Напишете дума/думи за търсене

Шеф-готвачите - новите рокзвезди, паднали в капана на алкохола, наркотиците и смъртта

Трудно бих позволила на някого да обори твърдението ми, че шеф готвачите са новите рокeндрол звезди и това е факт (малко позалязващ) от няколко години насам. Като споменах рокендрол, време е да ви поздравя с "Добре дошли в Рая на зависимостите!".

Публична тайна е, че натоварването при представителите на тази професия е изключително голямо и някои логично прибягват до алкохола - за сваляне на напрежението или просто, за да издържат още един ден без сън. Казват, че трудно се издържа да работиш в продължение на минумум 15-16 часа и то почти без прекъсване. При това в кухня, където градусите и буквално, и преносно са доста високи, не по-малко от стандартите и очакванията да издаваш храна с брилянтен вкус и вид. Инцидентите в кухнята също не са рядкост. На карта са заложени репутация и бизнеси с големи инвестиции.

Не особено известен факт са самоубийствата сред шеф готвачите. През 2003 г. френски шеф готвач Бернар Лоизу, който е напът да загуби третата звезда Мишлен на своя ресторант в Бургундия, отнема живота си. От Мишлен отричат да са го предупреждавали, че са обезпокоени от влошаване на качеството на приготвяне на храната в ресторанта, макар съпругата му да отправя директни обвинения, че

смъртта на Лоизу има пряка връзка
със заплахи от страна на Мишлен

Разкъсан между преследването на звезди Мишлен и издаването на книги с рецепти с дивеч, друг известен шеф готвач с френски корени - Беноа Виолие, също се самоубива (2016). Смъртта му е шок за всички негови близки, тъй като Веолие е собственик на най-добрия за 2015 г. ресторант близо до Лозана (Швейцария), който оглавява френската класация La Liste. В нея влизат 1000 ресторанта от 48 държави. Беноа Виолие се самоубива в неделя, а ден по-късно - в понеделник, е трябвало да присъства на церемонията на новия "Червен гид на Мишлен", където става ясно, че ресторантът му запазва третата си звезда.

На живота си посягат още Антъни Бурдейн (2018), австралийски шеф (година по-късно) — собственик на бистро, бивш личен готвач на Джеймс Пакър и Ръсел Кроу, който имал проблеми с тревожността, както и двама шеф готвачи, станали звезди след риалити шоуто на Гордън Рамзи Kitchen Nightmares. Списъкът е дълъг.

В България сме свидетели на по-лек вариант на предозиране със стреса от работата. Познавам повече от един шеф-готвачи с лош опит в професионалния си живот, именно заради натрупан стрес и несправяне с количеството задачи, които тръгват по пътя на зависимостите и заради проблемите с алкохола и системното шофиране в нетрезво състояние, се озовават зад решетките. Помните историята с Андре токев, нали? 


За да завършим позитивно, се връщаме се към началото и към рокендрола. Британският шеф и модел Айзък Керю, по-известен като бивше гадже на поп сензацията Дуа Липа, става известен със сайта си The Dirty Dishes (издава и книга със същото заглавие) и, разбира се, покрай връзката с Дуа Липа. Керю умопомрачително прилича на Елвис Пресли, което допълнително му носи популярност и близо половин милион последователи в instagram.

Популярността на много от шеф-готвачите нараства и благодарение на социалната мрежа, където приготовянето на сложни рецепти изглежда като детска игра. Нищо, че е висш пилотаж, зад който стои дългогодишен опит, десетки изгорели пържоли и лава кейкове с не особено течен център.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X