Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за по-различен Никулден

На Никулден "Мила" ви предлага няколко рибни рецепти, които със сигурност ще разнообразят празника и ще ви накара да забравите за традиционния шаран.

Сладко-кисела риба с кускус

Необходими продукти:

4 филета риба по избор

2 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

1 ч.л. смлян кориандър

1 ч.л. настърган джинджифил

1 с.л. соев сос

1 ч.л. мед

1-2 с.л. балсамов оцет

за кускуса:

1 ч.ч. кускус

2 ч.ч. горещ пилешки бульон

сок от 1/2 лимон

4 с.л. зехтин

100 г сварен нахут от консерва

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Залейте кускуса с бульона и го оставете да набъбне, докато приготвите рибата.

2. В купичка смесете всички продукти за маринатата. Намажете рибените филета и ги оставете да се овкусят за 10 мин.

3. Изпечете рибата в сух тиган с незалепващо покритие. Гответе на бавен огън около 10 мин.

4. Овкусете кускуса с лимоновия сок, зехтина и солта. Прибавете нахута и разбъркайте. Сервирайте рибата с гарнитура от кускус.

Винаги гответе рибата първо с кожата надолу. Така ще запазите филето цяло и сочно.

Рибена супа по финландски

Необходими продукти:

400 г сьомга

връзка магданоз

50 г масло

5 картофи

1 моркови

1 глава лук

500 г сметана

1 дафинов лист

5 зърна черен пипер

1 щипка сол

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото и в него из пържете ситно нарязаните лук и моркови. Добавете литър и половина вода, подправките и солта.

2. Нарежете картофите на кубчета и ги добавете във врящата супа. Варете ги 10 минути.

3. Нарежете сьомгата на кубчета. Дафиновият лист извадете и изхвърлете. Добавете сьомгата и варете супата още 10 минути.

4. Добавете сметаната и кипнете супата, след което я свалете от котлона. Добавете ситно нарязания магданоз.

Поднесете супата топла с малка чиния с крутони.

Балсамова сьомга с бадеми

Необходими продукти:

4 филета от сьомга

сол на вкус

1 с.л. брашно

2 с.л. олио

4 с.л. балсамов оцет

1 ч.л. мед

30 г бадеми на ситно

Начин на приготвяне:

1. Посолете рибата и я оваляйте в брашното. Изпържете я до златисто в олиото и я извадете в чиния.

2. Към мазнината от пърженето прибавете оцета и меда. Кипнете за кратко и поръсете с бадемите. Върнете сьомгата в соса, гответе още 1-2 минути и сервирайте.

Може да изпечете рибата във фурната, а соса да приготвите на котлона.

Пържена маринована риба

Необходими продукти:

800 г риба по избор

олио за пържене

сол на вкус

2-3 с.л. брашно

2 глави лук

4 зърна бахар

10 зърна черен пипер

4 зърна хвойна

2 зърна карамфил

4 с.л. винен оцет

1 с.л. захар

100 мл вода

Начин на приготвяне:

1. Посолете рибата и я оваляйте в брашното. Изпържете я до златисто и извадете в дълбока чиния.

2. В мазнината от пърженето сипете оцета, захарта, подправките и водата. Посолете на вкус и кипнете. Добавете лука, нарязан на полумесеци и варете 2-3 минути.

3. Залейте рибата с горещата марината и я оставете да престои 1-2 часа. Сервирайте студена.

За това ястие са подходящи по-сухи и постни видове риба. Използвайте прясна риба.

Панирано филе от риба с домати и кашкавал

Необходими продукти:

800 г филе от риба по избор

сол и черен пипер ва вкус

2 с.л. брашно

1 разбито яйце

4-5 с.л. галета

2 с.л. зехтин

4 с.л. консервирани цели домати

4 резена кашкавал

магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Оформете рибата на порции, посолете и овкусете с черен пипер. Панирайте я в брашно, яйце и галета.

2. Поставете парчетата риба в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги със зехтина и запечете в загряна на 200° фурна за 15 минути.

3. Върху изпечената риба сложете домати, резен кашкавал и отново запечете за 5 минути докато сиренето се стопи. Поръсете с магданоз и сервирайте с картофено пюре.

Може да запечете панираната риба предварително и в последния момент преди сервиране да я запечете с доматите и кашкавала.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X