Тоест храната и готвенето са като любовта – без да познаваш някого, на теб ти е хармонично с него и нещата се получават... вкусни. Затова ли първият брой беше на тема афродизиаци?
Може би да. За мен нетолкова самите съставки, колкото чувството, което си вложил, докато приготвяш храната, може да бъде афродизиак. Ако ти си вложил цялата си любов и желание, приготвяйки храната за точно определен човек, той няма как да не го усети, няма как да не го докоснеш и да не отвърне по същия начин. Аз си направих проучване отделно за мъжете, отделно за жените – има и общи храни, които въздействат на двата пола, но за мен личното отношение си остава най-важно.
Има ли секси храни?
Определено! Шоколад! Много шоколад! И кафе...
Ти беше призната от световна класация за един от топ 10 фууд стилисти в света. Какво означава всъщност фууд стилист?
В буквален превод е „стилист на храна“, но това не ми звучи много хармонично на български. Затова може би и у нас е прието като „фууд стилист“ - това е човекът, който се грижи храната да изглежда възможно най-красиво, апетитно и привлекателно. Независимо дали става въпрос за фотография или за телевизионна реклама.
Има ли строги правила при фууд стайлинга и фотографията? Например знам, че някои твои колеги не готвят храната докрай, преди да я снимат, за да изглежда по-сочна.
Има две течения във фууд стайлинга – едното е на колегите, които използват нехранителни продукти, за да пресъздадат илюзията за храна. Например пяна за бръснене вместо пяна на бира, машинно масло вместо мед, вместо истински сладолед – неядливи топки от картофено нишесте, което при засъхването образува характерните за сладоледа порички, и т.н. Използват боя вместо шоколад – особено за заснемане на реклами, при които се правят множество дубли, е много трудно да се използва шоколад, и то качествен.
Знам, че има специалисти, които работят единствено стилисти на бира – те знаят как да направят пяната по желание на режисьора, как да запотят чашата изкуствено и т.н.
Да, има такива специалисти вече и у нас. Аз за запотяване на чашата правя разтвор 50:50 вода и глюкоза. Разтворът се впръсква върху стената на чашата и без да зависи от температурната разлика, тя си стои така през целия процес на заснемането.
Тигрови козуначета
Продукти за 8 броя:
350 г брашно
7 г суха мая
щипка сол
25 г какао на прах
80+80 г захар
4 с.л. зехтин или слънчогледово олио + за намазване
2 х 150 мл прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора от 2 портокала
Начин на приготвяне:
В купа пресейте и смесете добре брашното, маята и солта.
Половината от нея преместете в друга купа.
Добавете и размесете в първата купа какаото,
настърганата кора на 1 портокал и 50 г захар.
Направете кладенче в средата, изсипете в него прясно
изцедения портокалов сок и половината зехтин, замесете тесто.
С помощта на миксер го омесете до гладкост и еластичност - 5 мин, при нужда добавете допълнително брашно - 30 г.
Оформете тестото на топка, поставете го в намазана с
мазнина купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса.
В отделената брашнена смес прибавете портокаловата кора,
захарта и размесете добре, направете кладенче в средата.
Изсипете в него останалия портокалов сок и зехтина,
замесете гладко и еластично тесто, оформете на топка.
При нужда добавете допълнително брашно - 30-50 г.
Поставете го в намазнена купа, покрийте с кърпа и
оставете на топло да удвои обема си.
Разтеглете двете теста на квадрати със страна около 25 см.
Поставете едно върху друго, прегънете страната към вас до 1/3,
покрийте я с другия край на тестото.
Завъртете кората на 90 гадуса и разточете на
правоъгълник с дълга страна около 40 см.
Повторете прегъването, за да получите след него квадрат, нарежете го на 8 равни части.
Оформете всяка внимателно на топка, намажете със зехтин, покрийте ги с кърпа и оставете на топло да втасат 30-45 мин.
Може да оформите всяка на фитил и да направите плетеница,
да ги оставите кръгли или да ги изпечете в термоустойчиви чаши.
Намажете ги отново със зехтин и изпечете за 20-25 мин в загрята до 200 гадуса фурна, охладете върху решетка и сервирайте.
Шоколадови яйца с мус от шамфъстък
Продукти за муса:
50 мл портокалов сок
5 г желатин
1 яйце, леко разбито
150 г бял шоколад
50 г смлян шамфъстък
200 мл сметана 30% масленост
20 малки шоколадови яйца или 6 големи
едро нарязан шамфъстък за декорация
Начин на приготвяне:
Накиснете желатина в 2 с.л. студена вода, оставете 10 минути.
Загрейте на слаб огън портокаловия сок.
Добавете към него желатина, разбъркайте до разтварянето му.
На водна баня разтопете шоколада, прибавете портокаловия сок, яйцето и шамфъстъка.
Разбъркайте до хомогенност, охладете до стайна температура.
Поставете за 15-20 мин в хладилника, докато сместа започне да желира.
Разбийте сметаната до твърди върхове и я прибавете към крема.
С нагорещен сух нож внимателно разрежете яйцата в горната част.
Поставете малките в хартиени чашки, а големите в поставка за яйца.
Напълнете муса в сладкарски пош с голям накрайник и напълнете яйцата.
Поставете ги в хладилника за 1-2 часа.
Преди поднасяне декорирайте с нарязан шамфъстък.
За да бъде винаги във форма кулинарното ви вдъхновение, дръжте Ева Тонева и нейните творения близо до вас – уверени сме, че тя тепърва ще ни смайва! Нейният сайт е http://www.evatoneva.com/
На него освен рецепти ще откриете и книгите на Ева на различна тема, както и всеки брой на Eva Toneva magazine.
снимки Ева Тонева за Eva Toneva magazine
Коментари (0)
Вашият коментар