Пълнени патладжани
необходими продукти:
5 кг патладжани
1 кг моркови
? кг бамя
? кг целина
200 г чесън
2 л оцет
200 г сол
2 л вода
начин на приготвяне:
1. Избират се дребни и сравнително еднакви патладжани и се цепват на четири места по дължина.
2. Цепнатините се пълнят с нарязаните на дребно моркови, целина, бамя, чесън.
3. Напълнените патладжани се завързват със стебла от целина и се нареждат в съд, заливат се със сварена и охладена саламура от оцет, вода и сол.
Съхраняват се на хладно място.
Туршия от бамя
необходими продукти:
3 кг бамя
2 л оцет
200 г сол
начин на приготвяне:
1. Взема се млада и крехка бамя, отрязват й се дръжките и се нарежда в буркани.
2. Между редовете се слагат листа от целина. По желание може да се сложат и малки пиперки.
3. Залива се с хладък подсолен оцет, покрива се с плътна материя и се притиска с тежест така, че бамята да бъде покрита от течността.
4. На другия ден се преглежда и ако е необходимо, й се добявя оцет.
5. След като престои една седмица, течността се изцежда и се преварява. Оставя се да изстине и се залива отново.
Върху бамята може да се сложи и ситно настърган хрян.
Смесена туршия
необходими продукти:
20 кг зеленчуци по избор:
чушки, зелени домати, бамя, зеле, моркови, целина и т.н.
1,5 кг сол
20 л вода
4 л оцет
подправки по желание
начин на приготвяне:
1. Изчистеният зеленчук се нарежда на редове в бидон, като между всеки ред се слагат лозови листа, предварително попарени в саламурата.
2. Най-отгоре се слага венец от лозови пръчки и листа, след което се залива със саламурата.
3. Туршията се оставя да преседи 2 дена, след което се слага някаква кръстачка, затиска се с камък и се покрива.
4. Туршията се претака на всеки два дена по 3-4 пъти.
Коментари (0)
Вашият коментар