А любимото си месо как го предпочиташ?
Никога не ям месо, което не е мариновано. Тази практика е задължителна за мен. Винаги месото трябва да е добре измито, да е минато с лимон и сол. Използвам различни маринати. Най-много харесвам тази със скилидки чесън на шайби, зехтин, лимон, черен пипер и сол. Месото остава за една нощ в маринатата или поне за два часа, и ако нямам време, го слагам в тигана с маринатата. Така се готви в нея. Става много по-сочно и месото няма неприятна миризма. Заради всички тези антибиотици и химии, пилето днес няма вкус. Затова него винаги готвя по този начин, но също и телешкото, дори и рибата.
Кой десерт предпочиташ?
Обичам всеки сладкиш, стига да е сух. Харесвам кекс, бисквити. Хапвам торти, но в България и Гърция има тежки видове с крем, които не харесвам. Тогава изяждам блата и оставям другото. Аз правя така, а хората обратното (усмихва се).
Вземаш ли някаква хранителна добавка?
В момента произвеждам в топли минерални води в Гърция водораслото спирулина, което пия на таблетки без консерванти. Тази добавка подобрява перисталтиката и е особено полезна за хора с проблем в изхождането, или за тези, които искат да отслабнат. Повишава имунитета, понижава холестерола, дава енергия, съдържа голямо количество витамини и минерали. С нея целулитът намалява с 10-20% от първия месец на прием. Но трябва да се приемат поне 2 л вода всеки ден. И кожата става по-стегната.
Бих посъветвала жените, които искат да се преборят с целулита, да не прекаляват с млечните продукти. С тях се задържа и вода. Едно парче сирене дневно е достатъчно и то не на всяко ядене. Примерно 50-100 г максимум. Прясното мляко е препоръчително до 25-30 години. След това е добре да се приема кисело.
Талятели с пушена сьомга, сушени домати и сметана
Богато на фосфор
лесно
4 порции
20 мин
За една порция:
380 ккал
мазнини 7 г
въглехидрати 16 г
протеини 12 г
необходими продукти:
400 г талятели
100 г пушена сьомга
6 сушени домата
1 к.ч. сметана
50 г пармезан
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. мед
черен пипер
сол
начин на приготвяне:
1. Пуснете талятелите във вряща подсолена вода и ги сварете според указанията на опаковката. След това ги извадете, отцедете и измийте със студена вода.
2. В дълбок тиган задушете в масло лука и пресования чесън. Добавете меда и бъркайте до карамелизиране на лука.
3. След това добавете талятелите, ситно нарязаната пушена сьомга, маринованите сушени домати и сметаната. Можете да използвате и обикновени сушени домати, но преди да ги добавите към талятелите, ги пуснете във вряща подсолена вода за няколко минути.
4. Бъркайте талятелите, докато сметаната изври. Подправете ястието с черен пипер и сол на вкус и сервирайте горещо, поръсено с настърган пармезан.
Сьомгата е с високо съдържание на антиоксиданти, витамин А, витамин Д и селен.
Леща с грейпфрут
Богато на желязо
лесно
4 порци
40 мин
За една порция:
230 ккал
мазнини 3 г
холестерол 1 мг
въглехидрати 7 г
протеини 2 г
необходими продукти:
250 г зелена леща
2 розови грейпфрута
за соса:
1 лук
1 портокал
1 лимон
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
6 с.л. зехтин
2 с.л. оцет
1 малка връзка пресен кориандър
сол
начин на приготвяне:
1. Сварете лещата в подсолена вода за около 25 минути. След това я изсипете в тиган.
2. Добавете соса - всички съставки, нарязани на ситно и смесени с оцета и зехтина. Добавете и сока от грейпфрутите. Разбъркайте за около 5 минути на средно силен огън.
3. Оставете ястието да изстине и го поднесете с препечен хляб.
По желание към ястието може да добавите парчета пушена сьомга или яйца на ситно.
за още срещи с любими кулинарни блогъри и известни личности, които са виртуози в кухнята, практични съвети, вкусни предложения и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар