Нормалният метаболизъм в тялото е ключът към здравето, благополучието и пълната активност. Как да „настроим“ храносмилането си и да извлечем максимума от храната? Как може да балансираме метаболизма си?
Ето основните хранителни принципи за отличен метаболизъм.
Достатъчно е да изберете за себе си 1-2 точки от предложения списък и да ги приложите практически. С течение на времето могат да бъдат включени нови принципи.
Начини за нормализиране на метаболизма
Като начало, сутрин пийте чаша топла вода (може да изцедите четвърт лимон).
Когато е възможно, избягвайте хляб, хлебни и сладкарски изделия, пържена храна, сирене, консерви, полуфабрикати, ядки, алкохолни напитки, захар и тестени изделия.
Ключовото хранене е обядът. В обедно време огънят на храносмилането работи с пълна сила.
Вечеряйте в 18 часа. Лека вечеря: зеленчуци на пара, ориз, порция супа.
Приготвяйте храната с подправки, които подобряват храносмилането: джинджифил, резене, черен или кайенски пипер, мента, каменна сол, канела, индийско орехче, кардамон, копър, куркума, кимион, кориандър. Подправките помагат за храносмилането на храната и спомагат за премахването на токсичната слуз.
Не яжте между храненията.
Не забравяйте да хапвате резен пресен джинджифил, поръсен с лимонов сок и щипка каменна сол.
Не преяждайте - стомахът трябва да остане четвърт празен.
Никога не консумирайте храна с много студена вода. Не пийте много, докато ядете.
Всяко ястие може да се сготви с 1/4 чаена лъжичка зехтин или разтоплено масло.
Преди да готвите зърнени храни, консумирате ядки, семена, леща, ориз, накиснете ги във вода за половин час. По-твърдите бобови растения се накисват за една нощ.
Изхвърлете обикновената бяла сол от трапезата. Пълна е с токсични вещества - химикали, които измиват хранителни вещества от костите. Използвайте естествени, необработени видове сол като морска сол и хималайска каменна сол.
Пийте чайове за храносмилане: джинджифил, с кардамон, резене, кимион, кориандър.
Сутрин и вечер преди лягане пийте по четвърт чаша сок от алое. Тази напитка почиства и подобрява усвояването на основните хранителни вещества от храната.
Яжте храни, които подобряват метаболизма:
супи, подправки, чесън, листни зеленчуци, зехтин, ябълки, круши, грейпфрут, зелен чай, домати, броколи, целина, магданоз, коприва, куркума, цвекло, копър, моркови, джинджифил.
Избягвайте продукти с етикет "ниско съдържание на мазнини", "без мазнини", "без захар". Природните вещества в тях са заменени с химически добавки. Елиминирайте бялата захар, трапезната сол и други преработени храни от диетата си.
Използвайте биопродукти. Зеленчуците и плодовете, отглеждани с употребата на хербициди, пестициди и други нездравословни продукти, провокират сериозни заболявания.
Коментари (0)
Вашият коментар