необходими продукти:
5 домата
5 червени чушки
3/4 к.ч. олио
13 с.л. ориз
1 голяма глава лук на ситно
3 счукани скилидки чесън
1/4 ч.ч. смлени листа от мента (1 1/2 с.л. изсушени листа мента на ситно)
1/2 ч.ч. смлян магданоз или кориандър
1/2 ч.ч. бадеми на ситно
1/2 ч.ч. кашкавал на кубчета
1/2 ч.ч. стафиди
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1 1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. зехтин
1 с.л. доматено пюре
сол и черен пипер
начин на приготвяне:
1. Изрежете капачетата на доматите и ги запазете. Издълбайте зеленчуците внимателно и също запазете сърцевината. Направете същото с капачетата на чушките, почистени от семките.
2. Сложете зеленчуците в тава и поръсете всеки един от тях с щипка захар.
3. Пасирайте сърцевината на доматите. Към нея добавете олиото, ориза, лука, чесъна, ментата, магданоза/кориандъра, ядките, кашкавала, стафидите, 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер. Напълнете доматите и чушките със сместа. Захлупете ги с капачетата.
4. Смесете 1 чаша вода, зехтина и доматеното пюре. Овкусете със сол и черен пипер. Излейте сместа около зеленчуците.
5. Печете на предварително затоплена фурна на 180°C около час и 45 мин. Изключете фурната и оставете зеленчуците за още час в нея, за да поомекнат преди сервиране.
Чудесно допълнение към ястието е парченце фета сирене и чаша розе. По желание може да ги поръсите с галета. Ако искате, може да сложите картофи на шайби, поръсени със зехтин и сол, между доматите и чушките. Става още по-вкусно.
Коментари (0)
Вашият коментар