Дори и да не сте привърженици на твърдението, че закуската е най-важното хранене за деня, сте наясно, че има някои храни, които са особено любими на диетолозите. Много от тях препоръчват овесена каша за закуска. Освен че е питателно, оказва се, че тя има чудесни ползи за сърдечното здраве.
Кои са другите бенефити от консумацията на овесената каша?
Овесът трябва да бъде висококачествен, органичен, без примеси и чужди частици. За да разнообразите вкуса на овесена каша, добавете към сместа пресни плодове, ядки, канела, сметана или нискомаслено кисело мляко.
1. По-красива кожа
Овесена каша е идеална за лечение на дерматологични възпалителни състояния като екзема или дразнене. Това е благодарение на голямо разнообразие от витамини и микроелементи в състава й. Цинкът помага да се почисти кожата и да се премахнат токсините. Освен това ефективно стеснява порите и има подмладяващ ефект. Желязото е един от най-важните елементи за храненето и насищането на влага в клетките на кожата. Манганът премахва отока и възпалението и подпомага бързото излекуване на кожата след рани, натъртвания, изгаряния и други микроранявания. Магнезият нормализира кръвообращението и осигурява забележимо подновяване на клетките на кожата.
2. Мускулите получат повече протеини
Една порция или около 8 супени лъжици овесена каша дава на тялото 15% от препоръчителното дневно количество протеин. Не забравяйте и за витамин Е, антиоксиданти и глутамин, които помагат за по-бързо възстановяване на мускулните влакна.
3. Високи нива на антиоксиданти
Овесът е богат на антиоксиданти - един от тях е авенантрамид. Той помага при сърбеж, възпаление и кръвно налягане. Бетаглюканите в овеса понижават кръвната захар, а техният ефект се засилва с наличието на витамин С. Класическата закуска от овесена каша с портокалов сок изобщо не е случайна.
4. Зарежда с енергия
Овесена каша е богата на въглехидрати и осигурява повече енергия за тялото. Препоръчва се да се консумира леко сух овес, тъй като ще се чувствате сити за по-дълго време.
5. Ще отслабнете
Ежедневната консумация на овесена каша спомага за подобряване на метаболизма, ускорявайки загубата на тегло. Закуската, базирана на овесена каша в продължение на дълъг период от време, ни позволява да се въздържаме от прекомерен калориен прием. Бавните въглехидрати в овеса помагат за регулирането на апетита и поддържат нормални нивата на кръвната захар. Нутриентите в овесената каша не само че засилват метаболизма, но и възпрепятстват акумулирането на мазнини и токсини в тялото и предпазват от преяждане.
Коментари (0)
Вашият коментар