Напишете дума/думи за търсене

Хитрини за находчиви домакини

Колкото и да сме светнати в домакинския живот, има някои правила и трикове, с които не всеки е наясно. 
Споделяме с вас хитрини, които ще улеснят ежедневието ви. 

Шиенето на копчета на кожени дрехи ще е по-лесно, ако сложите лист хартия между плата и копчето. Така иглата влиза по-плавно и няма да разкъсва плата.

Вратовръзката се глади без ютия, като се навлажни леко и се навие около бутилка, пълна с гореща вода.

Цветните дрехи няма да избелеят ако във водата за пране добавите чаша оцет.

Петната от трева се натриват с тампон, напоен със спирт или пък с разтвор от 10 г готварска сол и 50 мл дестилирана вода.

Токсични вещества в дома се отделят от мебелите мазилките, изолациите, боите, лаковете и килимите, много от препаратите за почистване, синтетичния текстил, тонерите, електрониката, пластмасовите и гумени изделия. Поставете в дома си растения, които пречистват въздуха от тези отрови - индрише, бръшлян, драцена, спатифилум, фикус, хризантема, маргарита и азалия.

Мебелите от махагон ще изглеждат като нови, ако ги натрием с малко бира. А дребните драскотини по червения махагон се прикриват с йодна тинктура.

Кухненските гъби за миене трябва да се сменят често. За да не разнасяте с тях бактериите трябва да ги стерилизирате всеки ден като ги пускате във вряща вода за около 3 минути. Друг начин е да навлажните гъбата и да я сложите в микровълновата за 3 минути или да я пуснете в миялната заедно със съдовете.

Фурната няма да мирише неприятно, ако слагате в нея портокалови кори, които да се запичат за няколко минути на 180 градуса.

Миризмите в кухнята намаляват, ако сложите стръкче розмарин за половин час във вряща вода.

Ако почиствате прахосмукачката всеки път преди да я използвате, електромоторът ще работи по-ефективно. Неприятната миризма, която се усеща докато чистите с нея ще премахнете като поставите кори от цитрусови плодове в торбичката й.

Петна от химикалка върху дърво се отстраняват с оцет или паста за зъби.

Тъмният дървен под се почиства със студен черен чай.

Прозорците ще придобият кристален блясък, ако във водата, с която ги миете, прибавите няколко капки амоняк. След това, можете да ги полирате със стар найлонов чоропогащник.

Гъбата за баня се накисва за една нощ в разтвор от равни части вода и оцет и с.л сол. След като се изплакне, става като нова.

Стъклената маса ще заблести като нова, ако я натъркате с лимонов сок, а после я полирате с ленена кърпа.

Скърцащите дъски се обезшумяват като в процепите на дървото се сипе загрято ленено масло.

Вдлъбнатините в килима се получават от краката на мебелите. Достатъчно е в тях да се постави бучка лед и повърхността на килима ще възвърне старата си форма.

Новият чадър ще има по-дълъг живот, ако преди да го използвате за първи път, напръскате платът с лак за коса.

Термосът замирисва на мухъл, кагото се използва рядко. За да не се случи това, слагайте в него кубчета захар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X