Доброто храносмилане от първостепенна важност за цялостното здравословно състояние. За него отговарят най-вече бактериите, намиращи се в червата. Т. нар. „добри” бактерии помагат храната да се разгради на компонентите си и да премине през храносмилателната система. Тези бактерии се наричат пробиотици и са два основни типа - лактобактерии и бифидобактерии.
Спирулина е водорасло с невероятно високо съдържание на калций, протеини и незаменими аминокиселини. Отличен източник на хранителни вещества, който подобрява храносмилането след прием на антибиотици. Може да се приема на капсули или в сух вид - за поръсване на основни ястия, супи, салати. Киселото мляко е най-известният пробиотик, който съдържа и много калций - най-добре неподсладено, без ароматизанти и други добавки. Темпе е заместител на месото на основата на ферментирала соя, богат на манган, мед, протеини и витамин В2. В този продукт има и много фибри и протеини. Мисо е традиционен японски продукт, произведен от ръж, боб и ечемик, който е отличен източник на лактобактерии и бифидобактерии. Обичайно служи за главна съставка на супата мисо, но може да се използва и за сосове. Киселото зеле е един от най-мощните пробиотици. Самият процес на втасването му представлява ферментация, в процеса на която се освобождават нови химически съединения. Именно те превръщат киселото зеле в мощен пробиотик с високо съдържание на калций и магнезий. Киселите краставички са още един вкусен начин да добавите полезни пробиотици в менюто си. Сушените плодове (стафиди, сливи, кайсии) също са чудесен източник на пробиотици, тъй като самият процес на сушене и последващото съхранение предполагат ферментация. Естествените ензими, които се съдържат в тях, подобряват храносмилането и укрепват имунитета.
Зеленчуци с темпе
20 мин/ 4 порции
Необходими продукти:
50 г темпе
1/2 тиквичка
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1/2 морков
10 г грах
100 г юфка
зехтин на вкус
Начин на приготвяне:
1. Загрейте тиган (най-добре уок) на среден огън и сипете малко зехтин. Сложете всички зеленчуци, нарязани на кубчета, с темпето в тигана и задушете за 5 мин, като разбърквате.
2. Сварете юфката според инструкциите на опаковката. Отделете малко вода.
3. Прибавете юфката към тигана със зеленчуците и разбъркайте. Гответе още 2 мин.
Крамбъл с кисело зеле
Необходими продукти:
60 мин/ 3 порции
1 глава лук
50 г бекон
250 г кисело зеле
50 г масло
100 г стар бял хляб
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на кубчета и го задушете в малко загрят зехтин до прозрачност. Добавете зелето, разбъркайте и гответе, докато омекне.
2. Нарежете бекона на ленти и запечете във фурната до хрупкаво състояние. Попийте с хартиена салфетка излишната мазнина и оставете да изстине. Сложете в блендер заедно на натрошения хляб и маслото и смелете, докато стане на трохи.
3. Поръсете с маслено-хлебните трохи киселото зеле. Сложете в подходяща форма и печете на 200°C 10 - 15 мин.
Кекс със сушени плодове
Необходими продукти:
8 порции
200 г масло
150 г захар
4 яйца
150 г стафиди
100 г сушени кайсии
100 г сушени сини сливи
150 г орехи
300 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
1. Накиснете сушените плодове в гореща вода за около 15 мин. През това време нарежете на кубчета маслото и разбъркайте със захарта. Добавете яйцата и разбийте с миксер.
2. Подсушете сушените плодове. Нарежете кайсиите и сините сливи на дребни кубчета. Натрошете орехите. Добавете плодовете и орехите към тестото. Прибавете пресятото брашното с бакпулвера и разбъркайте - тестото трябва да е с консистенция на гъста сметана.
3. Покрийте форма с хартия за печене, излейте тестото и печете на 180 °C за около 50 мин (проверете готовността с клечка за зъби).
Коментари (0)
Вашият коментар