Яде ви се пица – хапвате си. Искат ви се бонбони – може. В главата ви се въртят пържени картофи – не си отказвате и това удоволствие. Възможно ли е да ядете всичко, което пожелаете, и да отслабвате. Именно това предполага интуитивното хранене.
Методът на интуитивното хранене е разработен от проф. Стивън Хоукс, който е страдал от наднормено тегло и постоянно се измъчвал със строги диети, след които килограмите бързо се връщали. След като разработва метода на интуитивното хранене, Хоукс сваля 22 килограма и успява да задържи резултата.
Интуитивното хранене се различава коренно от всяка диета. Диетите ни учат да ограничаваме желанията си, да отказваме на организма това, което иска. Проблемът е, че в определен момент тялото си взема своето. Интуитивното хранене следва един основен принцип: вслушай се в организма си, дай му това, което иска, и той ще бъде удовлетворен. Тялото знае от какво има нужда.
Напоследък темата за интуитивното хранене е доста популярна. Идеята безспорно е съблазнителна – да сваляме килограми, без да се ограничаваме.
Привържениците на интуитивното хранене твърдят, че всички диети са лоши – те са затвор за тялото, при който отслабването е само временно, а връщането на нормалния ритъм на хранене води до натрупване на нови килограми. Така се получава порочен кръг между гладуване, трупане на килограми и ново гладуване.
Разделянето на продуктите на „лоши" и „добри" също не е ефикасна тактика. По този начин превръщаме вредните храни в забранен плод и ги правим още по-желани. Ако чипсът и бисквитите не са под строга забрана, едва ли ще бъдат толкова привлекателни.
Организмът скоро ще се пресити от тях и ще обръщаме внимание по-скоро на негативните последици от консумацията им – подут стомах и усещане за тежест.
Плюсовете
Звучи леко парадоксално, но все повече диетолози отричат диетите – по-конкретно тези, които са твърде строги и се прилагат в течение на дълго време. При такова гладуване не само се забавя метаболизмът (при недостиг на калории, организмът минава в режим на пестене на енергия), но и възникват здравословни проблеми – от запек и анемия до депресия и заболявания на стомашно-чревния тракт. При гладуване тялото не може да получи протеините, мазнините, въглехидратите, витамините и минералите, които са му необходими за нормално функциониране. Не е добре продуктите да се разделят категорично на лоши и добри и винаги да се отказваме от първите за сметка на вторите. Имайте предвид, че представите за вредна и полезна храна са свързани със стереотипи, на които не бива да имаме пълно доверие. За много хора диетичното хранене устойчиво се асоциира с болница и блудкав вкус. Но е факт, че има много полезни и вкусни храни, а всяко ястие може да се направи неустоимо апетитно с помощта на правилните подправки.
Освен това диетолозите не съветват напълно да изключваме от менюто любимите си продукти – това увеличава риска от депресии. По малко може да се хапва дори от некачествени храни, продукти с небезопасни добавки и т.н., без да се навреди на здравето. Ако ви се прииска парче салам или един бонбон, спокойно може да си ги позволите. Но ако изядете кутия бонбони или превърнете салама в основното ви хранене за деня – това вече безспорно е вредно.
Трудностите
Лекарите одобряват стартовата точка на интуитивното хранене, но посоката на движение може да породи въпроси. За много хора пълното отпадане на хранителните забрани може да доведе до злоупотреби. Например, ако наблягате на чипса, вкусовите рецептори привикват към солта и натриевия глутамат и започват често да ги търсят.
Опасно е да се практикува интуитивно хранене без психологическа работа над себе си. Тялото е най-добрият ни съветник, но много от нас не умеят да разчитат правилно сигналите му. Например, често объркваме жаждата с глад. Понякога сядаме на масата не защото сме гладни, а заради компанията или от скука.
Ядем продукти, които сме видели в телевизионни реклами. Преяждаме вечер не за да си набавим енергия, а за да освободим стреса след напрегнатия работен ден.
Психолозите обясняват, че храната е един от най-лесните начини да подобрим настроението си. Често тя замества нещо важно в живота ни, тъй като се асоциира с предмети или емоции, които по една или друга причина не можем да получим. Например, след развод жената може да се пристрасти към шоколада, който бившият й съпруг и подарявал в романтичния период от връзката им. Така че ако в моменти на нестабилност си позволяваме от всичко, което ни се яде, в големи количества, натрупването на килограми става неизбежно.
Как да се научите
Най-добре е интуитивното хранене да се усвои под наблюдението на диетолог или психолог. Важно е да настроите организма си за комфортно сваляне на килограмите без стрес и диети. Първата стъпка е да се научите да различавате глада от ситостта.
Преминаването към интуитивно правилно хранене може да отнеме седмици или дори месеци – не всеки усвоява бързо умението да разчита правилно сигналите на тялото си. Започнете от по-простите неща.
Например, когато силно ви се дояде нещо, опитайте да направите следното:
Помислете какво е емоционалното ви състояние. Ако не успявате, може да пробвате да го изясните (например, като го напишете на лист) или да го потушите (например, като дишате дълбоко или се занимавате с йога). Когато не сме нервни, апетитът е доста по-слаб.
Обърнете внимание дали ви се иска да изядете дадения продукт в строго определен вид или във всякакъв.
Например, когато организмът има нужда от калций или млечни протеини, той е „съгласен" и на сирене, и на кашкавал, и на кофичка кисело мляко. Но ако изпитвате неудържимо влечение към сметанов сладолед – това вече едва ли има отношение към нуждата от калций.
Предложете си алтернатива. Сменете калоричните продукти, към които изпитвате влечение, с по-диетичните им версии. Например, вместо пълномаслена сметана – кисело мляко или извара.
Ако ви се ядат тестени изделия, е възможно да ви достигат витамини от групата В – може да си ги набавите с пълнозърнест хляб и овесени ядки.
Иска ви се шоколад? Може би имате нужда от триптофан – аминокиселина, с участието на която в тялото се синтезира серотонин, наричан хормон на щастието. Освен в шоколада, триптофан може да откриете в твърдите сирена, ядките, червения хайвер.
Имате апетит за колбаси или наденички? Повечето хора ги асоциират с нуждата от месо, така че е възможно организмът ви да иска да си набави протеини.
Когато ви се яде суши, е възможно да става дума за недостиг на йод. Може да си го набавите чрез консумация на риба и водорасли, ако не искате да прекалявате с ориза в сушито.
Принципи на интуитивното хранене
1. Отказ от диети
Не се изкушавайте от диетите, които ви предлагат бързо и лесно сваляне на излишните килограми завинаги. Ако оставите в съзнанието си и най-малката надежда, че някъде съществува най-добрата и ефективна диета за вас, няма как да се концентрирате върху интуитивното хранене.
2. Уважавайте глада си
Давайте на тялото си адекватно количество енергия и въглехидрати – иначе лесно ще се предадете при първото изкушение. Ако стигнете до момента на силен глад, всички опити за умерено и съзнателно хранене ще се провалят. Началото на интуитивното хранене е разпознаването на първите естествени сигнали на глада. Важно е да се научите да се храните само и единствено за задоволяване на глада.
3. Изплъзнете се на стереотипите
Кажете твърдо „не" на всички, които ви убеждават, че сте герой, ако сте приели по-малко от 1000 ккал дневно и престъпник – ако хапнете шоколадова торта.
4. Помирете се с храната
Обявете примирие и прекратете войната с храната. Дайте си безусловно разрешение да хапвате всичко. Ако си забранявате определени продукти, с течение на времето те придобиват притегателна сила, а резултатът е преяждане с тях. Последствията са чувство за вина и наднормени килограми.
5. Уважавайте чувството си за насищане
Вслушвайте се в сигналите на тялото си, което ви съобщава кога е сито и не изпитва глад. Обърнете внимание как се чувствате в моментите, когато сте комфортно сити. По време на хранене правете паузи, в които обръщайте внимание на вкуса на храната – така лесно ще усетите нивото си на ситост в съответния момент и ще разберете кога да спрете да ядете.
6. Изпитвайте удоволствие
Когато се храните в приятна среда и консумирате продуктите, които ви харесват, получавате максимално удоволствие от храната. По този начин и усещането за засищане настъпва много по-бързо – което означава, че ще приемате по-малко количество храна.
Коментари (0)
Вашият коментар