Селски пастет (Pate de Campagne)
В името му влагаме всичко най-хубаво, свързано със селото – истинските, екологично отгледани продукти, вкуса към натуралното, здравословното, вкусното. Предложението за този селски пастет, наричан още терин, отново идва от изтънчената френска кухня, като вариациите на рецептата са десетки. Ние ви предлагаме една от най-лесните и ви съветваме да си осигурите качествени продукти за тази рецепта. И добро червено вино! Може и българско :)
необходими продукти:
250 г месо от свинска плешка на малки парченца
50 мл сухо бяло вино
30 г масло
100 г лук шалот на ситно (може и стар жълт лук)
1 скилидка чесън на ситно
250 г свински дроб на малки парченца
250 г сланина на малки парченца
2 разбити яйца
прясна мащерка на ситно
индийско орехче
бял пипер
джинджифил на прах
няколко зрънца карамфил
50 мл течна сметана
10 г фина сол
черен пипер на вкус
12 тънки парчета панчета (бекон)
начин на приготвяне:
1 Мариновайте месото от плешка за една нощ във виното.
2 Разтопете маслото и добавете лука и чесъна. Гответе, докато станат меки и прозрачни.
3 Смесете дроба и сланината – ако го правите в робот, оставете ги с по-едра и груба консистенция. Но ако са нарязани на ситно, може да го направите и на ръка.
4 Добавете и маринованото месо и охладете добре.
5 Смесете всичко с яйцата, мащерката, останалите подправки, сметаната, солта и черен пипер на вкус.
6 Оформете сместа в правоъгълен съд и я покрийте с парченцата бекон. Покрийте с фолио и оставете в хладилника за 12 часа.
7 За да сготвите терина, загрейте фурната на 170?C и го печете на водна баня поне 2 часа, покрит с фолио. Тествайте с клечка за зъби – когато я извадите от центъра на сместа, би трябвало да я усещате по-топла от водата в банята (около 55 градуса по Целзий).
8 Махнете фолиото и печете още 30 мин.
9 Сега теринът трябва да бъде затиснат с някаква тежест (друг тежък съд, консерви или друго) и да престои така около 24 часа, за да се овкуси добре.
10 За сервиране потопете съда в топла вода и с помощта на нож по краищата извадете терина. Нарежете на филийки и сервирайте с хрупкав хляб и салата.
Този пастет/терин може да престои в хладилника около 2 седмици.
Коментари (0)
Вашият коментар