При влошаване на зрението обикновено приемаме проблема за даденост и за най-лесно и бързо слагаме очила или капки. Хранителният режим обаче е в състояние да подобри състоянието на очите.
Риба
Сухота и сърбеж в очите са често срещани проблеми, с които можете да се справите, ако увеличите консумацията на риба (най-вече сьомга, скумрия, тон). Заради високото съдържание на омега-3 мастни киселини, рибата повишава концентрацията на липиди в слъзната жлеза.
Зеленолистни зеленчуци
Веществата зеаксантин и лутеин понижават риска от развитие на макулна дегенерация, свързана с напредване на възрастта. Изследвания доказват, че високото ниво на лутеин и зеаксантин значително понижават риска от това заболяване и загуба на зрението. Продукти, богати на тези антиоксиданти, са зелето, спанакът, къдравото зеле и ряпата.
Яйца
Те също съдържат голямо количество зеаксантин. Освен това яйчените жълтъци са източник на цинк, който заздравява ретината и помага за превенция на загуба на зрението.
Червено цвекло
В червения зеленчук също има лутеин и зеаксантин, поради което предпазва от дегенерация макулата на ретината. Допълнителни плюсове са, че пречиства кръвта, подобрява метаболизма и повишава имунитета.
Ядки
Фъстъците, бадемите и орехите са богати на омега-3, а също и на витамин Е. Изследвания показват, че витамин Е понижава риска от развитие на катаракта.
Цитруси
Витамин С е полезен не само за кожата, но и за очите. Големи количества от този витамин има в грейпфрутите, портокалите, лимоните, кивито, ягодите.
Рецепти
Студена супа със сьомга
30 мин
1 порция
Необходими продукти:
230 г краставици
115 мл сок от краставица
10 г захар
2,5 г сол
8 г бял оцет
6 мл джинджифилов сироп
100 г сьомга
50 г извара
Начин на приготвяне:
1. Сварете леко сьомгата на пара. Разбийте в блендер сока от краставица, оцета, джинджифиловия сироп, захарта и солта за 2 мин. Прецедете и охладете.
2. Разбъркайте изварата, сложете в хладилник за ½ час. Залейте със супата.
3. Преди поднасяне гарнирайте с краставицата и сварената сьомга, нарязани на кубчета.
Суфле от спанак, магданоз и тофу
20 мин
2 порции
Необходими продукти:
20 г шамфъстък
200 г спанак
200 г магданоз
50 мл домашен зеленчуков бульон
100 г тофу
1 с.л. зехтин
4 белтъка
Начин на приготвяне:
1. Смелете в блендер шамфъстъка до състояние на паста, след което прибавете измитите спанак и магданоз и смелете отново. Изсипете бульона и включете блендера отново до еднородна смес.
2. Прибавете тофуто и отново разбийте. Преместете в купа, добавете зехтина и разбъркайте с дървена лъжица.
3. Отделно разбийте белтъците на пяна. Прибавете спанаково-ореховата смес и разбъркайте добре.
4. Изсипете получената смес във формички за печене и сложете във предварително загрята на 180–200 °C за 6–8 мин. Украсете с резени домати и чушки и сервирайте веднага.
Мариновани яйца
20 мин (без времето за мариноване)
6 порции
Необходими продукти:
12 яйца
600 г цвекло (може и мариновано)
50 г захар
200 мл оцет
сол
Начин на приготвяне:
1. Сварете яйцата за 7–8 мин и ги обелете.
2. Сложете в тенджера на среден огън оцета, 200 г вода, захарта, малко сол и цвеклото. След като заври, свалете от огъня. Излейте маринатата в подходящ съд и поставете вътре яйцата.
3. Захлупете плътно и оставете в хладилник – най-добре за няколко дни. Колкото повече време стоят яйцата в маринатата, толкова по-наситено червен цвят ще придобият.
Коментари (0)
Вашият коментар