Напишете дума/думи за търсене

Колко сол е безвредно да ядем

Заедно със захарта солта е една от съставките, с които трябва да внимаваме особено много, ако искаме да се храним здравословно. Лекарите и здравните експерти предупреждават, че ако ядем твърде много солени неща, това ще ни отведе направо по пътя към сърдечните заболявания или инсулта.

Въпреки че думите „сол“ и „натрий“ често се използват взаимозаменяемо, те не се отнасят до абсолютно едно и също нещо. Натрият е минерал, а трапезната сол се произвежда от вид натрий, наречен натриев хлорид. Храни като мляко, цвекло и целина съдържат малки количества естествен натрий. Натрият също се добавя - често в големи количества - към пакетираните храни за аромат и като консервант.

Натрият е електролит, който помага за предаването на нервните импулси и поддържа баланса на течностите. Той също влияе върху способността на мускулите да се свиват и отпускат.

Проблемът идва, когато тялото ви получава твърде много сол. Най-новите диетични насоки препоръчват на възрастните да поддържат натрия си до 2300 mg дневно (по-малко от 1 чаена лъжичка). Някои хора трябва да ядат още по-малко. Ако имате високо кръвно налягане, насочете се към по-малко от 1500 mg дневно или следвайте препоръките на вашия лекар.

Имайте предвид, че 1 милиграм е относително малко количество трапезна сол. Само една чаена лъжичка гранулирана сол съдържа около 2325 милиграма. Например една консерва със зелен фасул съдържа нещо по-малко от една десета (1/10) чаена лъжичка сол.

Има ли рискове за здравето заради големи количества сол

Дюнерът може да има страхотен вкус, но той, както и много други солени храни може да ви снабди с прекалено много сол.

Бъбреците ви трябва да се отърват от целия излишен натрий, който ядете, като го разреждате с вода и го филтрирате в урината си. Когато ядете повече солени храни, тялото ви задържа допълнително вода, само за да изхвърли излишната сол.

Цялата тази течност увеличава обема на кръвта ви и сърцето ви трябва да работи извънредно, за да изпомпва цялата допълнителна кръв. В крайна сметка сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и дори костите може да се повредят.

Всички тези здравословни състояния са свързани с излишната консумация на сол:

  • високо кръвно налягане
  • сърдечно заболяване
  • сърдечен удар
  • удар
  • хронично бъбречно заболяване
  • остеопороза
  • рак на стомаха

Независимо дали се опитвате да предотвратите тези състояния или вече имате сериозни здравословни проблеми като сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания или сърдечни заболявания, имате основателна причина да ограничите консумацията на сол.

Храни с високо съдържание на сол, които да избягвате

Преработените и готовите храни съставляват цели 70 процента от нашия прием на натрий. Автоматично ще намалите излишния натрий от диетата си, ако ограничите готовите и купешките храни и започнете да си приготвяте храната изцяло у дома.

Изключително важно е да обърнете внимание на „солените 10.“ Тези храни съставляват около 40 процента от дневната ни доза натрий, макар че може да не очаквате някои от тях да са толкова солени:

  • хляб и тестени изделия
  • пица
  • сандвичи
  • пържоли и сушени меса
  • супа
  • дюнери и друга улична храна
  • чипс и други закуски
  • пиле
  • сирене
  • яйца и омлети

Има ли по-полезна и по-вредна сол

Как обикновената стара трапезна сол се подрежда до кошерната сол, морската сол и модерни опции като розова хималайска сол? От здравна гледна точка няма голяма разлика.

Те съдържат сходни количества натрий. И макар да е вярно, че някои морски соли могат да съдържат повече микроелементи, отколкото готварската сол, количествата са доста незначителни.

Това не означава, че по-добрите соли не си струва да се използват. Когато се поръсва върху готово ястие, люспестата морска сол добавя хрупкава текстура, която трапезната сол не може да повтори. А някои хора просто предпочитат вкуса на определена сол пред този на друга.

Вашето тяло не може да различи особено солите. Затова продължете да използвате любимата си сол, само че в умерени количества.

Солени алтернативи за вашите ястия

Солта не е единствената подправка на рафта у дома. Замяната с тези алтернативи на солта може да ви помогне да съкратите дневния си прием на натрий, без да жертвате вкуса:

  • пресни билки като розмарин, градински чай, естрагон, босилек или копър
  • сок от лимон или лайм
  • чесън
  • лук
  • люта чушка
  • див лук
  • кимион
  • джинджифил
  • балсамов оцет
  • пушен червен пипер
  • трюфелно масло

Признаци, че консумираме твърде много сол

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X