Напишете дума/думи за търсене

Историята на култовото Хенгтаун Фрай (+рецепти)

Както при много други събития, случили се през ранните дни на Калифорния, има различни истории, свързани с произхода на Хенгтаун Фрай (Hangtown Fry) - световно известната смес от яйца, стриди и бекон, произхождаща от Плейсървил, който тогава е бил известен като Hangtown.

Версията, която е най-широко приета, е, че през 1849 г., малко след като Old Dry Diggins бил преименуван на Hangtown в чест на скорошното обесване на трима души на големия дъб на главната улица, златотърсач се втурнал в салона на хотел El Dorado и обявил, че точно там, в града, покрай бреговете на Hangtown Creek, той намерил злато и имал всички основания да празнува. Свалил завързаната за колана кожена кесия и я метнал върху бара, където тя паднала тежко, разпръсквайки блестящото си съдържание от златен прах и късчета злато. Обръщайки се към бармана, той на висок глас настоял: „Искам да ми сготвиш най-доброто и скъпо ястие в заведението. Аз съм богат човек и ще празнувам късмета си."

Барманът предал поръчката, отправена от златотърсача, на готвача, който излязъл от кухнята. Погледнал златотърсача в очите и му казал, че най-скъпите неща в менюто са яйца, бекон и стриди. Яйцата трябвало да бъдат внимателно опаковани, за да пътуват по неравния път от крайбрежието; беконът идвал с кораб отдалече, а свежите стриди всеки ден се вадили от студените води на залива на Сан Франциско.

„Набъркайте ми каша от яйца и стриди, добавете малко бекон и ги сервирайте", отсякъл златотърсачът. „Умирам от глад. Откакто пристигнах в Калифорния, не съм ял нищо друго освен от консервиран боб и най-накрая мога да си позволя истинска храна."

Готвачът изпълнил буквално поръчката на прегладнелия клиент. От желанието на този златотърсач и с малко артистичност от отдавна забравения готвач бил създаден оригиналният Хенгтаун Фрай.
И досега това ястие продължава да се сервира в много от местните ресторанти в Плейсървил. Едно от най-известните места било кафенето Blue Bell, само на няколко врати източно от хотел Cary House, който гордо рекламирал и сервирал основната рецепта от края на 30-те до 70-те години на миналия век, когато ресторантът бил продаден.

Макар понякога да се допълва с лук, чушки и незначителен асортимент от различни подправки, си остава същото основно ястие, родено по време на Златната треска преди почти век и половина. Появява се в стотици менюта в ресторанти по крайбрежието на Тихия океан от Южна Калифорния до Канада. Освен това заемало видно място в менюто на култовия „21" в центъра на Ню Йорк и за известно време било включен в менюто на първа класа на поне една голяма американска авиокомпания.

Никое ястие не олицетворява Калифорния и нейната златна треска повече от Хенгтаун Фрай. И подобно на миньорите, които са обработвали речните брегове и хълмовете в търсене на злато, и населението, което ги последва, това е уникална смесица от много неща.
Хенгтаун Фрай напълно представя духа на златната треска и тези, които са помогнали Калифорния да стане щатът, което е днес.

Рецепти

Blue BellCafe Хенгтаун Фрай

за една порция:
1 яйце, разбито с 1 с.л. прясно мляко
смес за паниране от крекер трохи и галета
масло
3 стриди
2 резена бекон
2 яйца

Потопете стридите в яйчения разтвор и след това панирайте. Запържете на тиган до готовност на три четвърти. Докато правите това, запържете бекона в друг тиган, свалете от котлона малко преди да стане хрупкав. Яйцата се разбиват леко. Поставете бекона като железопътни релси в тиган, изсипете малко от яйцата върху бекона. Поставете стридите върху бекона и залейте с останалото количество яйца. След като се получи достатъчно гъвкава палачинка, сгънете омлетите върху стридите. Поставете капак отгоре и гответе, докато парата смеси всички вкусове.

Хотел Cary House Хенгтаун Фрай

за 3-4 порции:
12 средно големи олющени стриди
3 с.л. брашно
1/2 ч.л. сол
щипка черен пипер
1 разбито яйце
2 с.л. масло или маргарин
6 яйца
1/3 c.л. мляко
1/4 сол

Подсушете стридите с хартиена кърпа. Комбинирайте брашното, солта и черния пипер, потопете стридите в брашнената смес.
Разтопете маслото или маргарина в тиган на среден огън. Гответе стридите в маслото, докато краищата се извият, около 2 минути от всяка страна.

Разбийте шестте яйца с млякото и солта. Изсипете в тигана със стриди. Когато яйчената смес започне да се втвърдява отдолу и отстрани, повдигнете и прегънете. Продължете да готвите и сгъвате за 4 до 5 минути или докато яйцата се сготвят напълно. Свалете от огъня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X