Пълнени патладжани с пилешко
необходими продукти:
2 средно големи патладжана
150 г пилешки гърди, нарязани на жулиени
1 голяма глава лук
2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
100 г гъби
1 морков
1 домат
150 г кашкавал
зехтин
сол
черен пипер
мента за украса
начин на приготвяне:
1 Разрежете патладжаните на две по дължина и с помощта на лъжичка отделете вътрешността. Намажете ги със зехтин, поръсете ги със сол и черен пипер и запечете за няколко минути в предварително загрята фурна.
2 Нарежете на ситно вътрешностите на патладжаните, моркова, домата и гъбите. В нагорещен зехтин запържете първо нарязания на ленти лук, пилешкото филе и след това останалите зеленчуци. След това оставете сместта да се задуши за около 10 минути.
3 Напълнете запечените патладжани със сместа, отгоре настържете кашкавал и сложете да се запече.
4 Извадете от фурната и сервирайте с листенце мента отгоре.
Мусака от патладжани
необходими продукти:
5 патладжана
500 г кайма
2 домата
1 морков
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 зелена чушка
черен пипер
зехтин
чубрица
сол
за заливката:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 щипка сол
1 щипка сода
начин на приготвяне:
1 Измийте патладжаните и ги нареже на колелца с дебелина от 1 см. Посолете ги и го оставете да се изцедят и да им се махне горчивия сок. След това ги изпечете във фурната за около 20 мин.
2 Нарежете лука, моркова и зелената чушка на дребно и ги задушете в зехтин, заедно със счукания чесън. След като зеленчуците омекнат добавете каймата. След това добавете пасираните домати. Подправете със сол, черен пипер и малко чубрица. Оставете да къкри на тих огън за докато течността от доматите се изпари.
3 В тавичка сложете отдолу ред от изпечените патладжани, след нея - от доматената смес с каймата. След това покрийте с още един ред патладжани и отново с доматената смес. Повторете така докато стигнете до ръба на тавата. Трябва да свършите с ред патладжани.
4 Залейте мусака с киселото мляко и яйцата. Печете за около 40 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Салата с патладжани
необходими продукти:
5-6 патладжани
6-5 скилидки чесън
1 връзка магданоз
5 домата
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 лук
лимон
зехтин
черен пипер
сол
начин на приготвяне:
1 Изпечете патладжаните и чушките. Охладете ги и ги нарежете по желан от вас начин в дълбока купа заедно с доматите, чесъна и лука.
2 Овкусете със сол, черен пипер и залейте със зехтин. Разбъркайте добре.
3 Поръсете със ситно нарязан магданоз. Полейте с лимоновия сок и разбъркайте отново.
Коментари (0)
Вашият коментар