Тиквена крем-супа с ракия
6 порции/15 мин
необходими продукти:
1 кг тиква
50 г почистени тиквени семки
200 мл сметана
50 мл ракия
100 г растително масло
6 скилидки чесън
черен пипер
сол
2 с.л. захар
20 г магданоз на ситно
1 глава червен лук
1 л домашен пилешки бульон
начин на приготвяне:
1 Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в растително масло. Добавете тиквата на кубчета. Бъркайте постоянно.
2 Когато тиквата леко омекне, изсипете ракията и гответе още 5 мин, докато алкохолът се изпари.
3 Добавете пилешкия бульон, черния пипер, солта и захарта и оставете да ври 5–7 мин.
4 Разбийте в блендер получената маса заедно със сметаната и магданоза. Преди поднасяне поръсете с тиквени семки (по желание запечени на сух тиган).
Суров десерт с извара
4 порции/20 мин + 2 часа за замразяване
необходими продукти:
500 г извара
300 г сметана (10%)
30 г желатин
захар или мед на вкус
плодове на вкус
начин на приготвяне:
1 Разбъркайте сметаната и изварата, докато се получи еднородна смес. Добавете захарта или меда.
2 Залейте желатина с 1 ч.ч. вода за 10 мин. Сложете на бавен огън и бъркайте постоянно, докато се разтвори.
3 Изсипете желатина на тънка струя в сместа от извара и сметана и разбъркайте внимателно.
4 Подредете плодовете в подходяща форма и залейте със сместа. Сложете в хладилник за 1–2 часа. Преди поднасяне украсете с листа мента и пресни плодове.
За още вкусни рецепти и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"
В новия ни светивалентински брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-капризния чревоугодник. Ще научите какви са френските правила за здравословно хранене, ще разберете всичко за шоколада. Ще ви споделим най-примамливите рецепти за най-лесните и вкусни домашни бисквитки, с които ще зарадвате и малки, и големи. Ще ви поканим в азиатските кулинарни дебри благодарение на виетнамската кухня, ще ви запознаем с полезността на бахара и с меню, подходящо за хора, страдащи от хроничен панкреатит. Ще ви подшушнем как се прави салам он маслини и сушени домати. Предлагаме ви шест рецепти брауни. Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
От страниците ни ще стане ясно какви ястия, приготвени от свинско месо, консумират по света.
Наш специален гост е Здравка от блога „Черпак с мерак“, която ни въвежда в тайнствата на автентични родопски рецепти. В новата ни рубрика „Имаме гости“ всеки брой ще ви предлагаме лесни и бързи менюта за вечеря или обяд.
В броя ще откриете идеи за смутита, детско меню, впечатляващи основни гозби.
От проф. Христо Мермерски ще научите коя е лечебната смес при безплодие. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!
Коментари (0)
Вашият коментар