Напишете дума/думи за търсене

Ярки цветове и смели вкусове – бумът на нигерийската кухня

Опитвали ли сте някога фуфу или ефо риро? Или мои мои?
Ако все още не сте го направили, може да купите самолетен билет за Нигерия или да отскочите до някоя близка Европа, където все повече изобилства от ресторанти, които предлагат западноафриканска кухня.
Доклад на BBC от 2018 г. на експерти по храните прогнозира, че западноафриканската храна ще бъде „следващата голяма хранителна тенденция" в Англия и няколко години по-късно това предсказание започва да се сбъдва.

Какво отличава нигерийската храна?
Известна със своите ярки цветове, смели вкусове и уникални текстури, това е храна за споделяне, събираща хората. Често се яде с ръце.

Ако отидете в нигерийски ресторант, или решите сами да опитате за приготвите тази кухня, изкушете се да опитате ястия като:
Eфо риро – местна зеленчукова яхния, обичайна за хората от йоруба. Яхнията от спанак се готви в мазнина. Има червен сос с различни видове меса или без месо, в зависимост от предпочитанията.
Фуфу – смляна маниока и преварена вода, смесени заедно, за да образуват гъстота, която придружава традиционните яхнии. Други популярни варианти на фуфу са амала, еба или грис.
Moи мoи - това е пудинг от варен боб, приготвен със смес от обелен боб, лук, яйце, червени чушки и често риба.
Гиздодо – комбинация от воденички, чушки, лук и пържен живовляк, смесени в яхния на доматена основа.
Аямасе – много пикантна яхния с асортимент от крехки меса, рожков, варено яйце и блендирани чушки. Това се яде с ориз и живовляк.

Възходът на нигерийската храна във Великобритания отразява нарастващата нигерийска общност в Обединеното кралство. Той е подсилен от вирусни тенденции в TikTok, както и от интереса на някои високопоставени фенове.

Хю Джакман е един от привържениците на тази кухня, която той открива, след като неговата дъщеря и син му препоръчват ресторант от нигерийската верига Enish на Оксфорд стрийт в Лондон миналата година. Сега Enish има клонове по целия свят.

Благотворителната организация на Бионсе, Beygood Foundation, дари 8000 паунда, което помогна на брата и сестрата Емека и Ифи Фредерик да продължат да споделят нигерийска кухня в техния ресторант Chuku's в северен Лондон. Това дарение помогна на заведението, което отвори врати точно преди пандемията от Covid, да оцелее през абсолютния кошмар на локдауна.

Chuku's, който твърди, че е първият нигерийски тапас ресторант в света, описва етоса си като споделяне на най-доброто от нигерийската култура с усещане за добро настроение.
Главният готвач Адежоке (Жоке) Бакаре, в началото на годината стана втората чернокожа жена готвач, спечелила звезда Мишлен в света.
Жоке се надява, че това признание означава, че Мишлен ще "започне да гледа към континента".


Нарастваща популярност
Много хора искат да опитат африканска храна. Те вече са запознати с музиката и културата на Черния континент заради Wizkid и Burna Boy.
Храната е свързана със споделяне на култури, като готвенето често е врата към научаване за други общности по начин, който е толкова естествен, колкото храната в чинията.
Хората може да искат само да изпробват нови вкусове и след това да открият, че са „захапали" цяла култура и история.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X