Доматен сос по провансалски
необходими продукти:
3 с.л. зехтин
3 домата на кубчета
1/4 ч.ч. каламата маслини без костилките на четвъртинки
2 с.л. лук на ситно
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. каперси
1 с.л. магданоз
1 ч.л. сол
начин на приготвяне:
1. Смесете доматите, маслините, лука, лимоновия сок, каперсите, магданоза, зехтина и солта. Разбъркайте добре и сервирайте с печено пиле.
Ромеско сос
необходими продукти:
2 червени чушки на четвъртинки
4 небелени скилидки чесън
1 домат
125 г бадеми
1/4 ч.л. червен пипер
1 с.л. червен винен оцет
2 с.л. зехтин
щипка семена от люта чушка
начин на приготвяне:
1. Загрейте скарата на висока температура. Сложете чушките с вътрешността нагоре заедно с чесъна и ненарязания домат. Печете 15 мин, или докато кожата на зеленчуците започне да кафенее. Оставете да се изстудят.
2. Обелете чушките, чесъна и домата. Махнете семената на доматите. Сложете продуктите в блендера, прибавете и бадемите. Пасирайте почти до гладкост. Добавете и останалите съставки и пасирайте. Овкусете със сол и черен пипер. Подходящ е за сервиране с наденички.
Пикантен сос
необходими продукти:
1 с.л. зехтин
1 глава лук на шайби
3 счукани скилидки чесън
1 с.л. смлян кориандър
1 ч.л. семена от люта чушка
400 г доматено пюре
мента за серивране
семена от люта чушка за сервиране
начин на приготвяне:
Загрейте зехтина на средно висока температура. Прибавете лука. След 2 мин добавете чесъна, кориандъра и семената от люта чушка. След 30 сек сложете доматеното пюре и 125 мл вода. Оставете да къкри. Намалете температурата и оставете на котлона допълнителни 5 мин,или докато сосът се сгъсти. Сервирайте с яйца на очи.
Сладък чили сос
необходими продукти:
2 ч.ч. пудра захар
3 червени чушки
1 краставица на ситно
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. бял винен оцет
2 ч.ч. вода
начин на приготвяне:
1. Смесете захарта и водата в тенджера и оставете на средно висока температура захарта да се разтопи. След като заври, оставете да ври 5 мин, без да бъркате. Сместа трябва да се сгъсти.
2. Нарежете едната люта чушка на колелца. От другите две махнете семената и нарежете на тънки ивици.
3. Прибавете чушките и краставицата към захарната микстура. Гответе без да бъркате, 2 мин. Свалете от котлона и оставете да изстине напълно. Излейте лимоновия сок и оцета. Осолете и сервирайте с панирани сиренца.
Коментари (0)
Вашият коментар