необходими продукти:
за тортата:
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
2 ч.л. канела
3/4 ч.л. индийско орехче
3/4 ч.ч. олио
2 големи яйца
1/3 ч.ч. прясно мляко
1 1/2 ч.л. ванилия
3 ч.ч. настъргани круши
1 ч.ч. смлени печени орехи
за пълнежа:
2 пакета крем сирене на стайна температура
1/2 ч.ч. обезсолено масло на стайна температура
1 ч.ч. пудра захар
2 ч.л. ванилия
2 ч.л. настъргана лимонова кора
3/4 ч.ч. мед
зелена боя за храна
за глазурата:
1/2 ч.ч. мед
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.ч. кафява захар
1/3 ч.ч. обезсолено масло
1 ч.л. ванилия
начин на приготвяне:
1. Разбъркайте брашното, захарта, содата, солта и подправките. Направете кладенче по средата и прибавете олиото, яйцата, млякото и ванилията. Разбъркайте добре и сложете крушите и ядките.
2. Намажете с масло и поръсете с брашно две кръгли форми за печене и изсипете тестото. В предварително загрята фурна на 160°С печете 45 мин. Оставете да се охладят двата блата.
3. За да направите пълнежа, разбийте до пухкавост крем сиренето, маслото, захарта, ванилията и лимоновата кора. Прибавете меда и бъркайте до гладкост, като междувременно добавите и хранителната боя. Ако глазурата е твърде мека, охладете я достатъчно, за да може да се разнесе плътно върху тортата.
4. Намажете всеки блат с 1 ч.ч. пълнеж, като сложите двоен пласт върху повърхността на горния блат.
5. За да направите глазурата, сложете в тенджерка меда, захарта и маслото на средно ниска температура. Бъркайте постоянно. След като захарта се разтопи, прибавете ванилията и канелата и свалете от огъня. Залейте горния блат на тортата и изравнете с шпатула. Сервирайте с шайби лайм.
Още вкусни рецепти, съвети на специалисти и практични указания харесайте страната ни "Рецепти за здраве".
Коментари (0)
Вашият коментар