Проверете това, преди да заредите вашите солници.
Световната здравна организация (СЗО) има нови насоки за употребата на заместители на солта с ниско съдържание на натрий.
Според ръководството на организацията, обявено през януари 2025 г., 1,9 милиона смъртни случая всяка година се дължат на висок прием на натрий. Въпреки обществените информационни кампании и други усилия от страна на държавите-членки на СЗО, през 2019 г. беше изчислено, че средният глобален прием на натрий на ден е 4,3 грама, повече от два пъти препоръката на СЗО от 2 грама.
За да се опита да тласне света по-нататък към тази цел, СЗО сега предлага на хората да сменят домакинската си сол с алтернатива с ниско съдържание на натрий.
Какво прави натрият с тялото?
Натрият е основен минерал, но прекалената му употреба може да доведе до обратен резултат. Основните опасения при диета с високо съдържание на натрий са свързани със сърдечните заболявания и кръвното налягане.
Според The Nutrition Source, който е под шапката на Harvard TH Chan School of Public Health, излишъкът от натрий в кръвта натоварва бъбреците. Тялото натрупва повече вода, за да помогне за разреждането на натрия, което означава, че обемът на кръвта и кръвното налягане се увеличават. Това означава, че сърцето също трябва да работи по-усилено, за да продължи да работи. С течение на времето това може да увреди кръвоносните съдове и потенциално да допринесе за инфаркти, инсулт и сърдечна недостатъчност.
Съществува също така риск от хронично бъбречно заболяване, плюс остеопороза поради загуба на калций при уриниране, а Световният фонд за изследване на рака установи връзка между някои храни с високо съдържание на сол, като консервирано месо и рак на стомаха.
Не става въпрос само за солта, която добавяме към храната си. Много обичайни храни са с високо съдържание на натрий, така че приемът ви може лесно да се увеличи, без да забележите.
Как да преминете към прием на по-ниско съдържание на натрий?
Алтернатива, която позволява на хората да уловят целия прекрасен вкус, който предлага майката природа, без толкова много натрий е използването на обогатена с калий сол, в която част от обичайния натриев хлорид е заменен с калиев хлорид.
Калият е друг минерал, от който всички се нуждаем, но разликата е, че повечето хора не консумират достатъчно от него. Следователно смяната на сол, обогатена с калий, може да се разглежда като печеливша.
Може да има малък риск от прекомерна консумация на калий за някои хора, ако преминат към този вид сол – например хората с бъбречни проблеми могат да бъдат изложени на риск от хиперкалиемия, която идва със собствен набор от проблеми. Всеки, който може да е в тази категория, трябва да се консултира с доктора си лекаря си, преди да добави повече калий към диетата си.
Но ето защо новите насоки на СЗО са полезни. Това е първият път, когато има глобални насоки за употребата на заместители на солта.
Какво може да направите, за да намалите приема на натрий?
СЗО разполага с редица полезни стратегии, които хората могат да използват.
• Избягвайте силно преработените храни, доколкото е възможно
• Премахване на солниците от масата за вечеря
• Използвайте по-малко сол при готвене, вместо това използвайте билки и подправки
• Преминаване към сол, обогатена с калий
• Избор на продукти с ниско съдържание на натрий
И докато сме на тема сол – знаете ли, че използването на йодирана сол също е препоръчително?

Коментари (0)
Вашият коментар