Напишете дума/думи за търсене

Ястия със зелен фасул

Салата със зелен боб и орехи 

необходими продукти:

500 г зелен фасул

300 г орехи

2-3 скилидки пресован чесън

зехтин

оцет балсамико

пресен джоджен

прясна мента за украса

сол

черен пипер

начин на приготвяне:

1 Почистете боба, измийте го и подсушете добре.

2 В дълбок тиган загрейте на висока температура 1-2 лъжици зехтин и след това сотирайте* фасула. Разбъркайте максимум два пъти. Когато боба се зачервил го извадете на кухненска хартия.

3 В купичка нарежете на ситно джоджена, добавете чесъна, натрошените орехи, солта, черния пипер, зехтина и балсамикото. Разбъркайте добре.

4 Подредете сотирания фасул в салатена чиния. Залейте го с дресинга. Изстудете в хладилника за около 30 мин. Преди да сервирате украсете с няколко листа мента.

*Сотиране означава да приготвите нещо на много висока температура, но с малко мазнина. За сотирането на зеленчуци използвайте по-дълбок тиган с незалепващо покритие, по възможност уок.

Зелен фасул по мадридски

необходими продукти:

1 кг почистен зелен фасул

1 глава кромид лук

2-3 скилидки нарязани на ситно чесън

1 ч.ч. доматено пюре

2-3 червени и зелени чушки

3 моркова

риган

черен пипер

начин на приготвяне:

1 Бланширайте* фасула за около 2-3 минути в подсолена вода. Оставете го да се изцеди добре.

2 През това време в дълбока тенджера загрейте зехтина и запържете в него нарязания на ситно лук и чесън. Добавете доматеното пюре, като преди това го разредите с малко вода.

3 Прибавете фасула и долейте още малко вода. Оставете боба да се задуши под капак за около 30 минути на слаб огън. Като последните 5 минути поръсите със сол, черен пипер и риган.

4 Махнете капака на тенджерата и варете на по-силен огън, докато се изпари течността. Добавете чушките и морковите, които сте нарязали предварително на тънки ивички.

5 След като всичко омекне ястието е готово. Може да го сервирате топло с ивички хамон.

*При бланширането потопете зеленчуците във вряща вода за много малко минути (в зависимост от зеленчука – при зеления фасул 3-5 мин). След това извадете с помощта на цедка, потопете в студена вода и отцедете хубаво.

Кейк със зелен фасул

необходими продукти:

250 г зелен боб

4 яйца

200 г сирене

1 ч.ч. кисело мляко

1 ? ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно

1 ч.л. бакпулвер

1 голяма глава лук

2 скилидки чесън

1 връзка копър

сол

черен пипер

начин на приготвяне:

1 Разбийте яйцата в дълбока купа, добавете киселото мляко, в което преди това сте прибавили бакпулвера.

2 Изсипете брашното, натрошеното сирене, солта, черния пипер и разбъркайте отново, но този път с дървена лъжица.

3 Задушете ситно нарязания лук, заедно с копъра и пресования чесън. Оставете го да изстине, след това го добавете към тестото и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.

4 На дъното на тава с подвижни стени наредете фасула във формата на слънце. Изсипете тестото и изпечете кекса до готовност. Проверявайте с клечка за зъби. Когато по нея не оставя тесто, значи кекса ви е готов. Сервирайте изстинал.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X