Напишете дума/думи за търсене

Има ли как да спрем настъпването на менопаузата? Ето какво казва науката

Романът на Уди Блум за ранния женски пубертет „Там ли си, Боже? Това съм аз, Маргарет", разказва за група от 12-годишни момичета, които френетично очакват първата си менструация, нетърпеливи да се впуснат в необозримата мистерия на месечното кървене. Те дори не подозират, че мистериите около техните яйчници и утроби ще се задълбочават по начини, уникални за всяка от тях. Промените в настроението, спазмите, главоболието, пъпките, енергийните спадове, секретите, либидните пикове и спадове – чак до перименопаузата.
Лекарите няма да са от голяма полза, защото имат оскъдни научни данни за голяма част от това.

И тогава, на около 50, когато яйчниците са изчерпали яйцеклетките, всичко затихва. Чувала съм жени на средна възраст да изразяват дълбоко облекчение при достигането на този момент. Но какво ще стане, ако яйчниците не утихнат още едно десетилетие или никога?

Възможността за това се приветства като следващата граница в здравето на жените: да се отложи или избегне менопаузата и по този начин да се намалят увеличените рискове за здравето, свързани с нея.

Идеята е, че чрез удължаване на пълноценния живот на яйчниците, които влияят на системното здраве от метаболизма до качеството на костите и съединителната тъкан, до когнитивната функция и настроението, жените могат да имат по-добър шанс да предотвратят сърдечни заболявания, деменция, остеопороза, затлъстяване, диабет и други състояния, които могат да повлияят на тяхното здраве.

През юли екип от Колумбийския университет обяви някои предварителни резултати в стремежа си да удължат живота на яйчниците, използвайки утвърдено, евтино лекарство без патент. Традиционно използвано като имуносупресор при пациенти с трансплантирани органи, лекарството забавя естествената загуба на яйцеклетки от яйчниците и е доказано, че увеличава живота на яйчниците при мишки. След първите три месеца на клинични изпитвания с използване на ниска седмична доза върху 34 жени на възраст до 35 години, екипът съобщава, че изглежда има положителни промени при някои от участниците. Това е сляпо проучване, така че изследователите не могат да кажат на този етап дали тези жени са в групата на плацебо или не, но са се почувствали достатъчно положително, за да заявят публично, че резултатите са „много, много вълнуващи".
Учените изчисляват, че лекарството може да забави стареенето на яйчниците с около 20%, което може да забави достатъчно менопаузата, за да отрази увеличената ни продължителност на живота в наши дни.

„Настъпването на менопаузата има дълбоки социално-икономически последици, последици за качеството на живот и здравето", гласи описанието на клиничното изпитание. „Тесният репродуктивен прозорец добавя социално-икономически натиск върху жените да родят дете в рамките на ограничен период от време или да запазят плодовитостта си със замразяване на яйцеклетки или ембриони."

Друг изследван подход, който също има за цел да забави освобождаването на яйцеклетки, се разработва от Oviva Therapeutics, американска биотехнологична компания. Той използва „проектиран протеин, базиран на хормон, наречен анти-Мюлеров хормон (AMH)", казва главният изпълнителен директор и основател Дейзи Робинтън. Всеки, който е преминал тестове за плодовитост, ще бъде запознат с AMH, тъй като количеството му в кръвния поток на жената предоставя на изследователите най-добрата, макар и доста ненадеждна, оценка на запасите от яйцеклетки на жената.

„AMH се произвежда естествено в телата на жените и мъжете", казва Робинтън. „При жените това помага да се регулира колко яйцеклетки узряват с всеки цикъл. Ако имате много високи нива на AMH, повече яйца остават защитени. Ако имате по-ниски нива, тогава повече от тях ще бъдат освободени. Обикновено жените с менструация губят около 1000 яйцеклетки на всеки цикъл, въпреки че обикновено само една е в овулация, или е изхвърлена от яйчника. Робинтън казва, че „голямата визия" на Oviva Therapeutics е „да се ​​повишат нивата на този протеин в кръвта, така че да можем да намалим колко яйцеклетки се губят с течение на времето и по този начин да удължим времето до менопаузата."

При по-възрастните жени може да очаквате излишните останали яйцеклетки, които биха забавили менопаузата, да са с лошо качество, но Робинтън не смята, че това ще повлияе на по-широките въздействия върху здравето от поддържането на работата на яйчниците. „Няма доказателства, че яйчникът трябва да има качествена яйцеклетка, за да произведе хормоните, които поддържат нашето здраве и благополучие." Тя казва, че излагането на AMH може потенциално да подпомогне качеството на яйцеклетките, въпреки че това не е определено: „Той има някаква роля във възстановяването на увреждане на ДНК, която все още не е особено добре разбрана."

Паула Бригс, консултант по сексуално и репродуктивно здраве в Ливърпул, не вижда забавянето на менопаузата като нещо положително. „Има неща за менопаузата, които са наистина полезни. Не всяка жена иска да има кървене всеки месец. Липсата на кървене е от полза за здравето. Няма да падат нивата на хемоглобина, няма да има депресия, свързана с анемия. Всички симптоми, свързани с хормонални промени, ще се подобрят, независимо дали това е мигрена или предменструални разстройства на настроението. Има много неща, които се подобряват с менопаузата без лечение и това е напълно заметено под килима. Жената има хормонална стабилност."

Тя посочва също, че в даден момент от живота, „когато имате застаряващи родители, подрастващи деца, които имат редовна менструация, тревогите за забременяване са последното нещо, от което жените се нуждаят".
Бригс е загрижена за посланието, което тази все по-засилена област на изследване отправя. „Това е червена херинга (идиом, който означава подхвърлянето на фалшиви следи, които да отклонят вниманието от по-важен въпрос) за жените да започнат да чувстват, че когато яйчниците им спрат да работят, те са мъртви. Стотици жени в исторически план са били много, много по-възрастни и са правили невероятни неща."

И коригирането на яйчниците не може да компенсира най-големите убийци на начина на живот, като тютюнопушенето. „Хората не искат непременно да се занимават с упражнения или здравословна диета ... суперпрости неща, които биха удължили живота им", отбелязва Бригс. „Ние обаче инвестираме пари в удължаване на живота на яйчниците с лекарство, когато не знаем точно какъв вид въздействие би имало върху общото здраве."

Бригс казва, че дори ако някоя жена има отстранени яйчници, тя не е задължително да развие деменция или някое друго от изброените състояния. „Рискът е многофакторен, така че ако човек тича по половин час на ден, има добър хранителен режим, поддържа мозъка активен, не е задължително да има лош здравословен резултат."

Във Великобритания вече има компания, предлагаща медицинска интервенция за забавяне на менопаузата. Тя предлага на клиентите си възможността да отстранят малко здрава, млада яйчникова тъкан и да я замразят. Когато я размразят и я присадят обратно в тялото, тя може да възстанови хормоналната функция и евентуално производството на яйцеклетки. Това твърди Мелани Дейвис, консултант по акушерство и гинеколог в University College London Hospitals NHS Foundation trust, със специални интереси в гинекологията, ендокринологията и запазването на плодовитостта. „Правим го от доста време за млади жени с рак."

Химиотерапията може да причини увреждане на яйчниците и безплодие, но ако първо премахнете здрава тъкан и след това я върнете обратно след лечението, в повечето случаи тази тъкан ще започне да работи отново, когато развие кръвоснабдяване. И след няколко седмици или месеци тя започва отново да произвежда съответните хормони и яйцеклетки.

Има няколкостотин бебета по света, заченати по този начин. Първото идва на бял свят през 2004 г., след като е родено от млада жена, чиято тъкан е била замразена по време на диагностициране с рак, след което е преминала през лечение, развила е много ранна менопауза и след това тъканта й е била присадена. Систематичен преглед установява около 25% раждаемост в резултат на тази процедура.
Но забавянето на менопаузата може да не е най-добрата алтернатива, тъй като това също ще поддържа циркулацията на естрогена. Естественото начало на менопаузата по-късно от 55 години е един от рисковите фактори за развитие на естроген-зависими ракови заболявания като карцином на гърдата, яйчниците и ендометриума (матката).

Може да минимизирате риска по други начини. „Рискът от рак на гърдата от голямо наднормено тегло е по-висок от риска от приема на естроген", отбелязва Дейвис. „Да си ежедневен любител на чашката, увеличава риска от рак на гърдата."

Има много поляризирани възгледи за жените, които чувстват, че трябва да направят нещо за менопаузата си и това може да отклони жените от по-фундаменталните елементи на здравословния начин на живот.
„Мисля, че малко изследване върху дългосрочната функция на яйчниците е интересно, но това е нещо, което трябва да се вземе предвид в целия начин, по който управляваме жените в това, което се надяваме да бъде последната третина от живота им. Има толкова много различни възможности, някои от които могат да включват промени в начина на живот, хормонозаместителна терапия и може би един ден запазване на яйчниците", категорична е Дейвис.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X