Напишете дума/думи за търсене

При кои храни може да отстраняваме мухъла и след това да ги ядем

Мухълът, който виждате с просто око върху хляба, е гъбичен растеж. Тези космати части, които обикновено се появяват в бели, жълти, зеленикави, сиви или черни краски, са колонии от спори, които имат функцията да възпроизвеждат гъбата.

Самите спори са много малки, почти микроскопични и се транспортират във въздуха, без да се забелязват с просто око. Заради това те са способни да достигат до повърхности, които отговарят на необходимите условия за техния растеж и развитие. В случая хляб.
Когато хлябът е оставен на открито, независимо дали по време на производствения процес, продажбата или употребата му у дома – спорите се установяват върху него. С течение на времето, особено ако температурата е висока, те се размножават и предизвикват появата на мухъл.

Целият този процес е благоприятен, ако съхранението или опаковането на храната осигурява влажност и топлина. Съставките, използвани за приготвянето на хляба, също са фактор.
По хляба растат различни видове гъбички, което се отразява на вида и цвета му.

Най-често срещаните са следните:

Пеницилин: Това е вид плесен, която е безвредна за повечето хора. Всъщност това е често използван и добре познат антибиотик. Някои хора обаче може да са алергични към него. Първоначално изглежда бял на цвят; по-късно придобива синьо-зелени или маслинено-сиви тонове.
Rhizopus Stolonifer: Това е известно като черна плесен по хляба. Той произвежда токсини, които са вредни за пациенти със слаба имунна система.
Cladosporium: Това е една от най-често срещаните стайни гъби. Цветът му варира от тъмнозелен до черен. Обикновено е най-дразнещ за хора с алергии.
Aspergillus: Те обикновено се срещат в храни като плодове и хляб. Имат кадифен вид и са белезникави със синкави, сиво-зелени и жълтеникави нюанси. Произвеждат микотоксини, които причиняват стомашен дискомфорт. В допълнение, те променят чревната микробиота.

Как да постъпите, ако храната мухляса
Някои плесени в храната са безопасни за консумация, като например синьото сирене. В твърди зеленчуци като моркови, чушки и зеле, е по-трудно за тези микроорганизми да се разпространят, така че рискът е нисък и повредената част може да бъде отстранена.

Въпреки това, когато става въпрос за храни като хляб - които са меки, влажни и порести - най-разумното нещо, което трябва да направите, е да изхвърлите целия продукт. Същото важи и за продукти като кисело мляко, колбаси, масла, желета и меки плодове и зеленчуци (краставици, домати, праскови и др.).

Според диетологът Лилиан Крагс-Дино безопасността на други храни зависи от ситуацията. Например, ако по кората има плесен, е малко вероятно те да са по плода, освен ако не показват очевидни признаци, когато се обелят, като тъмни петна или миризма.

Колко издържа пресният хляб?
Трайността на хляба варира в зависимост от това дали е домашен или индустриално изпечен. Като общо правило домашният или занаятчийски хляб има срок на годност от три до четири дни в килера и два до три месеца във фризера.

Междувременно търговският хляб издържа до две седмици при стайна температура или в хладилник и до пет месеца във фризер. Това е така, защото той съдържа химически консерванти като калциев пропионат и сорбинова киселина, които предотвратяват растежа на гъбичките.

Как да запазим хляба свеж за по-дълго?
Няколко фактора увеличават вероятността хлябът да развие гъбички. Начинът на приготвяне, добавените съставки и видът на консервиране са едни от най-важните. Въпреки това, ако искате да го запазите свеж за по-дълго, може да приложите на практика следните препоръки.

Оставете хляба да се охлади, преди да го приберете
Не забравяйте, че мухълът расте по-лесно в топла и влажна среда. Когато съхранявате хляба много горещ, парата насърчава тези условия. Ето защо, преди да го приберете в кутията за хляб, на плота или в опаковка, не забравяйте да го оставите да изстине.

Дръжте хляба покрит
Въпреки че не се виждат, спорите на мухъла са във въздуха. Един от начините да намалите контакта им с хляба е да го покриете преди консумация. Платнените торбички и торбичките за хляб се считат за най-добрите варианти, следвани от хартиените торбички.

Съхранявайте на хладно и сухо място
След като приберете хляба в торбата или кутията за хляб, намерете кухненско помещение, което е хладно, сухо и за предпочитане тъмно. Уверете се, че наблизо няма уреди, генериращи топлина. Освен това шкафът трябва да е чист и без влага.

Изберете замразяване
Докато охлаждането на хляба е добър вариант за спиране на развитието на плесени, по-добре е да го замразите. Този метод на консервиране не променя текстурата толкова много и удължава срока на годност на храната. Трябва само да нарежете филийките, за да може да ги извадите и да затоплите порции според нуждите.

Забавен факт: Хлябът без глутен е по-податлив на развитие на мухъл. Ето защо често се продава замразен.

Изберете хляб с квас
В момента хлябът с квас е една от най-препоръчваните опции за наслада от тази свежа храна без консерванти. Трайността му е по-голяма благодарение на естествените ензими, които съдържа освен мазнините.
Някои рецепти с квас съдържат млечнокисели бактерии (пробиотици), които, като произвеждат киселини, предотвратяват растежа на мухъл.

Какво да правим със стария хляб?
Ако хлябът е остарял и все още не е мухлясал, може да го използвате в други хранителни приготовления. Добра идея е да го препечете и да го прекарате през кухненски робот, за да направите галета.

Може също така да препечете хляба, да го нарежете на кубчета и да го добавите към салатата. Ако предпочитате, разбъркайте с малко зехтин, запечете във фурната и след това го поръсете с подправките. Ще ви хареса!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X