Едва ли има място на планетата, където да не се сервира пица. Питате дали наблизо има италиански ресторант и воала – гладни няма да останете. И макар у нас, пък и в много други страни, италианската кухня да е на почит и пицариите да са почти на всяко кьоше, не навсякъде е така. Това не означава обаче, че няма да ви сервират пица или поне нещо много подобно. Запечена кора тесто, гарнирана с месо, сирене и зеленчуци. Или с всичко това плюс специфичния и уникален за различните кътчета на света маниер.
Lahmacun я наричат в Турция. Не че ако кажете „пица“ няма да ви разберат, но има голяма вероятност да ви поднесат нещо, което няма да се различава много от очакванията ви за пица. Lahmacun обаче е с тънка кора, често е в овална форма и е покрита с накълцано месо и зеленчуци. Не е изключено да ви я сервират навита на руло и с парче лимон.
И във Франция думата „пица“ върви, но не се учудвайте, ако ви препоръчат в закусвалнята или в ресторанта Tarte Flambee. Изискано и по френски тази пица е с тънко тесто, сирене и парченца бекон или месо.
Langos е унгарската версия на пицата. Кората й повече прилича на мекица и това съвсем не е далеч от истината, защото тестото е пържено. Плънката е от сметана и сирене, а понякога е подправена с чесън. Често тази пица се приготвя у дома, но може да я намерите и в местата за бърза закуска.
Okonomiyaki я наричат в далечна Япония. Няма да сбъркате, ако оприличите местната пица на палачинка, тъй като външният й вид подвежда. Гарнират я с гриловани морски дарове, месо, зеленчуци и със специален сос. Майонезата отгоре е задължителна съставка.
Khachapuri има грузински корени. Тестеното ястие обикновено е с формата на лодка, пече се във фурна и се гарнира с обилно количество и различни видове сирене и яйца. Едва ли някой би възразил, ако искате да хапнете този вид пица за обяд или за вечеря, но Khachapuri обикновено се приготвя за закуска.
Paratha пък е индийският вариант на пицата. Тънка запечена кора, приготвена най-често с пълнозърнесто брашно. Негарнирана може да се сервира с основно ястие или пък да се покрие със зеленчуци и месо и като нищо да заприлича на познатата ви пица.
Zapiekanka е полската й братовчедка. Прилича повече на сандвич, но няма да ви се разсърди, ако я наречете пица. Просто в основата й е разрязана багета. А иначе плънката почти по нищо не се различава от обикновена пица.
Langos (унгарска пържена пица)
ниско съдържание на холестерол
лесно
10 порции
60 мин
За една порция:
208 ккал
мазнини 9,1 г
холестерол 12 мг
въглехидрати 23,4 г
протеини 6 г
фибри 1,3 г
необходими продукти:
300 г брашно
7 г суха мая
250 мл вода
1/2 ч.л. сол
олио за пържене
за гарниране:
заквасена сметана
настърган кашкавал
чесън на прах по желание
начин на приготвяне:
1 Разтворете солта във водата. Отделно смесете брашното с маята. Постепенно добавете солената вода към него. Ако тестото започне да става твърде воднисто, не добавяйте цялата вода или сложете още малко брашно. Замесете тесто и го сложете покрито в купа за около 40 мин.
2 Извадете тестото върху набрашнен плот и го разточете или го разтегнете с ръце на кора. Изрежете кръгове с диаметър приблизително 10 см, разтегнете го отново и ги изпържете в тигана от двете страни. Гарнирайте със сметана, настърган кашкавал и чесън на прах.
По желание може да замените кашкавала с парченца моцарела, сирене камембер или бри.
за още практични съвети, полезна информация, вкусни предложения, интервюта със специалисти по здравословно хранене и срещи с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"
Този брой е още по-вкусен, по-уютен, по-коледен. Събрали сме в него виртуозните рецепти на едни от най-добрите кулинарни блогъри, появявали се на страниците на „Рецепти за здраве“.
В него ви чакат съвети за по-полезна и икономична коледна трапеза, за това как да приготвите идеалната пуйка, ако решите да й намерите място на масата, и кои са 5-те мазни храни, които помагат за топене на мазнини по празниците. В списанието ще откриете салати, които ще допълнят основните ви ястия за Рождество Христово, както и предложния за коледни подаръци за ядене. Ще ви разкажем какви сладки консумират различните народи на този голям християнски празник. В книжката ще намерите и идеи за вегетариански хапки, а за любителите на месото сме приготвили няколко неустоими рецепти за тържествена вечеря, както и подходящи гарнитури и сосове към тях. Ще ви представим 6 рецепти за коледен кекс и ще ви подскажем какво да правите с остатъците от празничната гощавка. И както повелява традицията, не може да не надникнем в коледната кухня на баба, където ви чакат напластена пита, вързана солена баница, коледна погача и гевречета. А за десерт сме ви оставили сладки изкушения.
Kato GI zneem.neki mizernici kak GI prigotvyqt kydu minerna da ti se odvrati no horata ne GI znayat v skadinaviya .miski se razhojdat iz oicariti