В навечерието на Никулден "Мила" ти предлага няколко рибни рецепти, които със сигурност ще разнообразят празника и ще ви накарате да забравите за традиционния шаран.
Сладко-кисела риба с кускус
Необходими продукти:
4 филета риба по избор
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. настърган джинджифил
1 с.л. соев сос
1 ч.л. мед
1-2 с.л. балсамов оцет
за кускуса:
1 ч.ч. кускус
2 ч.ч. горещ пилешки бульон
сок от 1/2 лимон
4 с.л. зехтин
100 г сварен нахут от консерва
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Залейте кускуса с бульона и го оставете да набъбне, докато приготвите рибата.
2. В купичка смесете всички продукти за маринатата. Намажете рибените филета и ги оставете да се овкусят за 10 мин.
3. Изпечете рибата в сух тиган с незалепващо покритие. Гответе на бавен огън около 10 мин.
4. Овкусете кускуса с лимоновия сок, зехтина и солта. Прибавете нахута и разбъркайте. Сервирайте рибата с гарнитура от кускус.
Винаги гответе рибата първо с кожата надолу. Така ще запазите филето цяло и сочно.
Рибена супа по финландски
Необходими продукти:
400 г сьомга
връзка магданоз
50 г масло
5 картофи
1 моркови
1 глава лук
500 г сметана
1 дафинов лист
5 зърна черен пипер
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото и в него из пържете ситно нарязаните лук и моркови. Добавете литър и половина вода, подправките и солта.
2. Нарежете картофите на кубчета и ги добавете във врящата супа. Варете ги 10 минути.
3. Нарежете сьомгата на кубчета. Дафиновият лист извадете и изхвърлете. Добавете сьомгата и варете супата още 10 минути.
4. Добавете сметаната и кипнете супата, след което я свалете от котлона. Добавете ситно нарязания магданоз.
Поднесете супата топла с малка чиния с крутони.
Балсамова сьомга с бадеми
Необходими продукти:
4 филета от сьомга
сол на вкус
1 с.л. брашно
2 с.л. олио
4 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. мед
30 г бадеми на ситно
Начин на приготвяне:
1. Посолете рибата и я оваляйте в брашното. Изпържете я до златисто в олиото и я извадете в чиния.
2. Към мазнината от пърженето прибавете оцета и меда. Кипнете за кратко и поръсете с бадемите. Върнете сьомгата в соса, гответе още 1-2 минути и сервирайте.
Може да изпечете рибата във фурната, а соса да приготвите на котлона.
Пържена маринована риба
Необходими продукти:
800 г риба по избор
олио за пържене
сол на вкус
2-3 с.л. брашно
2 глави лук
4 зърна бахар
10 зърна черен пипер
4 зърна хвойна
2 зърна карамфил
4 с.л. винен оцет
1 с.л. захар
100 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Посолете рибата и я оваляйте в брашното. Изпържете я до златисто и извадете в дълбока чиния.
2. В мазнината от пърженето сипете оцета, захарта, подправките и водата. Посолете на вкус и кипнете. Добавете лука, нарязан на полумесеци и варете 2-3 минути.
3. Залейте рибата с горещата марината и я оставете да престои 1-2 часа. Сервирайте студена.
За това ястие са подходящи по-сухи и постни видове риба. Използвайте прясна риба.
Панирано филе от риба с домати и кашкавал
Необходими продукти:
800 г филе от риба по избор
сол и черен пипер ва вкус
2 с.л. брашно
1 разбито яйце
4-5 с.л. галета
2 с.л. зехтин
4 с.л. консервирани цели домати
4 резена кашкавал
магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Оформете рибата на порции, посолете и овкусете с черен пипер. Панирайте я в брашно, яйце и галета.
2. Поставете парчетата риба в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги със зехтина и запечете в загряна на 200° фурна за 15 минути.
3. Върху изпечената риба сложете домати, резен кашкавал и отново запечете за 5 минути докато сиренето се стопи. Поръсете с магданоз и сервирайте с картофено пюре.
Може да запечете панираната риба предварително и в последния момент преди сервиране да я запечете с доматите и кашкавала.
Коментари (0)
Вашият коментар