Напишете дума/думи за търсене

Богдана Карадочева: Обичах всичките си мъже


На едно от пътуванията си до Париж, изпълнителката на "Остаряваме бавно" се запознава и с големия френски актьор Жан Маре. По-точно го наругава, когато той я избутва, за да си хване такси.
"У вас не знаят ли кой е Жан Маре?", казва той, преди да влезе в таксито, което я втрещява. После съжалява, че не е взела поне автограф от него.

Когато говори за приятелите си, певицата не забравя и Васа Ганчева, също нейна близка, с която прекарвала денонощия в приказки. Водещата прави и три филма за изпълнителката, един от които е изтрит по невнимание в БНТ.

Друга нейна "посестрима", както я нарича, е Госпожа Стихийно бедствие - Стоянка Мутафова. Именно великата комедиантка първа й подава ръка в кариерата. Още като е тийнейджърка, Мутафова я пита: "Ти не си ли Карадочевото? Защо си с друго име, ма, Бубе"? Я да махнеш Иванова!". И така се случва.
Двете жени се подкрепят години наред, а Богдана е последната, която говори по телефона със Стоянка Мутафова преди кончината й през 2019 г.
В една от най-паметните години на живота си, Карадочева обсъжда всяка клюка от руските кабарета с часове по телефона именно със Стоянка.

По това време - 70-те на миналия век, инвазията на съветските олигарси в Париж е пословична. За най-възрастните господа, преки наследници на имперската школа в различните жанрове, се шегували двете.
Богдана за кратко пее в "Ришар", а след това изгрява в "Распутин" - еманация на циганските романси, бохемата и славянско/западняшкото епикурейство. Там обаче се влиза срещу много пари - при това с предварителни резервации месеци напред. Само знаменитости си пият шампанското и водката сред яркочервените абажури, които приличат на кубетата на "Василий Блажени". Жак Ширак, Франсоаз Саган, Бриджит Бардо, Жан-Пол Белмондо, Аристотел Онасис, принцеса Сорая се наслаждават на "Очи чорние". Въпреки че програмата все пак започва с "Широка страна, моя родная"...

Една вечер Карадочева получава 85 рози от френски граф, който е повече от запленен от нея. Той я кани на вечеря в имението си, но на нея й се вижда старичък - а чаровникът е само на 40 години и като че ли е готов да предложи ръката и богатството си. Бубата обаче е влюбена в роден музикант и въобще не прави сметки да остава във Франция, камо ли да става аристократка по паспорт.
"Какво би се случило със семейството ми, ако бях избрала Париж? Щях да прекърша съдбите на майка ми и брат ми, с които страдахме достатъчно покрай смъртта на татко", връща лентата Богдана.
И тя се прибира, за да срещне за втори път в живота си Стефан Димитров, с когото учат в едно школо като първолаци.

Богдана споделя, че

помни само хубавото. Никога не се обръща с гняв назад

Може би заради това нейните авторски стихове са прекрасни и изпълнени с вяра и радост. Но страда за майка си и брат си, за приятелите. Не е изтрила номерата им от телефона си - на любимите си Васа Ганчева, Боян Иванов, на Виктор Пасков и Жана Стоянович... Убедена е, че ще се срещнат отново и вярва в прераждането.

В дългата си сценична кариера Богдана е изпяла над 1000 песни, записала е повече от 500, издала е 24 албума и 3 компактдиска, като последният е двоен - "Златна колекция".
Кажем ли името й, веднага ни зазвучават "Тази вечер аз съм хубава", "Иване, Иване", "Бермудски триъгълник", "Дано" и много други хитове. Всяка нейна песен бързо се превръща в шлагер, а публиката знае не само музиката, но и текстовете.

"Пеят ми се интелигентни текстове. Омръзна ми от простотията, която се шири", казва певицата. Затова с удоволствие работи с поетесата Маргарита Петкова. Самата Богдана също пише текстове. Много й се искало да напише текст и за промяната. Но оставила това на другите.

В началото на 90-те години, Богдана Карадочева със съпруга си Стефан Димитров и близкия им приятел Васил Найденов пее на митингите на СДС.
Песни като "Дано" и "Молитва за България" са емблематични за началните години на демокрацията у нас. Изпълнителката не крие политическите си пристрастия - харесва Иван Костов и подкрепя неговата партия през годините.


"Харесвам Костов и сега. И ми е много мъчно, че той се отказа от политиката, въпреки молбата ми", казва с днешна дата Богдана.
На въпроса как си представяше бъдещето, когато пееше на първите сини митинги, певицата отвръща: "Мислехме си, а се оказа, че много сме грешали - не само ние музикантите, а и лидерите на СДС и хората по площадите, че комунизмът си е отишъл. Появиха се първите лъскави витрини, внесоха се хубави стоки, отвориха се уютни кафенета, градовете разцъфтяха и хората се облякоха по различен начин, можехме да си купим хубав парфюм не от "Кореком", а от магазинчето на ъгъла. После разбрахме, че сме се излъгали.

Заблуда бе, дето повярвахме, че с песни можем да прогоним комунизма и неговата месомелачка

С днешна дата ми се иска всичко да е свършено. Този път да пеем комунизмът си отиде. Дано си отиде и от съзнанието на децата ни. А бъдещите поколения да четат за него в книгите като за черен период в историята на човечеството", казва певицата.

Колкото до навиците си, Карадочева признава, че обича да прекарва по няколко часа в казино и да играе на машинките или да гледа как другите играят. Пие само бяло вино, въпреки че е чувала какво ли не за себе си. Пуши много, винаги носи черни дрехи и високи токчета, дори вкъщи ходи така. Обича да готви и често сама си измисля рецепти.

"Имам невероятен спомен с Васил Найденов. Бяхме на турне в Канада и отседнахме цялата група в хотел в Торонто, където освен нас нямаше много хора. Дадоха ни по 50 долара джобни за кафе и сандвичи. Един ден излизам на разходка и като се прибирам, виждам във фоайето мургави младежи, разтоварват някакви огромни кашони. По-късно ги натовариха в асансьора. Слязоха на нашия етаж и се запътиха директно към стаята на Васко. Оказа се, че Найденов поръчал за 50-те долара банани, които по това време в Канада вървели по 19 цента килограма.
"И така стана собственик на 263 кила, които му ги донесоха в хотела. Нали в България виждахме банани само по Нова година, та Васко бил зажаднял за тях. Цялата му стая беше в банани! Той непрекъснато ни питаше: "Искате ли банани?". Накрая никой не искаше", смее се и досега на случката Богдана.

Друг неин колега, останал завинаги в сърцето й, е Боян Иванов. Половинката на Стефан Димитров не може да го прежали и досега, но намира сили да си припомни и техни общи преживелици, наситени с веселие.

"Специално за Боян и Борето Грънчаров бях купила една маса и зелено сукно за нея, за да играем на карти у нас. Те заедно с Мустафа Чаушев бяха много запалени по картите, за разлика от Васко, който дори не ги познава. И ставаше страхотно, като играехме, стигали са до караници, до бой, искаха да обръщат масата.
"Ти си мошеник, няма повече да играя с теб!", викаше Боян на Мустафа, накрая обаче се прегръщаха и така до следващата игра", описва каретата Богдана.

"Не мога да спра да пуша. Пуша като стар ТЕЦ. Знам, че е много тъпо някакви горящи хартийки да ти димят между пръстите, ама май нямам воля. Виж, алкохол не мога да пия и мразя да се пие. Приятелите ми се смеят, че наред с другите измишльотини за милионите ми, в някои медии пише, че имам проблем с алкохола. А аз ненавиждам пияни хора, страх ме е от тях, дори да са ми много близки или да ги обичам. Но изглежда у мен винаги е имало някакъв скрит хазартен идиот, който по едно време започна да става явен. Обичам машинките, тъпа работа. Та пороци у мен, колкото искате.

Всеки ден се моля на Бог да ме спаси от глупави мисли и дела

От дете съм вярваща. В църквата се чувствам като малка грешна прашинка. Благодаря на Бог за всичко, което ми е дал, а то е толкова много, че не знам дали го заслужавам. Зная, че молитвите лекуват, помагат и извисяват. Никога не съм мразила или завиждала на някого. И знам, че всеки си има своята предначертана пътечка и никой не може да влезе в пътя и съдбата на другия, колкото и да иска", смята Богдана.

Забавна в своето артистично достолепие, Богдана разплита нишките на живота си с цигаре между пръстите и с онзи дрезгав глас, който я прави неповторима.
"Не знам защо, но аз още пея убедено: "Дано, дано, дано, до всяко добро същество, застане поне още едно...Но пък пея и друга песен по текст на Миряна Башева: "Жал ми е за всички непрокопсали, непознали миг сълза и смях", завършва голямата певица.

Пороци у мен, колкото искате
Пороци у мен, колкото искате
       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X