Торта “Хъмингбърд”
Адаптирано от Joy the Baker
4 блата за 20 см форма или 5 блата за 16 см форма
Продукти:
1 чаша (110 г) пекан (американски орехи) печени и ситно нарязани
3 чаши (390 г) брашно
2 чаши (400 г) бяла захар
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
1/2-1 ч.л. канела на прах
3 големи яйца, леко разбити
3/4 ч. (180 мл) рапично олио
1 1/2 ч.л. чист екстракт от ванилия
227 г ананас от консерва
2 ч. пюре от узрели банани (3-4 средни банана)
Начин на приготвяне:
1 Фурната се загрява до 180 градуса С. Аз сложих решетката на най-долно ниво, за да не се изпече отгоре и да остане сурово вътре. Преценете според вашата фурна. Поставете хартия за печене върху две форми с падащи стени и намазнете с масло.
2 Поставете орехите върху лист хартия за печене и ги изпечете във фурната за около 8 мин, или докато леко покафенеят. Оставете да изстинат.
3 В голяма купа смесете заедно брашното, захарта, содата, солта, и канелата.
4 В друга голяма купа смесете яйцата, олиото, екстракта от ванилия. Смелете орехите в блендер. След това, като използвате отново блендера, пюрирайте ананаса и бананите. Добавете всичко към сместа с яйцата. После добавете мокрите съставки към сместа от брашно и бъркайте, докато се комбинират. Разпределете тестото в двете подготвени тавички, ако ползвате две. Ако не, просто разделете сместа на две и я печете последователно. Печем за около 25-30 мин, или докато клечка за зъби, поставена в центъра на тортата, излезе суха.
5 Извадете от фурната и оставете да изстине върху решетка. След около 10 мин обърнете блатовете върху решетка или хартия за печене, за да се охладят напълно, преди да поставите глазурата.
За глазурата:
80 г меко масло
300 г крем сирене
400-500 г пудра захар
1 ч.л. ванилия
6 Разбийте крем сиренето и маслото на ниска скорост, докато се получи гладка смес, без бучки. Постепенно добавете пудрата захар и разбийте до готовност. Остържете сместа от стените на купата, ако е необходимо.
7 Изрежете горната част на двата блата, след което ги разрежете наполовина. При мен се получиха четири блата. Сглобете тортата, като редувате блат, глазура, блат, глазура. Намажете тортата отгоре и отстрани с глазурата на тънък слой. Сложете да стегне в хладилника, така по-лесно ще направите глазурата гладка. Извадете и намажете втори по-обилен слой, след което заравнете добре.
Скоунс кифлички със зелен лук
Продукти:
2 1/2 ч.б рашно
2 с.л. захар
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
120 г масло
2 големи яйца
100 г заквасена сметана
2 бр. пресен зелен лук
сирене/кашкавал
Начин на приготвяне:
1 В голяма купа смесете заедно брашното, захарта, бакпулвера и солта. С помощта на нож нарежете маслото в сместа. Размесете, докато се получат едри трохи, за тази цел маслото трябва да е студено.
2 Разбийте яйцата и смесете със заквасената сметана. Добавете към сместа с брашното.
3 Добавете натрошеното сирене и нарязания на ситно лук към тестото. Размесете до получаване на лепкаво и меко тесто.
4 Разстелете тестото на леко набрашнена повърхност. Разточете го с дебелина 5 см. Изрежете квадрати с големина 8 см, след това нарежете по диагонал, за да се получат триъгълници. Трябва да се получат около 10-12 кифлички. Поставете кифлите на хартия за печене, след което ги охладете в хладилник за 30 мин.
5 Междувременно загрейте фурната до 200 градуса C.
Сладкиш с ябълки, моркови и орехи
необходими продукти:
1 яйце
1/2 ч. (100 г) кафява захар
1/3 ч. (100 г) кокосово масло (може да се замени с краве масло)
70 г бяла захар
1/4 ч. (60 г) заквасена сметана
2 ч.л. ванилия
2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
240 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
щипка сол
3/4 ч. (100 г) моркови (един голям морков)
3/4 ч. (100 г) ябълки (една малка ябълка)
шепа-две ситно нарязани орехи
Начин на приготвяне:
1 Загрей фурната на 170 градуса C. Пригответе тавичка, като я намажете с масло и поръсите с брашно. В голяма купа разбийте първите осем съставки – яйцето, кокосовото масло, двата вида захар, заквасената сметана, ванилията, канелата и индийското орехче.
2 След това добавете брашното, бакпулвера, содата за хляб, солта и разбъркайте. Добавете настърганите на ситно моркови, ябълки и орехи.
3 Омесете тестото, като внимавате да не прекалите с бъркането. Изсипете в подготвена тавичка, след което загладете сместа. Поръсете с орехи.
4 Печете около 45-50, минути или до готовност.
Киноа на фурна
необходими продукти:
2 ч. киноа, сварена
300 мл доматено пюре
1/3 ч. течна сметана
шепа пармезан
375 г моцарела
1/2-1 ч. чери домати, разполовени
1 връзка пресен босилек
червен пипер
сол
черен пипер
начин на приготвяне:
1 Загрейте фурната на 170 градуса. В тиган на бавен огън сгрейте доматеното пюре. След това добавете сметаната, пармезана, счукания червен пипер, солта и черния пипер. Махнете от котлона и добавете сварените зърна киноа, половината моцарела, половината домати, 6 нарязани листа босилек.
2 След като разбъркате добре, излейте сместа в тавичка за печене. Върху нея разпределете резенчета моцарела и останалото количество домати. Запечете за 10-15 мин, след това включете фурната отгоре и запечете до златистокафяво.
3 Извадете от фурната и поръсете с листа пресен босилек. Оставете настрани за 5 мин, след това сервирайте.
Шоколадов чийзкейк
За форма 21 см/за форма 26 см използвайте тази рецепта
За основата:
200 г шоколадови бисквити (използвам 1 пакет „Еверест“)
80 г масло на стайна температура
За пълнежа:
525 г крем сирене („Филаделфия“ – 3 кутии, всяка по 175 г)
250 г млечен шоколад
1 и 1/2 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.л. сол
4 големи яйца
100 г заквасена сметана
Начин на приготвяне:
1 Загрейте фурната на 90 градуса C.
2 В кухненски робот или в блендер надробете шоколадовите бисквити. Към тях добавете мекото масло. Разбъркайте добре. На дъното на тавичка поставете хартия за печене. Моята е 21 см (от ИКЕА). Получената смес разстелете на дъното. Загладете с помощта на чаша или лъжица. Поставете в хладилник да стегне, докато приготвите пълнежа.
3 На водна баня разтопете шоколада.
4 В друга купа разбийте крем сиренето, заквасената сметана, захарта и солта. С помощта на миксер или бъркалка към сместа бавно добавете яйцата едно по едно. След това и разтопения шоколад. Разбъркайте добре, но без да прекалявате. Готовата смес изсипете в охладената тавичка. Печете 3:30-4 часа на 90 градуса C. Тази техника не изисква печене на чийзкейка на водна баня. След като е готов, изключете фурната, открехнете леко вратата, докато температурата вътре намалее. След 15-20 мин го извадете, за да изстине напълно.
5 Оставете го в хладилник поне за час. Най-вкусен е на другия ден.
Посетете блога на Радостина Ганева за още невероятни рецепти на адрес lifebitesblog.com
Коментари (0)
Вашият коментар