Напишете дума/думи за търсене

5 успешни алтернативи на яйцата за готвене

Всички тези опции са вегански, така че ако печете за човек с алергия към яйца или диетични ограничения или просто са ви свършили яйцата, имайте ги предвид.

Пюре от плодове

Тук имате доста възможности: ябълково пюре, пюре от банани, зряло авокадо и пюре от тиква. Тестените изделия, приготвени с плодови пюрета вместо яйца, ще бъдат супер влажни и плътни, но може да разкрият част от сладкия вкус на избрания от вас плод. Ако търсите заместител с по-неутрален вкус, изберете ябълки, авокадо или тиква - бананът ще придаде по-силен вкус на крайния ви продукт. Четвърт чаша пюре се равнява на едно яйце. Този заместител работи най-добре в сладкиши, бързи хлябове, кифлички и сладкиши.

Смляна чия или ленено семе

Ако имате някое от тези богати на омега-3 семена под ръка у дома, можете да ги използвате вместо яйца. Смелете лена или чията в кухненски робот, а след това разбъркайте една супена лъжица с три супени лъжици вода, докато образува гъста, еднородна каша. Това ще замени едно яйце във вашата рецепта. Чията и ленът ще придадат вкус на ядки и плътна тежка текстура на печените изделия, така че изберете този заместител на яйца, когато приготвяте нежни деликатни хлябове и десерти като палачинки, кифлички, хляб и бисквитки.

Копринено тофу

Така нареченото копринено тофуто има малко по-високо водно съдържание, което го прави по-лек и кремообразен като консистенция от по-твърдите форми на тофу. Също така няма почти никакъв вкус. Независимо от това, тофуто придава по-плътна текстура на печените продукти, така че е подходящо за десерти, които не са предназначени да бъдат ефирни: брауни, хляб, бисквитки и бързи хлябове. Заместете четвърт чаша пюре от тофу за всяко яйце.

Сода за хляб с оцет

Ето опция, която можете да използвате в десерти, предназначени да бъдат леки и деликатни, като торти и кексчета. Просто разбъркайте една чаена лъжичка сода за хляб с една супена лъжица оцет за всяко яйце в рецептата. Получената химическа реакция ще доведе до въглероден диоксид и вода (оттук ще получите и известна въздушност в крайния продукт).

Аквафаба

Аквафаба е изискан термин за течността, която остава след готвенето на боб или бобови растения, или онази гъста водниста течност във вашата консерва с нахут. Той има подобна текстура на яйчен белтък и се разбива почти толкова добре. Използвайте три супени лъжици, за да замените едно яйце, когато правите меренга, макарони или ефирна торта.

Какво се случва, ако ядем семена от чия всеки ден

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X