Необходими прибори и съдове
В Сърбия обичаят храната да се готви и поднася в съдове от печена глина датира още от каменната епоха. Затова гювечът е задължителен съд в кухнята на съседите ни. Често слагат върху капака на съда горещи въглени и го използват за приготвянето на хляб, риба или зеленчуци.
Гърнето е друга огнеупорна съдинка, която се ползва в сръбската кухня. Ползва се най-вече за задушаване на ястия от зеленчуци и месо. В него продуктите се готвят бавно, което прави храната много вкусна.
Ножът за месо трябва да е безкомпромисно остър. Сърбите никак не обичат безполезните кухненски предмети, но за сметка на това добре наточеният нож присъства във всеки дом.
Точилката и дъската за точене са задължителни за всички пекари, а белачката за зеленчуци върши работа на домакините, за да режат тънки филийки сирене.
Плескавица в питка
400 г свинско месо
400 г агнешко месо
250 г лук на ситно
1 люта чушка на ситно
4 с.л. вода
4 питки
1 червен боб от консерва
2 домата на кубчета без семки
1/2 връзка накълцан пресен лук
8 листа маруля
1 с.л. олио
сол
черен пипер
1 Загрейте олиото в тиган. Добавете нарязания лук. Сотирайте до прозрачност. Накълцайте двата месо с помощта на нож или смелете в месомелачка. Смесете го със сотирания лук. Овкусете със сол и черен пипер. Прибавете лютата чушка. Налейте водата и омесете добре каймата.
2 Оставете овкусената кайма да престои 3 часа в хладилника. Оформете от каймата тънки кюфтета. Изпечете на грил-тиган или скара. Разрежете питките по средата. Затоплете ги леко във фурната. Сложете по едно листо маруля върху всяко хлебче, а отгоре от боба и доматите. Накрая поставете плескавицата мегду двете половинки на питката.
* Плескавицата е кюфте, което се приготвя и като самостоятелно ястие. Ще са ви нужни 1/2 кг телешко месо, 1/2 кг свинско месо, 2 люти чушки, 150 г пушено сирене, 150 г сланина или пушен бекон, 3 глави лук на филийки, сол и черен пипер.
Чевапчичи
700 г телешка кайма
300 г агнешка кайма
1/2 ч.л. кимион
125 мл вода
1 глава лук на ситно
щипка сол
щипка черен пипер
за гарниране:
2 домата на шайби
1 глава лук на ситно
щипка сол
щипка черен пипер
1/2 връзка магданоз на ситно
1 Омесете двата вида кайма. Овкусете със солта, черния пипер и кимиона. Прибавете лука и разбъркайте добре. Сипете водата постепенно, като не спирате да бъркате. Добавете лука и отново омесете. Оставете каймата на студено за един ден. Оформете тънки кебапчета. Печете на скара. Сервирайте с продуктите за гарнирането.
Сръбска боб чорба
250 г боб
2 глави лукна ситно
2 с.л. свинска мас
500 г пушени свински гърди на кубчета
2 л бульон
4 моркова на кубчета
4 стръка праз на шайби
1 зелена чушка без семки на тънки ивици
1 малка глава целина на кубчета
1 щипка мащерка
1 дафинов лист
3 зърна от хвойна
1 Накиснете боба в студена вода през нощта. Отцедете на сутринта.
2 Разтопете маста в тенджера. Добавете лука и го сотирайте до прозрачност. Прибавете свинските гърди и боба. Налейте бульона и оставете да ври на умерен огън.
3 След 60 мин сложете праза към чорбата. Прибавете зелената чушка, морковите и целината. Накрая подправете с всички подправки без солта и оставете да къкри на слаб огън около час. Ако е необходимо, добавете малко вода. Малко преди да свалите от котлона, осолете.
Коментари (0)
Вашият коментар