Те неутрализират окислителните реакции в клетките, при които се образуват свободни радикали. Най-мощните витамини антиоксиданти са А, С и Е, както и микроелементите селен, цинк, мед и манган.
Къде ги има
Витамин А - свински или телешки черен дроб, мазна риба, жълтък, сирене, мляко, ярко оцветени плодове и зеленчуци като моркови, тиква, кайсии, диня, червени и зелени чушки, броколи
Витамин Е - растителни масла - царевично, слънчогледово, соево, пшенични зародиши, орехи, бадеми, фъстъци, пълнозърнести храни, листни зеленчуци, зелен фасул, грах, марули, патладжани, моркови, боровинки, къпини, авокадо.
Витамин С - шипки, червени и зелени чушки, цитруси, киви, ягоди, боровинки, малини, пресни картофи.
Манган- орехи, кафяв ориз, бобови, пълнозърнести храни, зеленолистни зеленчуци, грах, цвекло.
Мед - черен дроб, семки, орехи, гъби, пълнозърнести храни, зрял фасул, грах, сини сливи, карантия, скариди и други морски дарове.
Селен - месо, черен дроб, водоросли, риба и морски продукти, гъби, орехи, чесън, авокадо, бобови, пълнозърнести храни.
Цинк - морски храни, червени меса, пилешко, пшеничени кълнове, пълнозърнести храни, орехи, яйца, млечни продукти, гъби.
Мощни антиоксиданти са червеното вино, зеленият чай, гроздето, сините сливи, женшенът, боровинките, както и целебните гъби шиитаке, мейтаке, рейши, кордицепс.
Независимо, че биологичното ни остаряване е кодирано във всяка наша клетка, човек може да влияе върху протичащите в нея процеси и всичко, което правим, се отразява върху стареенето. В този смисъл сами определяме колко дълго и колко добре ще живеем.
Коментари (0)
Вашият коментар