Напишете дума/думи за търсене

На "Уимбълдън" глобяват и за цвета на бельото

На "Уимбълдън" следят дори и дали бельото на тенисистките е бяло. Снимки: Ройтерс

“Уимбълдън” не само е най-старият турнир по тенис в света, но и най-специалният. В правилника, който понякога учудва и зрителите, има някои специални изисквания, останали от времето на дългите бели панталони и полите до глезена. Ето част от най-интересните факти, които е добре да знаят и участниците, за да си спестяват неприятни изненади от страна на строгите организатори. Не на всички им понася и доказателство за това е мнението на Марат Сафин: “Трябва да носиш бяло и през цялото време да си вежлив. Този турнир не ми харесва. За обяд ни се полагат 20 лири, аз пристигам с треньора и масажиста и получавам порция отвратителни спагети за 12 лири. Порцията ягоди със сметана е 5 лири. За кафе даваш още 5, останалата храна е ужасна - риба и пържени картофи”.

Най-старият турнир

За рожден ден на тениса се смята 24 февруари 1874 г. Тогава английският офицер Уолтър Уингфилд получава документ за измислена нова (условно казано) игра. Година по-късно Всеанглийският клуб по крокет в лондонския район Уимбълдън включва тениса в своята програма и за тази цел отделя едно игрище. През 1877 г. клубът намира пари за ремонт на открита пързалка с тревно покритие и е взето решение за провеждането на турнир по тенис. Мачовете започват на 9 юли и първото издание на “Уимбълдън” е и първият официален турнир в света. Участват 22-ма играчи, всеки от които плаща такса 1 гвинея (21 шилинга). Финалът закъснява с 3 дни заради дъжд и се играе на 19 юли в присъствието на 200 зрители, всеки от които е платил 1 шилинг. Шампионът Спенсър Гор получава от списание The Field сребърна купа за 25 гвинеи и още 12 гвинеи премия.

От 1884 г. в турнира участват и жени. “Уимбълдън” не се е провеждал само по време на световните войни и през 2020 г. заради пандемията от коронавирус.

На новата купа за мъжете има ананас - символ на висок обществен статут, за първи път е връчена през 1887 г.

През 1909 г. се оказва, че цветовете на Всеанглиийския клуб (AELTC) - синьо, жълто, червено и зелено, съвпадат с тези на Кралската морска пехота. По тази причина официални стават виолетово и тъмнозелено. А за бялото се смята, че е копирано от корпоративния цвят на суфражистките (техният девиз е Give Women The Vote - да се даде право на глас на жените, и инициалите са същите като на Green White Violet).

50 седмици в годината AELTC е частен тенис клуб с пет категории членове. Трите основни, сред които са и бившите шампиони, са максимум 500.

Грижи за специалната трева

На “Уимбълдън” никога не изневеряват на тревата като настилка. Тази за 40-те състезателни и тренировъчни корта расте 10 месеца в годината. Екипът, който се грижи, е от 15 души и е ръководен от главния агроном на турнира. Правилникът съдържа 33 страници и е написан със съдействието на Изследователския институт по спортни тревни настилки.

За защита от лисици, чиято урина е смъртоносна за тревата, се използва специална ограда, по която тече ток. От 2007 г. с гълъбите и други птици, които имат навика да кацат по тревата, се бори ястребът Руфъс - една от забележителностите на турнира. Всяка сутрин по време на турнира той в продължение на 5 часа облита всяко място в клуба, за да предупреди гълъбите, че не са желани.

За увреждане на тревата с хвърлена ракета например тенисистите плащат сериозни глоби. Една година Серена Уилямс се бръкна за 14 000 долара за повреда на тренировъчен корт.

Как се избират поставени в схемите

Дълго време поставените в схемите се определяха от специална комисия според резултатите на състезателите на трева и се стигаше до разминавания с местата в ранглистите и недоволни играчи. Това бе отменено през 2021 г. и сега организаторите се съобразяват с класациите на АТП и WTA. За жените обаче все още мнение дава и комисията и това определено се смята за сексистко. Според семейното положение на хетеросексуалните участнички те доскоро бяха наричани съответо мис и мисис.

Стиховете на Киплинг

През 1922 г. клубът се мести на сегашния си адрес на “Чърч роуд” и тогава се появява сегашният централен корт. Сегашният му вид няма много общо с началния, но в “клубния дом” все още са елитните съблекални за звездите, изложбата за историята на турнира, отделният салон за гостите в Кралската ложа и витрината с купите.

Новият централен с корт с подвижен покрив няма много общи неща с този, за който си спомнят повечето бивши шампиони.
Новият централен с корт с подвижен покрив няма много общи неща с този, за който си спомнят повечето бивши шампиони.

Разликата в съблекалните за различните категории е толкова голяма, че когато попада там за първи път, Моника Селеш си е помислила, че е сбъркала вратата.

“Приличаше по-скоро на Бъкингамския дворец, отколкото на място, където се играе тенис. Имах усещането, че присъствам на чаена церемония във викторианска Англия”, разказва бившата №1. Британската тенисистка (сега тв звезда) Анабел Крофт уточнява, че шампионите разчитат на специален персонал, на който да поръчат каквото им е необходимо.

Над входа на клубния дом на централния корт има откъс от стихотворението “Ако” на Ръдиърд Киплинг:

“Ако посрещаш Краха - зъл предател -

еднакво със Триумфа - стар циник”

(превод Валери Петров)

През 2003 г. отпадна още една стара традиция - играчите на централния корт да правят поклон на членовете на кралското семейство. Сега това е необходимо само ако в ложата е самият монарх.

Само в бяло

Може би най-известното правило на “Уимбълдън” е да се играе само в бяло. Тази традиция е от самото начало на турнира, защото тогава за тенис просто не са използвали друго облекло.

В края на 40-те години в отговор на опита на дизайнера Тед Тинлинг да използва други цветове в клуба са поставени табели “Участниците са длъжни да бъдат облечени само в бяло”.

От 1963 г. е въведен дрескод с правило за “предимно бяло”, а от 2014-а не се допускат никакви вариации. Ивиците в друг цвят трябва да бъдат широки не повече от 1 см. Често това заедно с проверката на бельото се превръща във фарс и носи глоби. В последните сезони обаче на жените са позволени цветни долни шорти, за да няма неприятни гледки по време на цикъл.

Най-новите тенденции са използване на цветове и най-вече на дизайн, от които да бъдат доволни и организаторите, и фирмите производители. През 1979 г. американката Линда Зигел излиза на корта с рокля на голо, а сезен по-късно Ан Уайт за първи път използва специален комбинезон.

По-голямо въображение тенисистите използват при излизането си за мач - с пуловер или костюм.

Бал на шампионите

В последната неделя на турнира се провежда балът на шампионите. През 2008 г. сред участниците бе и шампионът при юношите Григор Димитров. Трудно е да се каже откога е традицията, но още през 1961 г. Били Джийн Кинг не присъства, защото не е разполагала с официално облекло, нито възможност да си купи. Сега от турнира са готови всяка година да предоставят на шампионките бални рокли.

Английската футболна легенда Дейвид Бекъм често е сред официалните гости в ложата.
Английската футболна легенда Дейвид Бекъм често е сред официалните гости в ложата.

Крал наредил да продават ягоди със сметана

Един от символите на “Уимбълдън” са ягодите със сметана. Говори се, че са се появили заради кралското семейство по лично желание на Джордж V в началото на ХХ век. Историята на турнира обаче казва друго. Първият “Уимбълдън” през 1877 г. се е провел точно в сезона на ягодите, а още от викторианска Англия порцията плодове със сметана е била почти задължителна към следобедния чай.

Плодовете за първи път са споменати в XVI век по времето на Хенри VIII. Ягодите са били символ на елита, скъпи и достъпни само за висшето общество.

Според легендата един от придворните готвачи решил да добави малко сметана към ягодите. Комбинацията е била напълно неочаквана, защото млечните продукти са смятани за храна на простолюдието. Но десертът е харесан от английската аристокрация и е оцелял.

Ягодите в сегашния си вид се появяват в XIX век, когато градинарите разработват сортове по-големи и по-сочни плодове. Дотогава ягодите са били предимно диви и събирани в гората.

От 25 години с доставката се занимава фирмата Hugh Lowe Farms в графство Кент на 50 км от Уимбълдън. За турнира се подготвя само сортът Malling Centenary, който зрее по-рано и дава по-висок процент първокласни плодове.

Ягодите се берат рано сутринта, за да са готови за продажба в началото на състезателния ден. 30 души контролират процеса и е задължително за продажба да се изпращат само най-едрите плодове. Кутията за една порция побира 10 средно твърди ягоди с еднакъв червен цвят. Тези, които не стават, се използват за конфитюр. Готови порции се съхраняват при определена температура.

На “Уимбълдън” всяка година се продават 38 тона, или 2 милиона ягоди. Обикновено към тях се използват поне 10 000 литра сметана. Продават се и малини, но за тях почти не се говори. Пред 70-те години посетителка предлага някои от порциите ягоди да се поръсват с черен пипер вместо със захар, но идеята е определена като “странна” и забравена.

Често най-големите звезди са питани как предпочитат ягодите. Мария Шарапова ги яде според настроението си - със сметана или само със захар, понякога и с двете добавки. Със сметана ги обичат също Новак Джокович, Роджър Федерер и Стан Вавринка. Националният герой на Великобритания Анди Мъри отговаря, че ги яде с ръце.

От 2010 г. цената на порция с 10 ягоди е постоянна - 2,50 лири. Ръководството на турнира не позволи промяна дори заради Брекзит или пандемията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X