Напишете дума/думи за търсене

Бягане или секс – кое е по-здравословно?

Причината хората да не правят толкова много секс колкото преди е, че всички правят толкова много упражнения. Всеки бяга в днешно време, а ако не бяга, ходи на фитнес. И как е възможно да правиш секс, когато си толкова изтощен?

Което веднага повдига два въпроса. Първо, защо сексът може да раздвижи слабините, а бягането да съсипе либидото? Второ, ще бъдем ли всички по-добре, ако хвърлим маратонките си при първия полудискретен флирт и вместо това изберем да се разхождаме в сеното? Може ли да извлечем същите ползи за здравето и повече?

Защо бягането изгаря повече калории
Проучване на канадски учени твърди, че жените изгарят средно 213 калории по време на 30 минути леко бягане и само 69 ​​по време на секс. Мъжете междувременно изгарят 276 бягане и 101, когато лудуват между чаршафите.

Така че, за съжаление, бягането печели тук. На минута е вероятно да изгорите приблизително същите калории по време на секс, както бихте могли, докато бършете праха вкъщи.

Следват още по-лоши новини. По отношение на физическото натоварване сексът е сравним с градинарството. Въпреки че обикновено е по-забавно от обръщането на почвата, средното време, което хората прекарват, правейки секс, е 5,4 минути. Със сигурност не е „най-дългата тренировка".

Защо бягането и сексът са полезни за здравето на сърцето
Бягането, дори ако се прави само за пет до 10 минути на ден със скорост на костенурка под десет километра в час, значително намалява риска от смърт от сърдечносъдови заболявания. И двете дейности подобряват здравето на сърцето. Мъжете, които правят секс два пъти седмично, също са по-малко склонни да развият сърдечни заболявания в сравнение с мъжете, които правят секс само веднъж месечно.

Междувременно проучване от 2016 г. установи, че сексуално активните жени имат по-нисък риск от сърдечни инциденти, докато по-възрастните жени, които съобщават за удовлетворение от сексуалния си живот, са по-малко склонни да имат високо кръвно налягане.
Така че и двете са добри, но кое е по-добро за сърдечносъдовата система? През 2007 г. изследователи се опитаха да разрешат въпроса, наблюдавайки сърдечната честота на 32 доброволци (13 жени и 19 мъже на средна възраст 55 години), докато ходят на бягаща пътека в клиничната лаборатория, където се провеждало проучването, и правят секс у дома. След това помолили участниците да оценят своето усилие.

Бягащата пътека спечели. Особено при жените сексът има по-малко влияние както върху сърдечната честота, така и върху възприеманата интензивност на усилието.
Но има и добри новини. Докато джогингът като цяло е добър за сърцето, интензивните упражнения – маратоните например – могат да натоварят сърдечния мускул и да увеличат риска от сърдечни инциденти (особено за тези със съпътстващи заболявания). Сексът, от друга страна, е доста безрисково упражнение. В доклад от аутопсията на 5559 случая на внезапна смърт, само 0,6 процента се съобщава, че са настъпили по време на секс. Според научно изявление от American Heart Association Journal огромното мнозинство от хората, намерили кончината си по този начин, са участвали в „извънбрачна сексуална активност, в повечето случаи с по-млад партньор в непозната обстановка и след прекомерна консумация на храна и алкохол".

Бягане или секс: Кое е по-добро за здравето?
Сексът и бягането далеч не са взаимно изключващи се занимания. Нашето самочувствие е много обвързано със сексуалното ни уважение. Да се ​​чувстваш добре физически, може всъщност да те накара да се чувстваш по-уверен сексуално.
Зависи, разбира се, от нивото на вманиачаване. Ако бягането стане всичко за вас, може да нямате време или енергия за секс. Но ако си налагате да обувате маратонките си малко по-редовно, може да откриете, че скачате в леглото по-често и също така ще получите повече награди. Ако сте по-здрави и по-силни и с по-силна тазова сърцевина от бягане, това на свой ред може да доведе до по-добър секс и по-интензивни оргазми.

Според преглед, публикуван от Международното общество за сексуална медицина, редовните упражнения може да подобри почти всеки аспект от сексуалния живот на жената, включително възбудата, докато друго проучване в Urology Journal установи, че мъжете, които спортуват редовно, могат да издържат два пъти повече в спалнята. Така че, ако се опитвате да склоните партньора си към някоя от двете дейности, може би си струва да пъхнете медицински журнал под възглавницата му. Плюс някой „порно" роман за всеки случай.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X