Напишете дума/думи за търсене

Никола Тесла - измаменият гений

Той е един от най-големите изобретатели на всички времена и със сигурност най-безкористният. Роденият в днешна Хърватия етнически сърбин Никола Тесла емигрира в САЩ през 1884 г. и регистрира почти толкова патенти, колкото и неговият конкурент Томас Едисон. Въпреки това той никога не успява да извлече големи облаги от своите идеи и все остава лишен от полагащите му се печалби.

„Сега ще стане светло като ден", обявява Никола Тесла. След миг помещението се облива в необикновена бяла светлина. През 1891 година сръбският емигрант организира вечерна демонстрация в лабораторията си на Пето авеню в Ню Йорк. Изобретателят се покачва върху платформа, която е свързана с източник на електрическо напрежение. Бавно движи ръчката нагоре, докато напрежението, на което е подложено тялото му, достига два милиона волта. Около него започват да излизат искри. От ръцете му изскачат мълнии и пламъци.
Изобретателят щраква с пръсти и мигом в дланта му лумва червена огнена топка. Снажният мъж внимателно я оставя да се плъзне по ръкава на белия му фрак, след това по сресаната му на път коса. Накрая, за изумление на публиката, магът, напълно невредим, напъхва тайнствения огън в една дървена кутия.
Спектаклите на Тесла имат пропагандна цел в битката за електрификация на света. Това е битка, която той, макар и неволно, води срещу друг, не по-малко почитан изобретател. Човек, който е пълна противоположност на Тесла – Томас Алва Едисон, комбинативен, рафиниран, с добър търговски нюх.

Едисон е американец. За него Тесла не е нищо друго освен „поет на науката", теоретик и амбициозен работяга, чиито идеи са „великолепни, но напълно неизползваеми". Едисон измерва стойността на едно изобретение по това каква печалба ще донесе то на компанията му. Тесла, за разлика от Едисон, не се интересува от парите. Според него целта на едно откритие се състои в използването на природните сили за нуждите на хората.
Тесла печели битката за тока, но както често се случва в неговия живот, в крайна сметка се оказва губещ. Но губещ, който в наши дни отново печели възхищението на хората. Все по-често се говори за култ към Тесла. Книгите и интернет страниците, посветени на него, стават все повече. В „YouTube" се представят видеоматериали за Тесла, съществува рок група с неговото име, производител на електрически автомобили, подкрепян от създателите на „Google", носи наименованието „Tesla Motors". Неговото име носи летището в сръбската столица Белград.


Тайнствената сила на електричеството завладява Никола Тесла още в детската му възраст. Роденият на 10 юли 1856 година в хърватското село Смилян син на родители сърби има халюцинации, при които вижда ярки светкавици. Често тези видения са съпътствани от образи. Той вижда въображаеми помещения и предмети и то така ясно, че не може да различи реалното от нереалното. С времето се научава да контролира тези визуални внушения. В съзнанието си той пътува в непознати градове и страни, разговаря с хора, създава приятелства.
Когато на 17 години сериозно започва да се занимава с изобретения, неговата фантазия се изявява отново. Той няма нужда от модели, чертежи или експерименти, за да конструира уреди. Тесла следва проекта, който се е родил в главата му. Именно в съзнанието си той сглобява апаратурата, поправя грешките, пуска я в действие.
„За мен е напълно без значение дали ще задействам една турбина в главата си или в работилницата", пише Тесла.

През 1875 година 19-годишният младеж получава стипендия от Техническия университет в Грац. Учи като луд, понякога от три часа сутринта до единадесет вечерта. Още първата година взима девет изпита с максимална оценка. „Беше истинска мания от моя страна непременно да завършвам онова, което съм започнал", спомня си Тесла по-късно. Когато се заема да чете Волтер, установява, че „това чудовище" е написало около 100 книги, но въпреки това не се отказва да проучи цялостно неговото творчество.
Младият човек има някои странни отклонения. Изпитва силно отвращение към перли и обици, повдига му се от коси на други хора. Изпотява се, като види праскова. Повтаря определен вид дейности толкова пъти, че общият брой да може да се дели на три. Винаги брои крачките си, когато върви, изчислява наум обема на супените чинии, кафените чаши и хранителните продукти.
„Ако не правех това, яденето не ми се услаждаше", отбелязва по-късно той.

В Грац Тесла се натъква на онзи мистериозен изследователски обект, който не му дава мира цял живот – електричеството. За повечето хора по онова време електрическият ток представлява окултен сок, който тече по жиците, вкаран там от призрачни сили. Тесла иска да разбере законите на този флуид и инстинктивно е убеден, че бъдещето принадлежи на една все още неприложена в практиката система – променливият ток.
За разлика от генератора за постоянен ток, който произвежда електричество с два неподвижни магнита и въртяща се бобина във вътрешната част на урeда, при генератора за променлив ток магнитът се върти в центъра и така произвежда електричество в разположените от външната страна бобини. Предимството: токът не трябва да се черпи от въртящата се бобина чрез изпускащи искри четки, а се получава във външната, статична част на генератора.
По онова време обаче електрическите устройства се задействат от постоянно течащ в една посока ток. Според учените електромоторите на променлив ток са утопия.

Тесла обаче вярва в интуицията си. Във въображението си той изпробва един след друг различни двигатели с променлив ток, проследява мислено как бързо променящият се ток преминава през затворените електрически вериги. Първоначалните му експерименти се оказват безуспешни. Нужни са му седем години, за да осъществи идеята си. Междувременно е започнал работа като инженер в телефонна компания в Будапеща. По време на една вечерна разходка в градския парк през 1882 година решението проблясва в главата му „като мълния". Тесла грабва една пръчка и чертае в пясъка схемата на съвършено нов тип мотор. При него разположените от външната страна бобини, през които преминава променлив ток, създават въртящо се магнитно поле. В резултат на това върху ротора във вътрешността на двигателя действат сили, които го задвижват.
Като насън през следващите седмици Тесла разработва различни двигатели, динамомашини и трансформатори, които произвеждат променлив ток или се задвижват с него.
       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X