Салата със зелен боб и орехи
необходими продукти:
500 г зелен фасул
300 г орехи
2-3 скилидки пресован чесън
зехтин
оцет балсамико
пресен джоджен
прясна мента за украса
сол
черен пипер
начин на приготвяне:
1 Почистете боба, измийте го и подсушете добре.
2 В дълбок тиган загрейте на висока температура 1-2 лъжици зехтин и след това сотирайте* фасула. Разбъркайте максимум два пъти. Когато боба се зачервил го извадете на кухненска хартия.
3 В купичка нарежете на ситно джоджена, добавете чесъна, натрошените орехи, солта, черния пипер, зехтина и балсамикото. Разбъркайте добре.
4 Подредете сотирания фасул в салатена чиния. Залейте го с дресинга. Изстудете в хладилника за около 30 мин. Преди да сервирате украсете с няколко листа мента.
*Сотиране означава да приготвите нещо на много висока температура, но с малко мазнина. За сотирането на зеленчуци използвайте по-дълбок тиган с незалепващо покритие, по възможност уок.
Зелен фасул по мадридски
необходими продукти:
1 кг почистен зелен фасул
1 глава кромид лук
2-3 скилидки нарязани на ситно чесън
1 ч.ч. доматено пюре
2-3 червени и зелени чушки
3 моркова
риган
черен пипер
начин на приготвяне:
1 Бланширайте* фасула за около 2-3 минути в подсолена вода. Оставете го да се изцеди добре.
2 През това време в дълбока тенджера загрейте зехтина и запържете в него нарязания на ситно лук и чесън. Добавете доматеното пюре, като преди това го разредите с малко вода.
3 Прибавете фасула и долейте още малко вода. Оставете боба да се задуши под капак за около 30 минути на слаб огън. Като последните 5 минути поръсите със сол, черен пипер и риган.
4 Махнете капака на тенджерата и варете на по-силен огън, докато се изпари течността. Добавете чушките и морковите, които сте нарязали предварително на тънки ивички.
5 След като всичко омекне ястието е готово. Може да го сервирате топло с ивички хамон.
*При бланширането потопете зеленчуците във вряща вода за много малко минути (в зависимост от зеленчука – при зеления фасул 3-5 мин). След това извадете с помощта на цедка, потопете в студена вода и отцедете хубаво.
Кейк със зелен фасул
необходими продукти:
250 г зелен боб
4 яйца
200 г сирене
1 ч.ч. кисело мляко
1 ? ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
1 връзка копър
сол
черен пипер
начин на приготвяне:
1 Разбийте яйцата в дълбока купа, добавете киселото мляко, в което преди това сте прибавили бакпулвера.
2 Изсипете брашното, натрошеното сирене, солта, черния пипер и разбъркайте отново, но този път с дървена лъжица.
3 Задушете ситно нарязания лук, заедно с копъра и пресования чесън. Оставете го да изстине, след това го добавете към тестото и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
4 На дъното на тава с подвижни стени наредете фасула във формата на слънце. Изсипете тестото и изпечете кекса до готовност. Проверявайте с клечка за зъби. Когато по нея не оставя тесто, значи кекса ви е готов. Сервирайте изстинал.
Коментари (0)
Вашият коментар