Яденето на наполовина пълна консерва боб, която е престояла в хладилника 4 дни, вероятно няма да ни убие, но не се препоръчва.
Може да е изкушаващо да поставите полупразната си консерва с храна в хладилника, за да я доизядете ден по-късно, но има основателна причина да избягвате този навик.
Най-голямото безпокойство е миграцията на метала - процес, при който металният материал на консервата прониква в храната с течение на времето. След като отворите кутия, вътрешността й е изложена на въздух и окисляването може да ускори прехвърлянето на метали в храната. Това е особено проблематично за киселинни храни, като консервирани домати, които могат да ускорят разграждането на вътрешната обвивка на консервата, увеличавайки риска от замърсяване.
Храните от консерви не трябва да се излагат на кислород за дълго време, особено когато са били отворени, защото това ще увеличи извличането на желязо и цинк от опаковката в храната.
Въпреки че няма убедителни доказателства, че това представлява сериозен риск за здравето – тялото всъщност се нуждае от много малки количества цинк и желязо, за да функционира здравословно – това все пак е нещо, което трябва да имате предвид. Дори ако мигриралите метали не ви навредят, те могат да променят вкуса и качеството на храната.
Според Мичиганския държавен университет „висококиселинните храни могат да отделят метални аромати от консервите", което означава, че остатъците от храната могат да се окажат с неприятен, тенекиен послевкус.
През последните десетилетия се прокрадна друга опасност, дебнеща в кутиите за храна: бисфенол А (BPA) - промишлен химикал, който често се използваше за облицоване на вътрешността на консервите, за да се предотврати миграция и разваляне. Според проучване от 2020 г. е „добре установено, че консервираните продукти са често срещан източник на BPA", плюс това е известно, че химикалите имат „неблагоприятни последици за здравето". Например обширни изследвания показват, че BPA може да имитира естроген, за да взаимодейства с естрогенните рецептори, което може да наруши нормалната хормонална функция.
Някои коментатори предполагат, че съхраняването на храна в отворени кутии увеличава риска от проникване на BPA в храната, въпреки че има ограничени доказателства в подкрепа на това. За щастие, има усилия за постепенно премахване на BPA в материали, влизащи в контакт с храни, най-вече в Европейския съюз, въпреки че здравните власти в САЩ все още твърдят, че материалът е безопасен в умерени количества.
Решението е просто и ще ви отнеме 10 секунди: прехвърлете неизползваната консервирана храна в чист, херметически затворен контейнер, преди да я приберете в хладилника. Според Министерството на земеделието на САЩ неизползваната храна от консерва може да се съхранява в хладилник, но трябва да се прехвърли в „стъклен или пластмасов контейнер за храни" и трябва да се използва в рамките на четири
дни.
Въпреки че това може леко да увеличи купчината посуда за миене, предприемането на допълнителната стъпка за прехвърляне на остатъците ви в подходящ контейнер е малко усилие, което може да се изплати в дългосрочен план (най-малкото няма да ви навреди). С нарастващите опасения относно безопасността на храните и химическото замърсяване, винаги е по-добре да бъдете внимателни.
Коментари (0)
Вашият коментар