъбнатини в кръг.

9 В тях се поставят с притискане сварените яйца, така че почти да се скрият.

10 Разточва се третото малко топче и с него се покриват яйцата.

11 Висящите краища се обръщат навътре и с прищипване се оформя декоративен борд.

12 Намазва се с масло и се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса 40-45 мин.

След като се извади от фурната, се оставя да изстине малко за по-добро нарязване.

Пилешко вретено с пушен бекон

необходими продукти:

4 бр. пилешки гърди

8 бр. лентички пушен бекон

3 големи моркова

10 дребни пресни картофа

2 скилидки чесън

1 с.л. горчица

1 с.л. соев сос

100 г кашкавал

4 бр. малки кисели краставички

1 ч.л. сол

черен пипер

50 г краве масло

? ч.ч. бира

начин на приготвяне:

1 В пилешките гърди странично се прави малък отвор. Ножът се прокарва водоравно през вътрешността им. Внимава се да не се пробият, а ако това се случи, затворете с клечки за зъби.

2 Посоляват се и се намазват със соев сос, горчица и ситно нарязан чесън.

3 В отвора на всяка пържола се слагат пръчица морков ,кашкавал и краставичка.

4 Завиват се с ленти пушен бекон.

5 Подреждат се в съд за печене.

6 Добавят се цели дребни пресни картофи и нарязани моркови и се поръсват с черен пипер. Отгоре се слагат парченца краве масло.

7 Добавя се малко бира.

8 Завиват се във фолио и се пекат на 220 градус 1час.

След това се маха фолиото и се оставят във фурната до златист цвят.

Медена торта

необходими продукти за блатовете:

2 яйца

1 ч.ч. кристална захар

1 ч.л. сода бикарбонат, погасена с лимонов сок

1/2 пак. Масло, 70-80г/

2 с.л. мед

3 с.л. какао

1 с.л. канела

2 ч.ч. брашно

за крема:

1 л пр. мляко

1 ч.ч. захар

4 бр. жълтъци

7 с.л. брашно

ванилия

70 г масло

ганаш:

250 мл сладкарска сметана

200 г черен шоколад

за декорация:

филирани бадеми

кандирани черешки

начин на приготвяне на блатовете:

1 В млековарка се разбиват яйцата със захарта на водна баня. Поставят се на котлона и бъркането с миксер продължава, докато кристалчетата захар се стопят и се получи пухкав крем.

2 Отстранява се сместа и се добавя содата, погасена с няколко капки лимонов сок.

Разбърква се и се връща на котлона. Добавят се маслото, меда, какаото и канелата.

Всичко се разбърква до еднородна консистенция. Оставя се настрана да се охлади.

3 Добавя се брашното, докато се получи тесто. Оставя се да се охлади. Дели се на 5 еднакви части.

4 Всяка се разточва с диаметъра на тортената (24см) форма, в която ще се сглобява тортата.

5 Блатовете се пекат на пекарска хартия или в намазана с масло и поръсена с брашно тава. Фурната е предварително загрята на 180 градуса.

крем:

6 Млякото и захарта се разбъркват на котлона.

7 Отделно се разбиват жълтъците с вода и се добавя брашното, докато сместа стане с консистенцията на боза.

8 На струйка се изсипва към врящото мляко при непрекъснато бъркане. Вари се до получаването на гъст крем.

9 Накрая се добавят ванилията и маслото. Кремът се покрива с фолио и се оставя да се охлади.

ганаш:

10 Загрява се сметаната, без да завира, и се отстранява от котлона.

Към нея се изсипва нарязаният шоколад.

11 След 3-4 мин се разбърква с тел до получаването на гладка лъскава смес.

Оставя се леко да се сгъсти, но да е течен.

сглобяване:

12 В тортена форма се редуват блатовете с крема.

Върху последния блат няма крем.

13 Оставят се в хладилника за няколко часа да стегнат.

14 Заливат се отгоре с течен шоколадов ганаш. Не слагайте тортата веднага в хладилник, за да не се напука, оставете я да стегне.

15 Изважда се от формата и бордът се покрива с предварително запечени филирани бадеми.

16 Другата част от ганаша се оставя още да стегне, така че да е подходящ за шприцоване.

17 Правят се розички и се декорира с черешки.

Най-вкусна е на следващия ден.

Памук погача

Необходими продукти:

1 ч.ч. (240 мл) -топло прясно мляко

1 ч.ч. (240 мл) -топла вода

1 ч.ч. (240 мл) -растително масло

5 с.л. -захар

1 с.л.- сол

? пак. (20 г)- прясна мая или 7гр.-суха

6 ч.ч. (840 г)- брашно

1- жълтък/ за намазване /

Начин на приготвяне:

1 Маята , 1 с.л. захар,2лъжица брашно се разтварят във водата. Сместа се оставя за 10-15 минути да шупне.

2 В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно. В кладенче в средата се изсипва сместа с маята, затопленото млякото, олиото.

3 Добавя се захарта,а солта в брашното. Разбърква се с лъжица.

4 Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.

5 Тестото се дели на две части.Всяка се разточва във формата на правоъгълник ,на тънко./4мм/

6 С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 5см.

7 Навиват се на кифлички като се започва от основата.

8 Редят се в тава/28-30см./ покрита с хартия за печене или подмазана.

9 Питката се покрива и оставя 30-40 минути на топло .

10 Намазва се с жълтък разбит с лъжица прясно мляко.

11 Пече се при 180°C на долен реотан с вентилатор. Към средата на печенето се включва и горния реотан. Пече се до приятен златист загар.

За още вкусни срещи с любимите си блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X