Печени спагети
необходими продукти:
2 ч.ч. домати от консерва на кубчета
2 ч.ч. доматено пюре
1 ч.ч вода
1/2 ч.ч. лук на кубчета
1/2 ч.ч. зелена чушка на ситно
2 скилидки чесън на ситно
1/4 ч.ч. магданоз на ситно
1 1/2 ч.л. микс от босилек, риган, розмарин и мащерка.
1 1/2 ч.л. микс от черен пипер, чесън на прах и сол
1 1/2 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. захар
2 дафинови листа
1 1/2 ч.ч. телешка кайма
1 пакет спагети
1 ч.ч. настърган твърд кашкавал
1 ч.ч. пармезан
начин на приготвяне:
1 Загрейте фурната на 180°С. Смесете в тенджера доматите, доматеното пюре, водата, лука, чушката, чесъна, магданоза, миксовете от подправки, захарта и дафиновите листа. След като заври, намалете температурата и оставете да къкри 1 час под капак.
2 Загрейте тефлонов тиган и сложете каймата. Гответе, докато не остане розово месо. Изцедете мазнината и прибавете каймата към тенджерата. Оставете да къкри 20 мин.
3 Пригответе спагетите според инструкциите на производителя. Покрийте дъното на тава 1/3 от соса. Отгоре сложете пласт спагети, върху тях по-малко от половината количество на двата вида кашкавал. Повторете същото с останалите сос, спагети и двата вида кашкавала. Финалният слой трябва да е сос. Печете 30 мин.
4 Поръсете с допълнително пармезан и кашкавал и печете 5 мин. Сервирайте.
Лингуини с песто от сушени домати
необходими продукти:
1 ч.ч. сушени домати, изцедени от мазнината на ситно
1/2 ч.ч. настърган пармезан
1/4 ч.ч. пресен босилек на ситно или 1 с.л. сух босилек
2 с.л. печени орехи или борови ядки на ситно
3 скилидки чесън
3/4 ч.ч. зехтин
1 пакет лингуини
начин на приготвяне:
1 Сложете доматите, пармезана, босилека, ядките и чесъна в блендера. С работещ двигател бавно прибавяйте зехтина. Пасирайте до гладкост.
2 Сварете лингуините в осолена вода според инструкциите на производителя. Запазете 1/2 ч.ч. от течността. Смесете 3/4 ч.ч. от доматеното песто с течността от лингуините. Добавете пастата, разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер. По желание прибавете още песто. Сервирайте.
Ноки с градински чай
необходими продукти:
1 пакет ньоки
1 с.л. морска сол
2 л вода
1/2 обезсолено масло
1 смляна скилидка чесън
100 г пачи крак или печурки на филийки
сол
черен пипер
2 стръка градинки чай
начин на приготвяне:
1 Във вряща и осолена вода сложете ньокито. Когато пастата изплува на повърхността, свалете от котлона и преместете в топла чиния.
2 Разтопете маслото на средна температура, прибавете чесъна и разбъркайте. След 1-2 мин добавете гъбите, разбъркайте и увеличете температурата.
3 Когато маслото започне да покафенява, сложете градинския чай, разбъркайте, а след минута овкусете със сол и черен пипер. Изключете котлона, прибавете ньокито, разбъркайте. Сервирайте.
Коментари (0)
Вашият коментар