Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва в тялото, ако ядем мухлясал хляб?

Вероятно в даден момент сте имали неприятно преживяване с мухлясал хляб. Може би сте се наслаждавали на вкусен сандвич, когато изведнъж сте отхапали тъмно петно, наблъскано със спори.

Може ли да се разболеете, ако случайно го погълнете?
Първо, не изпадайте в паника. Въпреки че има вероятност от стомашно-чревен дискомфорт, малко вероятно е да получите хранително отравяне, след като сте изяли парче мухлясал хляб. Ако току-що сте разбрали, че по погрешка сте погълнали повредената храна, запазете спокойствие и обърнете внимание на всички симптоми, които могат да възникнат.

Докато имунната ви система е здрава, е малко вероятно да понесете някакви последствия, освен чувството на отвращение в момента на случването. Въпреки това, трябва да внимавате за симптоми като гадене, диария, повръщане, треска или затруднено дишане.

При някои хора дадени плесени могат да причинят алергични реакции, които могат да бъдат животозастрашаващи и опасни за здравето. Ако е така, незабавното потърсете медицинска помощ.

Може ли да отрежем мухлясалата част от хляба и да изядем останалото?
Безопасна ли е тази практика?
Отговорът е категорично не. Трябва да имате предвид, че хлябът е влажна и пореста храна, която отговаря на всички условия за растеж на гъбичките. И въпреки че те не се виждат върху целия комат най-вероятно техните микроскопични корени вече се разпространяват из целия продукт.

Освен това може да бъде замърсен едновременно с бактерии и няколко вида гъбички.  Въпреки че много от тях са безвредни, няма начин да се потвърди дали наистина са такива.

Рискът от това е възможно излагане на микотоксини, които могат да причинят всичко - от храносмилателни симптоми (гадене, повръщане, коремна болка и диария) до по-сериозни реакции, като затруднено дишане, отслабване на имунната система и проблеми с бъбреците и черния дроб.

След ядене на мухлясал хляб, колко време отнема да се разболеем?
Може да се разболеете или да не се разболеете, след като сте яли мухлясал хляб. Това зависи до голяма степен от вида на въпросната плесен и погълнатото количество, но най-вече от нивото на реакция на вашата имунна система.

Ако сте податливи на алергии или имате анамнеза за алергия към мухъл, е по-вероятно да страдате от усложнения. Няма точни данни, които да определят колко скоро ще изпитате симптоми. Понякога е мигновено, но в други случаи реакциите са със закъснение.

Най-важното е да сте нащрек, след като сте изяли мухлясалата храна. Ако изпитате болка в стомаха, гадене, повръщане или диария, наред с други предупредителни признаци, най-добре е да потърсите медицинска помощ.

Някои хора с по-висок риск от заболяване са следните:
- Малки деца.
- Бременни жени.
- Пациенти с диабет.
- Възрастни над 65 години.
- Хора с компрометирана имунна система (пациенти с белодробни заболявания, сърдечни заболявания, рак и човешки имунодефицитен вирус – HIV).

Трябва да имате предвид, че някои от микотоксините в хранителните плесени могат да променят средата на чревната микробиота. Унищожавайки полезните бактерии в червата, те повишават риска от хронични заболявания. Тази ситуация обаче обикновено възниква при големи или продължителни приеми.

Още
Ако искате да удължите срока на годност на хляба, съхранявайте го на хладно и тъмно място (ако ще го ядете в следващите два-три дни) или го сложете във фризер (ако искате да го ядете до седмици по-късно).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X