Напишете дума/думи за търсене

Науката доказва: шоколадът е щастие

Световният ден на шоколада се празнува всяка година на 7 юли. Тази дата отбелязва появата на шоколада в Европа през 1550 г., което значително допринася за неговата световна популярност. На този ден любителите на шоколада по целия свят се събират, за да се насладят на вкуса му и да оценят богатата му история.

Шоколадът произхожда от древна Мезоамерика, където са открити първите какаови растения, като първоначално са ги използвали като лекарство.

Историята на Световния ден на шоколада датира от XVI век, когато испански изследователи за първи път донасят шоколад в Европа от Америка. Първоначално консумиран като горчива напитка от древните маи и ацтеки, шоколадът еволюира в сладкия десерт, който познаваме днес, чрез добавяне на захар и мляко.

Първото шоколадово блокче е направено през 1847 г. от Джоузеф Фрай, британски сладкар. Бързо шоколадът се превръща в популярно лакомство в Европа. Днешният му празник има значение не само за неговите почитатели, но и за културното и икономическо му въздействие. Този ден празнува богатата история на шоколада, разнообразните му приложения и ролята му в кулинарните традиции по света.

За остър ум яжте шоколад

Тъмният шоколад е пълен с невропротективни полифеноли като флавоноиди, ресвератрол и катехини, за които е известно, че работят в синергия за подобряване на мозъчната функция. Плюс това, тези съединения са мощни антиоксиданти с противовъзпалителни ползи за имунната система. Флавоноидите също така стимулират притока на кръв към мозъка, подобрявайки когнитивната функция, паметта и вниманието. Така че, ако търсите вкусен начин да подобрите мозъчната си функция, не се колебайте да си позволите малко черен шоколад.

Древна валута

В древните мезоамерикански цивилизации какаовите зърна са били толкова ценни, че са били ползвани като валута. По-специално ацтеките търгували с какаови зърна за стоки и услуги.

Точка на топене

Шоколадът се разтапя при около телесна температура (37°C), поради което се топи толкова лесно в устата ви. Това уникално свойство се дължи на съдържанието на какаово масло в него.

Рекорди

Най-голямото шоколадово блокче в света е създадено в Обединеното кралство през 2011 г. То е тежало 5792 килограма.

Швейцария е страната с най-голяма консумация на шоколад. Така например само през 2022 г. потреблението на шоколад е 11,8 килограма на човек годишно. След Швейцария той е най-тачен в Белгия, Франция и Испания.

Най-скъпото шоколадово блокче в света е на 100 години. През 2001 г. е продадено за 687 долара на търг. Ценно е, понеже пътува с капитан Робърт Скот на първата му експедиция до Антарктика.

Храна на боговете

В древни времена името на какаовите зърна било „Theobroma Cacao", което означава „Храна на боговете". В древните мезоамерикански цивилизации се е смятало, че шоколадът има лечебни свойства и често е бил използван в религиозни церемонии и ритуали. Ацтеките дори вярвали, че какаовите зърна са дар от техния бог Кецалкоатъл, тъй като те естествено предизвикват чувство на еуфория. Всъщност местните племена вярвали, че консумацията на какао е директен начин за свързване с божественото.

Науката доказва: шоколадът е щастие

Днес е научно доказано, че шоколадът подобрява настроението и предизвиква усещане за щастие. Смята се, че това се дължи на естествено срещащите се амини, открити в него, които стимулират мозъка да освобождава ендорфини и серотонин (хормони за добро настроение).

Интересно проучване, публикувано в The Journal of nutritional biochemistry, установи, че ежедневната консумация на шоколад влияе директно върху червата и мозъка. Резултатите показват, че участниците, които са консумирали 85% черен шоколад в продължение на три седмици, са имали намаляване на ежедневните негативни емоции. Емоционалните промени са пряко свързани с промените в микробиома при тези участници. По-конкретно, консумацията на черен шоколад увеличава количеството на бактериите Blautia obeum в червата. Този бактериален вид комуникира с мозъка чрез блуждаещия нерв. Учените смятат, че той е основната връзка между мозъка, сърцето и храносмилателната система. Поддържайки тонуса му, можете да контролирате физическото и емоционалното си състояние.

Любопитно

Проучване в Лондон от преди няколко години установи, че 70% от хората биха казали паролата си срещу парченце шоколад.

Съдържа кофеин

Шоколадът (с изключение на белия) наистина съдържа кофеин, макар и не в степента, която се намира в сутрешната чаша кафе. Съдържанието на кофеин в шоколада варира според вида, като тъмният шоколад обикновено има повече от млечния.

Други фактори също влияят върху количеството кофеин, който се съдържа в какаовите зърна. Условията на отглеждане, като надморска височина, качество на почвата, климат и температура например. Съдържанието на кофеин, заедно с други растителни съединения като теобромин и теофилин, имат синергичен ефект върху тялото, което прави какаото (и, следователно, шоколада) естествен стимулатор на настроението и енергия. Така че, следващия път, когато имате нужда от енергия и усмивка, с чиста съвест си отчупете няколко парченца черен шоколад!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X