Алергиите към подправки са доста редки, но предизвикват неблагоприятни кожни или стомашно-чревни процеси.
Когато случаят е по-тежък, може да се развие състояние на възпаление.
В статия, публикувана в списанието Pediatrics and International Child Health, се посочва, че обичайното нещо при развитие на алергии е свръхчувствителността към протеин.
Кравето мляко и глутенът причиняват тези реакции доста често, но подправките също могат да бъдат отключващи фактори в някои случаи.
Симптоми
Консумирането на джинджифил може да предизвика появата на газове, колики и диария.
Според доклад за случай, публикуван в The Journal of Dermatology, в много екстремни случаи това състояние може да предизвика анафилаксия.
По същия начин е възможно този тип алергия да предизвика поредица от реакции на кожно ниво, като дразнене, зачервяване и копривна треска. Дори устата може да се сърби.
Предотвратяване на алергия
Хранителната алергия е вид патология, която въпреки че може да се лекува, е хронична. Все пак има редица мерки, които хората могат да предприемат, за да предотвратят появата му.
Например кърменето на дете до първата му година, както и включването на допълнително хранене от 6-ия месец, може да намали риска от този тип автоимунни патологии. Прекомерното почистване на определена част от тялото може да доведе до свръхчувствителност към чужди вещества (дори и да не са вредни).
Освен това експертите препоръчват да се спазва разнообразна диета, така че храносмилателната система да се сблъсква с различни хранителни вещества и да свикне с метаболизма си. Оттеглянето на някои храни от диетата може да не предизвика алергия, но ще доведе до процес на
нетолерантност.
Какво да правим в случай на алергия към джинджифил
Ако смятате, че може да имате алергия, най-важното е да отидете при алерголог, за да получите клинична диагноза. Той ще ви каже какво е вашето ниво на чувствителност и дали е необходимо да премахнете продукта от диетата си или само да намалите консумацията му.
Оттук нататък е необходимо да се прецени риска дали може да възникне анафилаксия, ако влезете в контакт с въпросния алерген.
Освен това може да е препоръчително да избягвате някои кулинарни подправки, ако страдате от това състояние. По този начин ще предотвратите стомашни и чревни проблеми.
Коментари (0)
Вашият коментар