Може би да. За мен нетолкова самите съставки, колкото чувството, което си вложил, докато приготвяш храната, може да бъде афродизиак. Ако ти си вложил цялата си любов и желание, приготвяйки храната за точно определен човек, той няма как да не го усети, няма как да не го докоснеш и да не отвърне по същия начин. Аз си направих проучване отделно за мъжете, отделно за жените – има и общи храни, които въздействат на двата пола, но за мен личното отношение си остава най-важно.
Има ли секси храни?
Определено! Шоколад! Много шоколад! И кафе...
Ти беше призната от световна класация за един от топ 10 фууд стилисти в света. Какво означава всъщност фууд стилист?
В буквален превод е „стилист на храна“, но това не ми звучи много хармонично на български. Затова може би и у нас е прието като „фууд стилист“ - това е човекът, който се грижи храната да изглежда възможно най-красиво, апетитно и привлекателно. Независимо дали става въпрос за фотография или за телевизионна реклама.
Има ли строги правила при фууд стайлинга и фотографията? Например знам, че някои твои колеги не готвят храната докрай, преди да я снимат, за да изглежда по-сочна.
Има две течения във фууд стайлинга – едното е на колегите, които използват нехранителни продукти, за да пресъздадат илюзията за храна. Например пяна за бръснене вместо пяна на бира, машинно масло вместо мед, вместо истински сладолед – неядливи топки от картофено нишесте, което при засъхването образува характерните за сладоледа порички, и т.н. Използват боя вместо шоколад – особено за заснемане на реклами, при които се правят множество дубли, е много трудно да се използва шоколад, и то качествен.
Знам, че има специалисти, които работят единствено стилисти на бира – те знаят как да направят пяната по желание на режисьора, как да запотят чашата изкуствено и т.н.
Да, има такива специалисти вече и у нас. Аз за запотяване на чашата правя разтвор 50:50 вода и глюкоза. Разтворът се впръсква върху стената на чашата и без да зависи от температурната разлика, тя си стои така през целия процес на заснемането.
Тигрови козуначета
Продукти за 8 броя:
350 г брашно
7 г суха мая
щипка сол
25 г какао на прах
80+80 г захар
4 с.л. зехтин или слънчогледово олио + за намазване
2 х 150 мл прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора от 2 портокала
Начин на приготвяне:
В купа пресейте и смесете добре брашното, маята и солта.
Половината от нея преместете в друга купа.
Добавете и размесете в първата купа какаото,
настърганата кора на 1 портокал и 50 г захар.
Направете кладенче в средата, изсипете в него прясно
изцедения портокалов сок и половината зехтин, замесете тесто.
С помощта на миксер го омесете до гладкост и еластичност - 5 мин, при нужда добавете допълнително брашно - 30 г.
Оформете тестото на топка, поставете го в намазана с
мазнина купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса.
В отделената брашнена смес прибавете портокаловата кора,
захарта и размесете добре, направете кладенче в средата.
Изсипете в него останалия портокалов сок и зехтина,
замесете гладко и еластично тесто, оформете на топка.
При нужда добавете допълнително брашно - 30-50 г.
Поставете го в намазнена купа, покрийте с кърпа и
оставете на топло да удвои обема си.
Разтеглете двете теста на квадрати със страна около 25 см.
Поставете едно върху друго, прегънете страната към вас до 1/3,
покрийте я с другия край на тестото.
Завъртете кората на 90 гадуса и разточете на
правоъгълник с дълга страна около 40 см.
Повторете прегъването, за да получите след него квадрат, нарежете го на 8 равни части.
Оформете всяка внимателно на топка, намажете със зехтин, покрийте ги с кърпа и оставете на топло да втасат 30-45 мин.
Може да оформите всяка на фитил и да направите плетеница,
да ги оставите кръгли или да ги изпечете в термоустойчиви чаши.
Намажете ги отново със зехтин и изпечете за 20-25 мин в загрята до 200 гадуса фурна, охладете върху решетка и сервирайте.
Шоколадови яйца с мус от шамфъстък
Продукти за муса:
50 мл портокалов сок
5 г желатин
1 яйце, леко разбито
150 г бял шоколад
50 г смлян шамфъстък
200 мл сметана 30% масленост
20 малки шоколадови яйца или 6 големи
едро нарязан шамфъстък за декорация
Начин на приготвяне:
Накиснете желатина в 2 с.л. студена вода, оставете 10 минути.
Загрейте на слаб огън портокаловия сок.
Добавете към него желатина, разбъркайте до разтварянето му.
На водна баня разтопете шоколада, прибавете портокаловия сок, яйцето и шамфъстъка.
Разбъркайте до хомогенност, охладете до стайна температура.
Поставете за 15-20 мин в хладилника, докато сместа започне да желира.
Разбийте сметаната до твърди върхове и я прибавете към крема.
С нагорещен сух нож внимателно разрежете яйцата в горната част.
Поставете малките в хартиени чашки, а големите в поставка за яйца.
Напълнете муса в сладкарски пош с голям накрайник и напълнете яйцата.
Поставете ги в хладилника за 1-2 часа.
Преди поднасяне декорирайте с нарязан шамфъстък.
За да бъде винаги във форма кулинарното ви вдъхновение, дръжте Ева Тонева и нейните творения близо до вас – уверени сме, че тя тепърва ще ни смайва! Нейният сайт е http://www.evatoneva.com/
На него освен рецепти ще откриете и книгите на Ева на различна тема, както и всеки брой на Eva Toneva magazine.
снимки Ева Тонева за Eva Toneva magazine
Коментари (0)
Вашият коментар