Главните готвачи отдавна комбинират съставки, които обикновено не ползват заедно (помислете само за всички фюжън ресторанти), но тази идея се издига на следващото ниво с нововъзникваща тенденция в социалните медии.
Хаштагът #ChaosCooking има над 1,6 милиона гледания в TikTok и хиляди в Instagram.
Освен комбинирането на съставки, които обикновено не вървят заедно, друг крайъгълен камък на хаос готвенето е използването на всичко, което случайно имате подръка. С други думи, надниквате в хладилника и килера си, виждате от какво трябва да се отървете и измисляте начин да комбинирате продуктите.
Стивън Чавес - готвач-инструктор в Института по кулинарно образование в Щатите, е отблизо запознат с концепцията за хаос готвенето. „Когато растях, майка ми правеше „мусго салата" през лятото и „мусго супа" през зимата. По принцип това беше всичко в хладилника или килера, което „трябва да се използва", каза той, добавяйки, че сам приготвя „мусго ястия" през цялото време.
Еволюция на хаоса в готвенето
Въпреки че става все по-популярен през 2023 г., терминът хаос готвене изглежда се е развил през годините. Понякога създаването на тази кукинг концепция се приписва на Джо Че. В малкия си апартамент в Ню Йорк през 2009 година той организира вечери, на които всеки гост е бил и готвач, описвайки това като „кулинарен флашмоб". Всеки гост носи съставки за едно ястие - нещо като манджа, където всички готвят заедно.
Процесът, който често включвал 50 готвачи, създаващи храна в малка кухня в Бруклин, бил непредвидим, както и крайният резултат.
Концепцията за хаос вечери се разпространява отвъд Бруклин в други градове и щати на Америка. През 2013 г. фестивалът South by Southwest в Остин започва да организира събития за готвене на хаос.
Хората използват хаос готвенето, за да приготвят хибридни ястия, но и да опишат подход за създаване на нови ястия. Те използват интуитивен и игрив подход за експериментиране с комбиниране на вкусове, текстури и техники.
Хаос готвенето може да помогне за намаляване на хранителните отпадъци, но е полезно да сте запознати с няколко съвета, скрити в престилката, ако наистина искате храната ви да е вкусна.
1. Центрирайте ястието си около съставка, с която вече сте добри в готвенето
Част от забавлението на хаос готвенето е използването на съставки, които или никога не сте готвили преди, или ги използвате по напълно нов начин. Но когато ставате толкова креативни, е най-добре да започнете с една основна съставка, която вече ви е удобно да готвите.
Например, ако вече сте готвили ориз, паста, яйца или пиле безброй пъти, започнете с това. След това може да се забавлявате с другите съставки. Тези няколко изненадващи елемента довеждат ястието до хаотично ниво.
2. Измислете тема
След като сте се спрели на основна съставка, е време да вземете решение за темата или вкусовия профил на ястието. Това ще направи много по-лесно комбинирането на съставките и ще ви даде насока. Това е като онази ситуация, когато решавате къде да отидете да хапнете. Обикновено хората ще започнат с различни кухни - тайландска, италианска или гръцка храна. Използвайки същото мислене, създайте свои собствени ястия за хаос готвене с тема или специфичен международен профил на вкус.
Това не означава, че само защото сте избрали паста за основна съставка, трябва да се придържате към използването на италиански подправки. Всъщност да тръгнеш по неочакван път, е основната цел на тази тенденция.
Изборът на тема ще ви помогне да разберете какви подправки или сосове да комбинирате. Например, ако решите, че искате вашата паста да има тайландска тематика, знаете, че всичките ви сосове и подправки ще бъдат вдъхновени от Тайланд.
3. Добавете съставка със заместващ знак
Главният готвач Дафне Меджия, която беше състезател в „Hell's Kitchen", казва, че хаос готвенето може да бъде възможност да готвите с нещо, с което никога не сте готвили. Тя насърчава повече хора да готвят с бърбън. „Ако нямате оцет, може да използвате бърбън, който придава на ястието красив, опушен вкус", добавяйки, че това прави една особено вкусна марината за пържола.
Меджия твърди, че може да станете по-креативни, като използвате сода за хляб. „Научих от италиански готвачи, че добавянето на сода за хляб към ястия с доматен сос може да балансира част от киселинността", каза тя.
4. Гответе съставките отделно
Хаос готвенето може да звучи като просто хвърляне на куп произволни съставки в една и съща тенджера или тиган, но това няма как да бъде по-далеч от истината.
Ако се опитвате да готвите всичко по едно и също време в един и същи тиган, вие сте предопределени да имате твърде ниски резултати и лоши текстури.
Почти винаги тиганът е претъпкан, температурата пада и в крайна сметка получавате мека каша, задушена на пара, вместо комбинация от вълнуващи текстури и вкусове.
Например, ако правите пържено, протеинът (независимо дали е месо или тофу) ще изисква повече време в тигана, отколкото зеленчуците. Освен това, ако тиганът е твърде претъпкан и съставките са натрупани една върху друга, не всичко ще се сготви равномерно. Вместо това гответе протеина си в един тиган, а зеленчуците в друг.
Ако приготвяте храна с куп зеленчуци, имайте предвид, че някои трябва да се готвят по-дълго от други. Например картофите са по-дебели от морковите, така че трябва да се варят в различни тенджери. В противен случай рискувате или морковите да станат прекалено кашави, или картофите твърде твърди.
5. Уверете се, че вашите съставки се балансират помежду си по отношение на вкуса
Професионален съвет от Ан Зиата, главен готвач в Института по кулинарно образование: Балансът е ключов. „За да работи едно ястие, то трябва да бъде балансирано по вкусове, текстури и донякъде хранителна стойност", съветва тя. Добавя, че всяко страхотно ястие има поне част от всички основни вкусове: сладко, солено, горчиво, кисело и богато. „Не е нужно всички да са в еднаква степен, но всички трябва да присъстват, за да бъде едно ястие наистина вкусно", казва тя.
6. Добавете подправки и аромати постепенно
Друга често срещана грешка, която хората правят при хаос готвенето, е добавянето на твърде много продукти в опит да направят ястието по-скандално. „Всеки продукт трябва да е там с намерението да обогати ястието. Ако обмисляте да добавите друга съставка него, първо помислите защо искате да я добавите. Ако трябва да балансирате вкуса или текстурата, давайте. Ако е само опит да направите нещо „главозамайващо", може да искате да го пропуснете.
Освен това е важно да не се добавя твърде много подправки или сос.
Винаги може да добавите още, но е трудно да балансирате едно ястие, ако вече има твърде много от дадено нещо. Ако не сте сигурни какъв ще бъде вкусът на дадена комбинация, първо опитайте с малко количество.
7. Помислете за текстурата
Текстурата ще направи или развали ястието. Ако то има много печени или пържени елементи към него, добавете сос, за да не се усеща прекалено сухо. Ако ястието ви е меко и кашаво, добавете нещо препечено или пържено за хрупкава текстура.
Може наистина да подобрите едно ястие, като балансирате текстурата му.
Имайки предвид тези съвети, вие сте готови да прегърнете хаоса в готвенето.
Просто може да се окажете обсебени от напълно ново ястие. Рамен болонезе например?
Коментари (0)
Вашият коментар