След зимата обикновено имаме нужда да свалим няколко излишни килограма. Най-лесният и полезен начин е чрез детоксикация на организма. Предлагаме ви някои полезни продукти, които ще ви помогнат да пречистите тялото, да заздравите имунитета и да отслабнете през студените месеци.
Сладкият картоф (батат) е отличен източник на фибри, който помага да запазим по-дълго усещането за ситост и същевременно стимулира дейността на храносмилателната система за допълнително топене на калории. Освен това съдържа хормон, който регулира нивото на кръвната захар.
Крушите и ябълките са богати на пектин, благодарение на който се регулира количеството мазнина, постъпващо в тялото. Пуешкото месо също спада към продуктите, които помагат за топене на мазнините - дарява чувство за засищане, енергия и стимулира обмяната на веществата. За да намалите количеството на приеманите калории, консумирайте месото без кожата.
Грейпфрутът е чудесен източник на разтворими фибри, засища и освежава. Канелата регулира нивото на кръвната захар и ускорява метаболизма. Обмяната на веществата се засилва и от консумацията на черен шоколад, благодарение на съдържащите се в него кофеин и катехин. Помнете обаче, че не бива да превишавате дозата от 1 - 2 парченца дневно.
Салата с киноа и батат
20 мин/ 4 порции
Необходими продукти:
240 г киноа
200 г зелена салата (маруля, рукола и др.)
200 г батат
240 г чери домати
2 бр. авокадо
1/2 лимон
100 г слънчогледови семки
50 мл зехтин
Начин на приготвяне:
1. Сварете киноата до готовност (около 15 мин)
2. Нарежете батата на парчета с дебелина около 1 см, поръсете със зехтин и запечете на грил тиган.
3. Сложете върху накъсаната зелена салата топлата киноа, разполовените чери домати, авокадото на кубчета и слънчогледовите семки. Поръсете с лимонов сок и зехтин и разбъркайте. Добавете батата.
Пуешко с ароматен ориз
Необходими продукти:
30 мин/ 4 порции
400 г пуешко филе
1 връзка зелен лук
1 с.л. растително масло
500 г ориз
2 с.л. мед
босилек на вкус
300 г спанак
Начин на приготвяне:
1. Загрейте растителното масло в тиган и задушете нарязания на дребно зелен лук за 1 мин. Добавете нарязаното пуешко филе. Поръсете със сол и черен пипер и гответе на среден огън 5 мин. Преместете в чиния.
2. Сварете ориза и го сложете в тигана, където се е готвило месото. Разбъркайте и гответе на среден огън 5 - 10 мин. Добавете меда (ако е необходимо, сипете 1 - 2 с.л. вода). Сложете измитите и подсушени листа спанак, оставете още 2 - 3 мин и свалете от огъня. Преди поднасяне украсете с босилек.
Запечени круши с рикота
6 порции
Необходими продукти:
3 круши
250 г рикота
1 с.л. мед
щипка канела
ядки по желание
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200*C. Измийте крушите, разрежете ги на половинки и с помощта на лъжица издълбайте сърцевината.
2. Напълнете крушите с рикотата. Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене. Полейте всяка половинка с меда и поръсете с канела. Преди поднасяне поръсете с натрошени ядки.
Коментари (0)
Вашият коментар