Напишете дума/думи за търсене

Общото хранене - най-добре пазената кулинарна тайна на Копенхаген

Копенхаген е рай за гастрономите. Разходете се из елегантните булеварди на датската столица и не след дълго непременно ще се натъкнете на осветен, отличен със звезда Мишлен храм на новата северна кухня. Въпреки това има по-евтина и по-приятна страна на кулинарната сцена на града: масите за обща вечеря.


Начело е общественият център Absalon, бивша църква в умния квартал Вестербро. В една неделна вечер през септември въздухът бръмчи от разговори и тракане на прибори за хранене, докато около 200 души ги пъхат в купи с димяща супа от леща с довати и купища пържени картофи в кремообразен сос от копър и див лук. Това е вечерятя fællesspisning (датската дума свободно се превежда като общо хранене), включваща дълги маси, споделени от непознати. Менюто се променя ежедневно, за да акцентира върху местните продукти, с които са сготвени достъпни ястия, сервирани на масата от самите гости.

В края на храненето всички подреждат чиниите си спретнато и с радост ги връщат обратно в кухнята.
Това е прекрасна идея. Не е нужно да готвите, може да се насладите на общото хранене, когато сте уморени и не ви се готви.

Най-важното е, че е на достъпна цена. В Absalon вечерята струва 60 датски крони (около 6,75 паунда) или 11,20 паунда в четвъртък, петък и събота, когато е включен десерт. Деца под три години се хранят безплатно.

„Това е за всички", казва Ленарт Лайбошиц, основателят на датската верига за търговия на дребно Flying Tiger, който стартира Absalon през 2015 г. с цел да обедини хората около храната. „Това е толкова просто нещо, но много важно нещо."

Въпреки че е достъпен, Absalon се стреми да предложи интересно и издигнато изживяване за хранене: скорошните творения на главния готвач включват картофи със сметана и задушено пиле, както и повече международни ястия като кокосов дал и корма от карфиол и нахут. „Искаме да е с добро качество", казва Лайбошиц за кухнята. „Хората казваха: „Не може да направите и двете, това е твърде евтино", защото цените в Дания са високи. Но ние творим магия."

Fællesspisning по своята същност е гостоприемна традиция, но не може да се отрече, че храненето на обща вечеря изисква малко повече смелост, отколкото посещаването на ресторанти, обслужвани от сервитьори полиглоти. В Absalon домакин приветства всички на вечерята и изрежда ястията за вечерта на английски.


Храненето извън дома в Дания може да бъде скъпо, но нарастващ брой подходящи за деца клубове за обществена вечеря в столицата предлагат достъпни пиршества за туристите с местните жители.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X