Както се казва, намираме се в сезона на дините. Един от най-любимите плодове на българина има заслужена слава.
Ето какво става, ако всеки ден хапваме диня.
1. Ще ви поддържа хидратирани
Динята е между 90% и 95% вода, така че това е сладък начин да останете хидратирани в летните горещини. Разбира се, не забравяйте и водата, защото пиенето на вода е навик, с който както може да свикнем, така може и да се отучим.
2. Ще понижи кръвното ви налягане
Чаша с кубчета диня съдържа 170 милиграма калий. Този основен електролит и минерал е полезен за намаляване на ефекта на натрия върху кръвното налягане, а също така е важен за правилното функциониране на нервната система. Малко проучване на 13 мъже и жени със затлъстяване на средна възраст в Университета на Флорида установи, че динята може да понижи кръвното налягане както когато сме спокойни, така и докато сме подложени на стрес. "Налягането върху аортата и сърцето намалява след консумация на диня", казва доцент Артуро Фигероа, автор на друго проучване, публикувано в Американското списание за хипертония.
3. Ще отслабнете
Яденето на диня е добър начин да влезем във форма. Поради голямото съдържание на вода и фибри в нея тя ни засища и не изпитваме глад. В същото време задоволява глада ни за сладко. В едно проучване половината участници са помолени да хапват определено количество диня сутрин, докато другите изяждали здравословни бисквити на същата калорийна стойност. Оказва се, че тези, които са се хранели с диня, са изпитвали по-малко глад и по-късно през деня от тези с бисквитите.
4. Ще имате редовен стомах
Ако някой има нередовен стомах, той вероятно познава невероятната сила на динята да решава този проблем. Това се дължи отново на високото й съдържание на вода и фибри.
5. Може да подобри вашето либидо
Прессъобщение от 2008 г. от Тексаския университет относно тяхно проучване произведе новина в световен мащаб. Техен изследовател изтъкна особено полезна функция на фито-хранителния цитрулин, който се намира в изобилие в динята, а именно по-добър приток на кръв.
Когато ядете диня, ензимите в тялото ви превръщат цитрулина в аргинин, аминокиселина, която е добра за сърцето и кръвоносната система, защото отпуска кръвоносните съдове, което ги прави по-гъвкави. Добрият приток на кръв е от решаващо значение за възбудата при мъжете и жените. Но ще трябва да консумирате много диня, за да може на теория да се насладите на предимствата на увеличаването на аргинина.
6. Може да поддържа сърдечната ви дейност в добро състояние
Доказано е, че динята намалява нивата на холестерола и количеството на запушваща артериите плака.
7. Може да ви помогне да намалите консумацията на добавени захари
Ароматната и сладка диня, пълна с високо фруктозен царевичен сироп, е много по-здравословен десерт или лека закуска от почти всяка бисквитка, шоколадче или поничка. Плюс това динята е добър източник на витамини А, В-1 и В-6, калциев магнезий, калий, желязо и ликопен.
8. Може да повиши кръвната ви захар
Динята е сладка, защото съдържа фруктоза (плодова захар), около 17 грама на резен. Ако изядете няколко резена, това може леко да повиши кръвната ви захар, което може да е проблем, ако имате преддиабет или диабет. Въпреки това поради високото си съдържание на вода динята има ниско „гликемично натоварване“ (GL), а гликемичният товар показва как количеството въглехидрати в храната влияе върху поведението на кръвната захар. Докато "гликемичният индекс" (GI) показва колко бързо захарта навлиза в кръвообращението, GL дава яснота колко високо специфична храна може да повиши нивата на кръвната захар. Динята има гликемичен товар от 2 за 100-грамова порция, което се счита за ниско. Високият GL е всичко на 19 и повече. Така че, докато ядете диня умерено, заедно с балансирана диета на мазнини, протеини, фибри и други въглехидрати, е безопасно, дори да имате диабет тип 2.
9. Ще облекчи болките в мускулите след спорт
Планирате трудна тренировка? Яжте малко диня или пийте сок от диня, преди да спортувате. Проучване установява, че спортисти, които го правят, са намалили болките и натоварването в мускулите на следващия ден и са си осигурили по-спокоен сърдечен ритъм. Изследователите приписват положителните ефекти на съдържанието на цитрулин в динята, което подобрява циркулацията.
10. Ще ви зареди с ликопен
Подобно на доматите динята съдържа големи количества ликопен, мощен антиоксидант с профилактични антиракови свойства. Според учените ликопенът може да предпази от увреждане на ДНК, да спре растежа на раковите клетки и да засили ензимите, които разграждат продуктите, причиняващи рак.
Коментари (0)
Вашият коментар