Всички тези опции са вегански, така че ако печете за човек с алергия към яйца или диетични ограничения или просто са ви свършили яйцата, имайте ги предвид.
Пюре от плодове
Тук имате доста възможности: ябълково пюре, пюре от банани, зряло авокадо и пюре от тиква. Тестените изделия, приготвени с плодови пюрета вместо яйца, ще бъдат супер влажни и плътни, но може да разкрият част от сладкия вкус на избрания от вас плод. Ако търсите заместител с по-неутрален вкус, изберете ябълки, авокадо или тиква - бананът ще придаде по-силен вкус на крайния ви продукт. Четвърт чаша пюре се равнява на едно яйце. Този заместител работи най-добре в сладкиши, бързи хлябове, кифлички и сладкиши.
Смляна чия или ленено семе
Ако имате някое от тези богати на омега-3 семена под ръка у дома, можете да ги използвате вместо яйца. Смелете лена или чията в кухненски робот, а след това разбъркайте една супена лъжица с три супени лъжици вода, докато образува гъста, еднородна каша. Това ще замени едно яйце във вашата рецепта. Чията и ленът ще придадат вкус на ядки и плътна тежка текстура на печените изделия, така че изберете този заместител на яйца, когато приготвяте нежни деликатни хлябове и десерти като палачинки, кифлички, хляб и бисквитки.
Копринено тофу
Така нареченото копринено тофуто има малко по-високо водно съдържание, което го прави по-лек и кремообразен като консистенция от по-твърдите форми на тофу. Също така няма почти никакъв вкус. Независимо от това, тофуто придава по-плътна текстура на печените продукти, така че е подходящо за десерти, които не са предназначени да бъдат ефирни: брауни, хляб, бисквитки и бързи хлябове. Заместете четвърт чаша пюре от тофу за всяко яйце.
Сода за хляб с оцет
Ето опция, която можете да използвате в десерти, предназначени да бъдат леки и деликатни, като торти и кексчета. Просто разбъркайте една чаена лъжичка сода за хляб с една супена лъжица оцет за всяко яйце в рецептата. Получената химическа реакция ще доведе до въглероден диоксид и вода (оттук ще получите и известна въздушност в крайния продукт).
Аквафаба
Аквафаба е изискан термин за течността, която остава след готвенето на боб или бобови растения, или онази гъста водниста течност във вашата консерва с нахут. Той има подобна текстура на яйчен белтък и се разбива почти толкова добре. Използвайте три супени лъжици, за да замените едно яйце, когато правите меренга, макарони или ефирна торта.
Коментари (0)
Вашият коментар