Напишете дума/думи за търсене

Дизайнерските бебета - илюзия или все по-близка реалност?

Всеки родител иска детето му да има най-доброто в живота.

Но това ще се разпростре ли до избирането на най-добрите гени за него? Към днешна дата генетичната технология се използва само за лечение на сериозни заболявания при деца. Но тъй като се разработват начини за манипулиране на нашето ДНК, има хора, които смятат, че родителите неизбежно ще искат да избират гените на децата си и да създават „дизайнерски бебета".

Дизайнерско бебе 
Синът на Филипа Хендисайд Руярид е генетично избрано бебе. Но тя не е имала за цел да създаде перфектно дете и няма нищо необичайно в гените на нейното потомство. Генетичната технология изглеждала като единствения начин, по който тя изобщо можела да стане майка по биологичен начин.

Филипа има проблем с нейната ДНК. Това не се отразява на здравето й, но означава, че повечето от нейните яйцеклетки не носят всички гени, необходими на бебето да расте здраво. Резултатът е, че всеки път, когато забременеела, тя стигала до спонтанен аборт.

Лекарите предложили на Филипа да опита техника, наречена предимплантационна генетична диагностика (PGD). С помощта на PGD учените могат да скринират ембриони извън утробата, много преди да се развият в бебета. Те могат да изберат само онези ембриони, които носят здрави гени. Това гарантира, че бебето няма генетични аномалии.

Руярид може да е израснал от специално подбран ембрион, но всъщност изобщо не е дизайнерско бебе. Ембрионът е създаден от една от яйцеклетките на Филипа и спермата на нейния съпруг, точно както при инвитро процедурите. Неговите гени не са променени или подобрени по никакъв начин. Лекарите просто са избрали ембрион, който не носи генетичното заболяване на Филипа.

Всъщност би било много трудно да се направи истинско дизайнерско бебе с помощта на PGD. Днес може да се използва само за разглеждане на един или два гена наведнъж. От друга страна, повечето черти на характера, които бихме искали да изберем – всичко от височина до интелигентност – се влияят от цял набор от гени.

Нещо повече, няма начин да се променят гените в ембриона с помощта на PGD. Ако не носите гените да бъдете интелигентни, спортни натури или добре изглеждащи, тогава няма начин някой от вашите ембриони също да го направи. За да имаме истинско дизайнерско бебе, трябва да може да изберем гените, които желаем, и да ги имплантираме в децата си.

Вмъкване на нови гени
През 1998 г. д-р Френч Андерсън прави радикално предложение. Той смята, че скоро ще може да вмъкне нови гени в бебета в утробата. Идеята е да се лекуват генетични заболявания, причинени от един повреден ген, чрез вмъкване на нов, здрав ген в клетките на плода.
Френч Андерсън вече е използвал тази техника – наречена генна терапия – при деца с дефектни бели кръвни клетки, с известен успех. Но клетките със здрави гени в крайна сметка ще умрат, така че пациентите ще трябва да преминат процедурата отново.

Френч Андерсън искал да опита генна терапия в утробата, защото тогава можел да вкара здравите гени в специални кръвни клетки, наречени стволови клетки. Тези клетки развиват всички кръвни клетки в тялото. Ако здравият ген може да бъде инжектиран в стволовите клетки, тогава тялото на пациента ще произвежда само нови бели кръвни клетки със здрави гени. Накратко, щели да бъдат излекувани.

Но въпреки всички планове на Андерсън, тази техника никога не е била използвана върху човешки бебета в утробата. Оказва се, че има проблеми с генната терапия.

През 1999 г. 18-годишен почива по време на опит за генна терапия и има случаи на деца, развиващи левкемия след лечение с генна терапия. Засега използването му върху бебета в утробата е твърде рисковано.

Човешки клонинг: най-доброто дизайнерско бебе
Има обаче потенциално друг начин за вмъкване на гени в ембрион много преди раждането – клониране.
Никое научно откритие не е създало толкова истерия, колкото клонирането на овцата Доли. Тя е първият бозайник, клониран от ДНК на възрастна клетка. Това беше процес, който приближи клонирането на хора една крачка по-близо. Малко след Доли се ражда и Поли. Тя не беше просто клонинг. Човешки ген е добавен в началото на процеса на клониране. Тя беше истинска, генетично модифицирана, "дизайнерска овца".

След Поли имаше вълна от твърдения, че хората са били или скоро ще бъдат клонирани. Но все още никой не е предоставил доказателства, че е създаден човешки клонинг.

Повечето сериозни учени дори няма да обмислят идеята за клониране на човек. Процедурата не е много ефективна. По-малко от 10 процента от опитите за клониране на нечовек са успешни. И много от бременностите водят до спонтанен аборт или деформации. Това е процедура, която е твърде опасна, за да се използва за създаване на човешко бебе.
Но технологията за клониране се използва върху човешки яйцеклетки. Учени от университета в Нюкасъл и Центъра за плодовитост в същия град използват клониране за създаване на стволови клетки.

Изследването едва сега е започнало, но крайната цел е да се създадат клонирани стволови клетки от ДНК на пациент с дегенеративно заболяване. След това тези клетки могат да бъдат превърнати във всички видове клетки, необходими за лечение на техните увредени органи. Един ден това може да доведе до лечение на диабет, алцхаймер или сърдечни заболявания.

Винаги ще съществува риск генетичната технология да бъде заложник за създаване на дизайнерски деца. Но засега техническите трудности правят малко вероятно някой да успее да създаде истинско дизайнерско бебе в близко бъдеще.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X